Nikon 24-70 mm F2.8: mini review

Een tijdje terug probeerde ik de Nikon 24-70 mm f/2.8 lens. Ben je van team Nikon? Dan heb je vast wel van deze lens gehoord. De lens wordt door vele bekende (travel)Instagrammers / fotografen gebruikt, vaak in combinatie met een Nikon D750 camera. Ik ben geen expert in lenzen en fotografie, maar wil je toch graag vertellen hoe mijn ervaring met de lens is en wat voor foto’s ik ermee schoot. Ik testte de lens uit in Denemarken voor longboarden, en in Madeira voor surf en landschapsfotografie.

Sinds vorig jaar heb ik een nieuwe spiegelreflex camera: de Nikon D610. Correctie: ik kocht zelfs mijn eerste spiegelreflex camera. Ik heb een paar jaar met de camera van mijn vriend geschoten, de Nikon D3100. Vorig jaar vond ik het tijd om mijn eigen camera aan te schaffen omdat ik:

1. Beter wou worden
2. Toe was aan een semi professionele camera en
3. Ik lang op reis ga
4. Ik stiekem gewoon koopverslaafde ben en iets nieuws wou kopen XD

Mijn wensen? Een semi professionele camera, niet veel duurder dan de D3100. De 3100 is een prima cameraatje, maar met name een instapmodel. Mijn zusje heeft de camera overgekocht en is er geloof ik wel blij mee, toch? Uiteindelijk liep ik de winkel uit met een veel duurdere Nikon D610 plus 24-85mm lens (een FX i.pv. DX) — alsof ik teveel geld had liggen —oeps! Maarrr, tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van. En in combinatie met de geteste 24-70mm lens is die WAUW. Jammer dat ik die zelf niet in huis heb. Maar goed, de lens dus.

nikon-24-70-mm-f2-8-zijkant

Allereerst: het is geen goedkope lens. Je betaalt nieuw al gauw rond de €2.000 voor de Nikon 24-70 mm f/2.8 lens. Maar voor die prijs krijg je een mooie gouden ring om de lens, wat laat zien dat je een premier lens te pakken hebt: er zit ED glas in (kijk uit voor jatters als je op reis bent!). En natuurlijk de inhoud, want…

Heldere foto’s

… de foto’s zijn helder en super scherp.
Ik schoot op vrij bewolkte dagen in Denemarken en op zonnige dagen in Madeira. Vooral van de laatstgenoemde locatie zie je hoe helder de foto’s zijn. Helaas heb ik er mijn andere lens die ik normaal gebruik, niet bij gehad voor vergelijkingsmateriaal. Eén lens op een reis vond ik al teveel moeite, maar ik begin wel meer en meer de waarde en functies van verschillende lenzen in te zien.

Zie onderstaande foto’s voor het resultaat van de lens.

Pascal van der Mast en orlando pereira surfen
focal length 70mm

De onderste foto heeft een nabewerking van fish eye.

Heuvels madeira
Focal length 40mm
Madeira kust
Focal length 70mm
Madeira surf
Focal length 70mm

Veel licht

Door de grote diafragma van f/2.8 kan ik snelle sluitertijden (1/1000 tot 1/4000) gebruiken bij sportfotografie en toch veel licht binnenkrijgen. Hierdoor hoef ik niet met enorme ISO (=veel ruis) te schieten. Desondanks heb ik af en toe met hoge ISO geschoten in Denemarken, maar viel me de ruis ontzettend mee. Jaja, superblij met mijn cameraatje, want die met prima kwaliteit in hoge ISO schieten.

De lens zou je prima als enige lens kunnen meenemen door de brandpuntsafstanden van 24-70mm. Hierdoor kun je dus aardig “wide angle” schieten als goed inzoomen: multifunctioneel dus. Handig, ik ben meer een zoom persoon als ik longboarders schiet, heb ik gemerkt, maar als het om landschapsfotografie gaat zoom ik toch meer uit.

Hoe meer ik de lens gebruikte hoe meer ik naar zoom neigde. De meeste foto’s schoot ik op 70mm. Vooral in Madeira kwam ik erachter dat 300mm van mijn collega blogger wel heel handig zou zijn. Op bovenstaande foto zie je een surfer op de golven, zo veel mogelijk ingezoomd. Als ik 300mm had gehad dan had ik mooie foto’s kunnen maken van de surfers. But hey, can’t have it all right. 

kon_6763
Focal length 70mm, 1/1000 sec, f/2.8
kon_6936
Focal length 70mm, 1/1000 sec, f/2.8 ISO 1000
kon_7248
Focal length 70mm, 1/250sec, f/9

Eindoordeel

De lens is snel (belangrijk bij sportfotografie), er komt veel licht binnen door hoge aperture (f/2.8), maar het is wel een prijzige lens voor mijn budget en intermediate skills. Ik heb thuis een 24-85mm 3.5-4.5G liggen dat voor mij  als beginner het werk wat ik van mezelf verwacht, ook doet.

Mijn fotografie skills zijn nog niet zo fantastisch: ik schiet pas een jaar echt goed manual en steeds vaker om in verschillende omstandigheden te schieten. De brandpuntsafstanden vind ik ideaal om te variëren tussen wat meer en minder inzoomen. Het voordeel van Madeira was dat het heel zonnig was. En ik schiet heel vaak op mooie locaties, waar de bestemming al fotogeniek is en de zon z’n werk doet. Wat ik vooral wel heb gemerkt tijdens mijn latere trip naar Oostenrijk, 2 weken geleden. Ik miste de f/2.8. Ik vind de bokeh bij het schieten van longboarders fantastisch en het laat in de bossen meer licht in de lens binnen. De combinatie van brandpuntsafstanden en grote diafragma zijn voor mij dan ook echt top!
nikon-24-70-mm-f2-8-dop

De lens is helaas wel groot en zwaar (ik kreeg er bijna een hernia van :P – voor zover ik dat nog niet had). Ik raad je dan ook aan om met een strap te werken die je om je pols kunt doen.

Ga ik ‘m kopen?

Ik denk dat ik mij eerst flink focus op instellingen en composities om mezelf te verbeteren in fotografie. Als ik goed genoeg ben en wat meer geld heb, dan wil ik de lens zeker in de collectie hebben (samen met een 35mm en 300mm, maar daarover later meer)

En tot slot

Ik wil hieronder toch een paar foto’s laten zien van mijn shoot, 2 weken geleden in Oostenrijk, met mijn eigen lens: de 24-85mm 3.5-4.5G om je een beeld te geven van beide lenzen. Ongetwijfeld zal ik de foto’s in Oostenrijk veeeel scherper hebben geschoten met de 24-70mm, met een lagere ISO, maar ik ben zeker niet ontevreden met het resultaat (en een beetje Lightroom nabewerking).

Belajoyride in Austria Jean
Belajoyride in Austria

Hopelijk heb je wat aan deze mini review gehad. Mocht je nog vragen hebben, laat het mij weten in de comments!

Meer fotografie?