Wat te doen in Echternach, het schattigste dorpje van Luxemburg

Wandel langs oude stadsmuren en bezoek de abdij, kano over de rivier de Sûre of start de Mullerthal trail. Echternach is één van de mooiste dorpjes van Luxemburg en is de perfecte basis voor de avonturier. Maar ook andere type reizigers kunnen goed terecht in dit dorpje. Ontdek wat je echt moet doen in Echternach, Luxemburg.

Over Echternach

Echternach is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom Luxemburg. Dit kleine historisch stadje in het oosten van Luxemburg kun je goed combineren met de stad Luxemburg. 

Als je van de natuur houdt, zit je goed in Echternach omdat het stadje midden in het natuurgebied ‘Klein Zwitserland’ ligt. Denk aan veel heuvels, bossen, rotsen, watervallen, beekjes en mooie weilanden. De perfecte outdoorbestemming dus.

Echternach ligt aan de rivier de Sûre en grenst direct aan Duitsland. Hierdoor kun je goed watersport beoefenen. De stad heeft een mooie binnenstad en als je de moeite neemt om het hogerop te zoeken dan heb je een prachtig uitzicht over het dorp.

1. Maak een wandeling

De regio Mullerthal – Luxemburgs Klein Zwitserland, rond Echternach is een paradijs voor geoefende en minder ervaren wandelaars! De regio kreeg het label “Natuurpark”. Met 112 km aan goede kwaliteit wandelpaden.

Wandeltips

Vanaf Echternach kun je route 1 van de Mullerthal trail wandelen. Een wandeling langs in de heuvels, door bossen, langs rotsen en door de heide. Je kunt de Mullerthal Trail volledig zelfstandig doen, maar als je dat een gedoe vindt, dan raad ik je aan om eens bij Book A Trekking te kijken. Bookatrekking.com heeft contacten met alle accommodaties op de Mullerthal Trail en nemen die last graag van je schouders. Bekijk hier meer over route 1 & 2 via Book A Trekking.

Ook leuk om te lezen: tips voor je wandeling over de Mullerthal trail

De Gorges du Loup is een van de meest spectaculaire plekken in de regioen op loopafstand van Echternach. De gigantische rotswanden, die soms wel 50 meter hoog zijn, laten je duidelijk de prachtige lagen van de Luxemburgse zandsteen zien. Deze machtige kloof ontstond toen brokken Luxemburgse zandsteen zich losmaakten van het zandsteenplateau en parallelle kloven vormden. Een adembenemend natuurwonder om te zien!

In Luxemburg heet de Gorges du Loup ook wel de Wollefsschlucht, wat ‘Wolvenkloof’ betekent. Vroeger waren hier wolven, maar nu zijn ze niet meer te vinden. Er gaat een verhaal dat de wolven hier werden samengedreven en gedood, maar de precieze oorsprong van de naam blijft onduidelijk.

Vanuit Echternach is de Gorges du Loup makkelijk bereikbaar via wandelroute E1, die ook de Huel Lee in Berdorf verbindt.

2. Struin door de binnenstad van Echternach

Op het marktplein van Echternach heb je allerlei restaurants en terrasjes. Toen wij in Echternach waren was er een middeleeuwse markt met eten en mensen verkleed in de oude tijd. En dat is niet zo gek, want de oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de stadswallen geven de stad nog steeds dat middeleeuws karakter.

Hotel in Echternach

In Echternach op het marktplein vind je het oude stadhuis dat dateert uit de 15e eeuw.

Bezoek de abdij en het museum

De voormalige abdij is het kroonjuweel van Echternach. Het is zeer goed onderhouden en het is een van de belangrijkste pelgrims-oorden van Luxemburg. De abdij heeft alles wat een middeleeuwse abdij nodig heeft: een indrukwekkende basiliek, het heiligdom van Sint Willibrord – de enige heilige die ligt begraven op Luxemburgs grondgebied- , een pittoreske patio en zelfs een scriptorium.

In de middeleeuwen werd het scriptorium van Echternach beschouwd als een van de belangrijkste in Europa! Je vindt in het museum prachtige manuscripten !

