50mm-lens van Nikon

Een kijk je in onze cameratas: hiermee schieten wij onze foto’s

Ga jij binnenkort op reis, backpacken of ben je gewoon benieuwd waarmee wij onze foto’s schieten? Op deze pagina nemen we een kijkje in onze cameratas.

Spiegelreflex: Nikon D610

De Nikon D610. Mijn hoofdcamera. Ik geloof dat ik deze al zo’n 5 jaar in bezit heb en nog steeds ben ik er blij mee. Tot nu toe is de Nikon D610 mijn beste camera voor reisfotografie. Ik schiet er mooie, scherpe foto’s mee, maar het is niet de beste camera om mee te backpacken: spiegelreflexcamera’s zijn zwaar. En toch ging deze mee op wereldreis. Sterker nog: deze kocht ik speciaal voor onze wereldreis.

Maar omdat ik de kwaliteit ten opzichte van onze andere camera, de Sony A6000, veel beter vind en ik gewend ben aan de knoppen, weiger ik vooralsnog over te stappen op een lichtere reiscamera. Want ja, deze camera is met lens een stuk zwaarder. De Nikon D610 kocht ik vanwege de goede reviews. Inmiddels is het model wat verouderd, maar ben ik nog niet toe aan nieuwe camera.

De Nikon D610 is ideaal als overstapcamera van DX naar FX (sensor) en semi-pro camera. Je moet wel wat meer kunnen dan automatisch schieten, anders haal je er niet uit wat je eruit wilt halen. Maar dan heb je zeker een goede camera voor een kleine prijs. De Nikon D610 is bijna nergens meer nieuw verkrijgbaar, maar je kunt deze camera wel voor zo’n €655 bij Coolblue kopen (een stuk goedkoper dan toen ik ‘ m kocht).

Inmiddels is de Nikon D750 uit, een waardige opvolger van de Nikon D610, in een iets hogere prijsklasse, maar een perfecte beginners full frame camera met uitklapscherm.

nikon d610 reisblog

Sony A6000

Ik denk dat de Sony A6000 op het moment wel de beste budget systeemcamera voor op reis is. De A6000 is een betaalbare systeemcamera en had goede cijfers op Tweakers, de website waar wij altijd checken hoe goed een camera het bij anderen doet. Wij hadden onze Sony A6000 en Nikon D610 mee op wereldreis en deze camera vinden wij ideaal om mee te nemen tijdens het backpacken omdat de prijs/kwaliteit erg goed. Daarnaast is de camera niet zwaar en kun je de lenzen ook verwisselen. Zo nemen we graag sportfoto’s met een wide angle lens. Deze camera nemen we mee als we niet te veel bagage mee willen hebben.

Bekijk onze review van de Sony A6000
Bekijk de Sony A6000 op Cool Blue

Nikon Z6

We hebben ook een tijd met de Nikon Z6 gefotografeerd: de systeemcamera van Nikon, bedoeld voor fotografen die willen upgraden van crop-sensorcamera’s of full-frame DSLR’s. De Z6 is een van de twee full-frame spiegelloze camera’s van Nikon. De camera lijkt erg op z’n broertje, de Z7, maar is voor een heel ander publiek bestemd. De Z7 is namelijk meer bedoeld om te concurreren met camera’s zoals de Sony a7R III en de Nikon D850.

Bekijk Nikon Z6 review
Bekijk Nikon Z6 op Cool Blue

50 mm portretlens

De 50 mm lens is een portretlens maar ik gebruik deze ook veel om te filmen en om mooie detailshots op reis te maken. Vooral als ik shallow depth wil (bokeh). Daarnaast is de 50 mm lens handig al er weinig licht is, gezien ik toch vaak donkere moody foto’s schiet. Eigenlijk wil ik deze lens altijd wel mee hebben omdat ik er gewoon mooiere foto’s mee maak en de lens relatief lichts is waardoor mijn camerabody niet te zwaar is.

Bekijk deze lens op Coolblue

Nikon 24-70 mm

Daarnaast schieten we nog vaak met een kitlens van 24-70 mm (3,5 G). Dit type lens is een van de beste lenzen voor op reis omdat je er bijna elke situatie mee kan schieten. De lens is niet al te duur en perfect als instapper. Deze lens heeft echte een f-waarde van 3,5.

Zoek je een lagere f-waarde, dan kun je ook kijken naar de 24 -70 mm 2.8 lens. De 24-70 mm lens is ideaal om wat verder weg of dichtbij te schieten. Bovendien kun je ook prima video’s maken met deze lens. Zo filmen wij de meeste reisvideo’s met deze lens.

Bekijk onze review van de Nikon 24-70 2.8 lens

Smartphonefotografie

One Plus 5

In Nieuw-Zeeland ging mijn oude smartphone kapot en heb ik weken moeten wachten tot ik in een fatsoenlijk stad was waar ik een telefoon kon kopen. Ik wou al een hele tijd een One Plus telefoon, en in Nieuw-Zeeland was de One Plus 5 net uit. Nog steeds krijg ik opmerkingen over de goede kwaliteit van mijn foto’s doordat je bijvoorbeeld portretfuncties kan kiezen, maar ook in RAW kan schieten.

De foto’s hieronder zijn met de One Plus Five 5 geschoten.

Huwawei P20

Als je dacht dat mijn camera mooie foto’s maakt, dan moet je de cameravan de Huawei P20 zien. Deze staat ook in meerdere top 5 lijstjes van smartphones met de beste camera. Helaas is deze smartphone behoorlijk prijzig. Bekijk prijzen van de Huwawei P20

Cameratas: Thule Covert

Ik heb net de Thule Cameratas binnen gekregen (december 2019). Een fijne cameratas waar zowel je drone als camera, laptop en lenzen in passen.

Bekijk de review van de Thule Covert
Of bekijk de prijs van deze tas

De DJI Mavic PRO

Een ultieme reiscamera is onze drone. Deze camera’s zijn niet goedkoop, maar je maakt er wel unieke foto’s en video’s mee. De DJI Mavic PRO is een mooi gadget die je op de mooiste plekken de lucht in kan sturen. Er zit een redelijk goede camera in en de drone is gemakkelijk te besturen. De DJI Mavic Pro is ideaal voor mensen die voor het eerst bezig willen met dronefotografie of luchtvideo’s willen maken. De DJI Mavic Pro is hiervoor een prima drone dat gemakkelijk mee te nemen is op reis. Zoek je een lichtere drone, dan ik de Mavic Air Pro ook aanraden. Bekijk drones op Coolblue

Polarisatiefilter: Hoya PL-CIR SLIM

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Ik gebruik de Hoya PL-CIR Slim om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben. Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is zoals hieronder:

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Daarnaast gebruik ik een polarisatiefilter om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben. Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is.

Ik gebruik sinds vorig jaar de Hoya filters omdat deze redelijk betaalbaar zijn als je net begint met een polarisatiefilter. Door aan de voorste ring te draaien bepaal je het gewenste effect. Let er wel op dat je de juiste filter voor je lens gebruikt! Het verschil in filter en zonder filter zie je hieronder:

Zonder polarisatiefilter, duidelijke reflectie in het zwembad
Met polarisatiefilter, geen reflectie in het zwembad

Bekijk polarisatiefilter op Coolblue