Dit moet je weten over de Big Five van Nederland

De term “Big Five” verwijst naar de vijf grootste wilde dieren die in de wereld (Afrika) te vinden zijn, namelijk de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard. Hoewel deze dieren in Nederland niet voorkomen, wordt de Big Five ook gebruikt voor wilde dieren in andere landen. Voor Nederland geldt dat volgens Staatsbosbeheer voor de vijf grootste wilde dieren: het edelhert, wild zwijn, de bever, zeehond en ree. Dit zijn de vijf grootste wilde dieren die in Nederland voorkomen en die je in de vrije natuur kunt spotten. Ideaal te combineren met een wandeltocht in Nederland dus. Waar je de Big Five Spot, lees je op Lone Drifters.

Waar spot je de Big Five

In Nederland is er nog veel wild te vinden, maar het is belangrijk om te weten waar je moet zoeken. Zoek bijvoorbeeld naar reeën in het Kuinderbos, de Weerribben of het Drents-Friese Wold. Edelherten en wilde zwijnen vind je vooral in de Oostvaardersplassen of op de Veluwe. Zeehonden worden het best gespot bij de Grevelingen, Terschelling en bevers in de Biesbosch, Stadsbossen van Almere of het Horsterwold.

Wild life safari in Nederland

Natuurlijk kun je zelf de Big Five in Nederland spotten, maar ik moet zeggen dat ik het lastig vind de Big Five zelf te spotten. De zeehond ging nog vrij makkelijk tijdens een wandeling op Texel, maar de rest was vrij onmogelijk zonder gids.

Ga op zoek naar de Big Five in Nederland met een gids of echte boswachter van Staatsbosbeheer. Deze experts weten precies waar je moet zoeken en zorgen ervoor dat het zoeken op een verantwoorde manier gebeurt, om te voorkomen dat de dieren te veel worden verstoord. Daarnaast beschikken zij over de juiste voertuigen om door het terrein te navigeren, variërend van stevige jeeps tot kano’s en te voet gaan.

Bekijk hier welke safaritochten je dit jaar kunt boeken.

FAQ

Wat zijn The Big Five in Nederland?

Voor Nederland zijn The Big Five: de edelhert, wild zwijn, bever, zeehond en ree.

Waar in Nederland spot je de Big Five?

In Nederland kun je de (sommige van de ) Big Five op verschillende plekken vinden, zoals in de Oostvaardersplassen, Nationaal Park de Hoge Veluwe, op Goeree-Overflakkee en op Terschelling.