3. Ga kanoën op de rivier de Sûre

Doordat het gebied van Echternach door rotsen, watervallen en bossen wordt omringd, wordt het gebied ook wel Klein-Zwitserland genoemd. De rivier de Sûre (of Sauer) scheidt Luxemburg van Duitsland en stroomt door het centrum van Echternach. Echternach is daarom de ideale basis voor watersport zoals kanoen of bijvoorbeeld om te vissen.

Huur je kano bij camping Durivage.

4. De stadsmuur van Echternach

De stadsmuur van Echternach is meer dan 1000 jaar oud en daarom het bekijken zeker waard. Er is nog steeds een gerestaureerde muur aanwezig, maar in de jaren zijn er wel versterkingen op de muur aangebracht. De muur was ooit 2 kilometer lang en had 20 torens en 4 stadspoorten.

5. Ga klimmen

De Jeugdherberg van het meer van Echternach beschikt over een binnenklimmuur van 14 meter hoog en daarnaast een muur voor boulderen. Ideaal voor als je met de kinderen op vakantie bent of als het regent en je op zoek bent naar binnenactiviteiten.

De zandstenen rotsen in Berdorf zijn beroemd in heel Europa en geliefd bij klimmers van over de hele wereld. Ze liggen te midden van de prachtige natuur van Berdorf en zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf twee parkeerplaatsen: “op Kasselt” (ca. 5 minuten lopen) en Parkeren Recreatiecentrum Martbusch (ca. 8 minuten lopen).

Je mag wild klimmen op de Wanterbach rotswanden in Berdorf, maar er zijn een paar regels. Alleen leden van een klimvereniging die bij de UIAA of IFSC zijn aangesloten, mogen klimmen. In Nederland is dit de NKBV. Ze zijn in Luxemburg erg streng: als natuurbehoudsambtenaren komen controleren, moet je je lidmaatschapsbewijs en identiteitskaart laten zien. Dus, klimmen maar met die juiste papieren!

6. Bezoek Luxemburg stad

Waarschijnlijk zit je in Echternach en omgeving, op zoek naar de natuur. Maar wist je dat Luxemburg stad ook de moeite waard is. Je kunt deze stad bijvoorbeeld als dagtrip bezoeken, of aan je roadtrip door Luxemburg toevoegen.

Meer Luxemburg Stad

Tips voor Echternach

Slapen in Echternach

Kamperen

Camping Durivage ligt in Wallendorf-Pont aan de rivier. De camping heeft plaatsen met afbakening, zonder schaduw en met enige schaduw. Voor de sportieve vakantieganger heeft de camping verschillende fietsroutes en kun je kano’s huren. Er is een fitnessruimte. Voor wie na een drukke dag wil ontspannen is er een sauna. Er is ook een mogelijkheid om een trekkershut te huren.

Hotels

In Echternach zijn niet heel veel hotels. Je kunt er ook voor kiezen om in de buurt van Echternach te verblijven, of op de rand van Echternach. Wij sliepen in Le Pavilion, op 1 minuut lopen van de Echternachmarkt. Dit is een knus hotel met ietwat gedateerde, maar prima kamers. Het hotel ligt dicht bij de beroemde culturele bezienswaardigheden, zoals de basiliek, de ‘Denzelt’ en de abdij – en niet ver van het meer en het park. Bekijk dan direct de kamerprijzen.

Hotelsuggesties

Zo kom je in Echternach

Met de auto

Echternach is goed te bereiken met de auto vanuit Nederland. Hou er rekening mee dat het centrum van Echternach autovrij is. Je kunt je auto het beste in de buurt van de stad parkeren, bijvoorbeeld bij de promenade langs de rivier of iets buiten het centrum (achter de basiliek ) gratis parkeren .

Luxemburg heeft geen milieuzones. Je hebt dus geen milieusticker of vignet nodig.

Met de train

Met de internationale trein ben je vanuit Nederland in zo’n 5 uur in Luxemburg en hoef je maar één keer over te stappen. Vanuit Luxemburg stad kun je de bus pakken richting Echternach.