Must do in Marokko: bezoek de canyon en rotsen van de Todra kloof

Marokko tip: Ontdek de Hoge Atlas te voet op The Atlas Trail, een unieke 5-daagse reis van 80 kilometer.

Een van de meest bijzondere plekken in Marokko is de Todra Kloof. Het is de ideale stop tijdens je roadtrip door Marokko. De kloof bestaat uit een reeks riviercanyons, in het oostelijke deel van het Hoge Atlasgebergte in Marokko. Je kunt ze vinden in de buurt van Tinerhir, een stad vol verlaten modderkastelen, op een paar uur rijden van Merzouga, een klein woestijnstadje beroemd om de kameeltochten in de Sahara. Ontdek op Lone Drifters tips voor en activiteiten rondom de Todra kloof.

Todra kloof in Marokko

De Todra Kloof is onderdeel van het Atlasgebergte en een spectaculaire highlight. Vanuit Marrakech ben je in zo’n 6 uur rijden bij de Todra Kloof. Nog best een stuk rijden, dus wij raden zeker aan om een tussenstop te maken, bijvoorbeeld in Aït Ben Haddou.

Vanaf Fez ben je in zo’n 7 uur in de kloof en dat maakt de kloof een ideale stop tijdens je roadtrip door Marokko. Wij overnachten ook in de kloof en als je de tijd hebt kan ik je dit alleen maar aanraden.

De Todra kloof is een lange smalle kloof bestaande uit roestrode rotsen. De kloof is duizenden jaren geleden uitgesneden door de woeste rivier die er toen stroomde. Tegenwoordig kun je je met alleen nog een klein gletsjerbeekje maar weinig meer van voorstellen. 

Op sommige plekken is de rode kloof net iets meer dan 10 meter breed, met enorme loodrechte rotswanden die een hoogte tot 300 meter halen aan beide kanten van de kloof. Je voelt je piepklein tussen deze indrukwekkende wanden.

auto huren Marokko
Foto via Bianca Kramer Photography

Overnachten in Todra Gorge

Eigenlijk moet je deze kans grijpen en overnachten in de Todra kloof in een van de meest bijzondere accommodaties waar wij in Marokko verbleven: in Auberge Le Festival. Hier kun je namelijk overnachten in een grot of in een van de twee torens van deze sprookjesachtige accommodatie.

In de avond eet je van de groenten uit de eigen tuin en als je ’s avonds in het pikkedonker naar je kamer loopt, is de weg naar je kamer verlicht met tientallen lampjes. In de verte hoor je het geluid van het vee van de herders hoog in de rotsen.

Bekijk onze review van deze accommodatie.

Rotsklimmen in de Todra Kloof

De Todra kloof staat ook goed bekend onder de klimmers. Deze kloof is de laatste jaren steeds populairder geworden en heeft meer dan 400 verschillende klimroutes. Ondanks hun groeiende populariteit voelen de kloven helemaal niet druk. Sommige routes in de kloven zijn zeer goed vastgebout, maar je zult ook slecht vastgeboute routes tegenkomen. Een groot deel van het opnieuw opbouwen en onderhouden van de routes is gedaan door Aventure Verticale.

Klimspullen huren

Je kunt bij de ingang van de kloof in de winkel Aventure Verticale je rotsklimuitrusting huren. Ze hebben een enorme selectie touwen, harnas, helmen, quickdraws, karabijnhaken, klimschoenen en bijna al het andere dat je nodig zou kunnen hebben om te klimmen.

Ook via de organisatie Escalade Au Maroc kun je je klimuitrusting in de Todrakloof huren of een cursus klimmen in Marokko volgen.

Het is goed om je klimniveau te kennen voordat je probeert een van deze routes te beklimmen. Als je een overzicht wilt hebben van de populairste routes en hun moeilijkheidsgraad, kijk dan op de website van Climb Marokko.

Of als je in Marrakesh bent, neem dan contact op met Climb Morocco om een ​​begeleide klim naar de Todra-kloven te organiseren. Dit is een Amerikaans bedrijf gevestigd in Marrakech.

Bezoek ook de slingerende Dadès Gorges

In de ‘buurt’ van de Todra Kloof vind je Dadès Gorges of de Dadès kloof. Deze slingerende weg moet je van boven bekijken, in het restaurant aan een klif pal boven de weg.

De kloof begint bij het plaatsje Boumalne du Dadès. Net als je denkt dat je de verkeerde kant op rijdt, zie je ineens deze hele steile weg. Omdat ik de enige ben die mag rijden vond ik het stiekem wel spannend. Gelukkig reden we in een automaat en was de kronkelweg geen enkel probleem. Koop in het restaurant een drankje en ga bij het raam zitten om vervolgens uren in de kloof en naar de slingerweg te turen.

De kloof zelf bezoeken?

De kloof kun je in een paar uur bezoeken wanneer je bijvoorbeeld op doorreis bent. Maar vele male leuker is om minstens één maar liever twee nachten in het gebied te verblijven.

Auto rijden in Marokko neemt namelijk redelijk veel tijd in beslag. Er komen dagelijks tour busjes naar de kloof, wanneer je blijft slapen heb je in elk geval de kloof een moment voor je alleen. tegen zonsopkomst en ondergang zijn rotsen het mooist om te zien.

De Todra kloof in Marokko kun je met een excursie bezoeken, of zoals wij zelf met een huurauto.