Ik maakte een prachtige ochtendwandeling door de Oostvaardersplassen

Er is geen beter tijdstip om de Oostvaardersplassen te ontdekken dan in de vroege ochtend.  Het davert en het dondert van de vogelzang. Ik ging daarom in de vroege ochtend met Staatsbosbeheer op zoek naar de zeearend en andere vogels. Onder het gezang van de cetti’s zanger – een vogel met een zeer kenmerkende en explosief voorgedragen zang – wandelden we zo’n 5 kilometer door dit natuurgebied in Flevoland. 

Om half 8 uur staat onze groep met de gids bij het Buitencentrum in de Oostvaardersplassen. Na een korte introductie over dit bijzondere natuurgebied wandelen we rustig een wandelpad op. Als we over een brug lopen, steken de schutkarpers hun hoofd boven water.

Hoewel de wandeling de Vroege vogelwandeling wordt genoemd, slaat vroege vogel vooral op het tijdstip van de wandeling en niet zozeer op de vogels.

Vroeg is het zeker, maar als je denkt dat je de enige vroege vogel in dit gebied bent in de ochtend, dan heb je het mis. Zo haalt de ene na de andere fotograaf met verrekijker ons in, in de hoop een zeearend te fotograferen. Vogels gaan we zeker spotten.

Zo haalt de ene na de andere fotograaf met verrekijker ons in, in de hoop een zeearend te fotograferen.

Over de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, en waterplassen, omringd door bossen. Het gebied is 12 km lang en 5 km breed en strekt zich uit van Lelystad naar Almere.

Dit gebied is erg aantrekkelijk voor vogels en dat maakt de Oostvaardersplassen een bijzonder gebied. Maar niet alleen vogels wisten dit uitgestrekte moerasgebied te vinden, ook ganzen, lepelaars, aalscholvers en reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders.

De zeearend

Wat de Oostvaardersplassen zo bijzonder maakt is het de verschijning van bijzondere vogels als de zeearend. Lange tijd was deze enorme roofvogel een zeldzame wintergast, maar tegenwoordig een broedvogel in de Oostvaardersplassen in Nederland.

Tijdens je wandeling door de Oostvaardersplassen vind je verschillende vogelkijkhutten om deze roofvogel te spotten. Wil je de zeearenden zelf bekijken dan heb je de meeste kans om ze te spotten vanaf de Grote Praambult. Vanaf dit kun je namelijk ook het enorme zeearendnest in het moeras te zien. Daarnaast heb je ook kans om de zeearend te spotten vanaf de observatiehutten de Zeearend en de Schollevaar, waar wij ze zelf spotten.

→  Tip: je eigen verrekijker meenemen wordt aangeraden. Alleen vanaf observatiehut de Zeearend kun je gebruik maken van een verrekijker.

De vroege ochtendwandeling

In de vroege uren is het echt genieten van de natuur. Vogels ontwaken en het zonlicht komt door. En als je geluk hebt zie je de optrekkende mist die de wandeling een mystiek tintje geeft.

Onze gids vertelt van alles over de Oostvaardersplassen terwijl we onze wandeling maken. Zo weet hij precies welke vogel je hoort fluiten, welke vogel er in de lucht vliegt als we er eentje voorbij zien komen en vertelt hij leuke facts over de natuur en de geschiedenis van de Oostvaardersplassen.

Een aantal leuke facts die mij bijbleven:

  • De zeearend eet grote vissen,watervogels (zoals meerkoeten, eenden, ganzen en duikers), zoogdieren en aas.
  • De mannelijke zeearend kan sneller vogels pakken doordat die minder groot is in omvang. Het vrouwje is groter en pakt gemakkelijker een gans.
  • In het gebied groeit moerasandijvie, maar dit kun je niet eten.
  • Er zit salicyl in een paar bomen. Dit zit ook in aspirine. De edelherten eten dit op, maar vernielen hiermee niet de boom, deze is namelijk al bezig met een natuurlijke sterfte.

Wandelen door de Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen zijn diverse wandelingen en fietsroutes voor jong en oud. Startpunten van de verschillende wandelroutes kun je vinden bij de buitencentra van de Oostvaardersplassen. Je kunt zelf de markering volgen.

De gemarkeerde wandelroutes staan ook op wandelkaart nr. 36 Oostvaardersland. Met deze kaart op zak kun je natuurlijk ook je eigen route uitstippelen.

→ Tip: de documentaire nieuwe Wildernis op NPO over de Oostvaarderplassen

Na de wandeling van zo’n 3 uur sluiten we onze excursie af met een lunch na afloops in het restaurant van Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad.

De wandeling die wij maakten vind je hieronder op de kaart, maar let op, er zit een deel bij waar je niet mag wandelen. Dit mochten wij alleen onder toezicht van de boswachtersgids.

Tips voor je vroege ochtendwandeling

  • Kosten wandeling + luncharrangement € 23,95 p.p.
  • Trek stevige wandelschoenen aan, regenlaarzen zijn geen overbodige luxe. Ook niet opvallende wind- en waterdichte kleding wordt aangeraden (dit hadden ze mij van te voren niet verteld en ik kwam in knalrood). Gebruik geen geurtjes om dieren af te schrikken.
  • Neem je verrekijker en fotocamera mee!

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes in de Oostvaardersplassen, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Meer lezen?