Wij sliepen een nachtje via Cabiner in een cabin in het bos van Drenthe

Wandelen naar je eigen cabin en daarna zelf je eigen hout hakken, wild plukken en je eten op een houtkachel klaarmaken. Het klinkt als iets wat je in de bossen van Canada doet. Maar dat kan ook in Nederland, in Drenthe. Wij sliepen een nachtje in zo’n huisje van Cabiner, midden in de natuur. Een micro-get away, tussen het werkende leven door, want deze wikkelhuisjes, zoals ze worden genoemd, liggen op nog geen uur rijden van onze stad Groningen.

Wandelen naar je cabin in the woods

Het concept is simpel: je maakt een wandeltocht door de prachtige natuur van Drenthe en verblijft daar in een wikkelhuisje, middenin de natuur. Je maakt je eigen eten klaar op de houtkachel, dat het natuurhuisje tegelijkertijd verwarmt.

Wij starten ons avontuur bij het kantoor van de boswachter. Via een mailtje – een dag voor vetrek – krijgen we toegang tot een Google Maps kaart waarmee we de route naar ons huisje moeten vinden. Heel makkelijk eigenlijk.

We wandelen achter het boswachterskantoor langs en steken een redelijk drukke weg over. Niet echt het ultieme avontuur, over een verharde weg met auto’s lopen, maar als we oversteken lopen we dan toch eindelijk echt in de natuur en laten we het bewoonde leven achter ons. Voor zover dat kan in Nederland.

We wandelen door afwisselend landschap, meren, dichte bos en kleine meertjes. Een deel van onze route loopt samen met die van de route naar een andere cabin. Na zo’n twee kilometer splitsen onze routes.

Het concept is simpel: je maakt een wandeltocht door de prachtige natuur van Drenthe en verblijft daar in een wikkelhuisje, middenin de natuur. Je maakt je eigen eten klaar op de houtkachel, dat het natuurhuisje tegelijkertijd verwarmt.

Het wolvenspoor

Na een groot veld lopen we het donkere bos in. Hier loopt ook het Wolvenspoor, een vijf kilometer lange wandeling in het hart van Drenthe die vernoemd is naar de wolf. Bijna drie jaar geleden kwam de wolf namelijk een kijkje nemen in Drenthe. De wandelroute geeft je de mogelijkheid om de route te volgen, die de wolf drie jaar geleden in de buurt van Schoonloo nam. 

We vervolgen onze route naar ons huisje en lopen via een groot veld het verwilderde bos in. We dwalen over houten vlonderpaden, langs heide, een beekdal en ik spot de eerste rode paddenstoelen. Het is een prachtige omgeving, vooral in de herfst. En het ligt zo dicht bij onze stad Groningen. 

Op de kaart zie ik dat we bijna bij onze cabin moeten zijn. Maar het is zo bebost dat ik alleen maar bomen zie. Dan tussen de bomen door, verschijnt daar het wikkelhuisje, als een kameleon tussen de bomen. Als een klein kind roep ik naar mijn vriend dat het huisje daar staat. 

Onze cabin staat in een open veld tussen het bos. We zijn razend enthousiast, want het huisje is nog leuker dan we zagen bij 3 op Reis. Dit is precies wat ik voor ogen had als ik in een cabin in the woods zou overnachten. We tikken onze code in op het keyboard op de cabin en openen de deur.

Het eerste wat mijn vriend doet? Hij stroopt zijn mouwen op en pakt de bijl om hout te hakken voor de houtkachel. Helaas, maar begrijpelijk, mag je geen vuurtje stoken in de vrije natuur. Even ben ik weer terug bij onze kampeerervaring in Canada, waar onze avonden ook bestonden uit vuurtjes maken en koken in het bos. Waar de nachten heel donker waren.

De wikkelhuisjes van Cabiner

Op dit moment kun je bij Cabiner overnachten in een van de vier cabins verspreid in Drenthe. Een cabin is een zelfvoorzienend en verplaatsbaar design-trekkershuisje voor maximaal vier personen middenin de natuur. Van de wikkelhuisjes staan er nu vier in de natuur van Drenthe. Om bij een cabin te komen maak je een stevige wandeling langs het afwisselende landschap in de Drentse natuur. Je kunt ervoor kiezen om een nachtje te boeken, de ‘unplugged’ variant. Of een ‘trekking’ te maken. Je trekt dan van de ene naar de andere cabin. 

In de cabin vind je alles wat je nodig hebt. Water? Kun je zelf pompen. Koken doe je op de houtkachel en daarmee verwarm je ook gelijk je cabin.

Eten kun je in de cabin zelf maken of bestellen bij Cabiner. Je pakket staat dan klaar bij het kantoor van Staatsbosbeheer. 

Wildplukken

Een leuk idee om je eten aan te vullen is met planten uit de omgeving. Het bos is dé plek om planten te plukken en te gebruiken in je salade, pasta of thee. Zo maakte wij brandnetelthee en gebruikten we kruiden in onze pasta.

Hou er wel rekening mee dat het even kan duren voor je eten op de houtkachel warm genoeg is. Maar dat is dan ook de charme van overnachten in een cabiner.

We doen de lampen uit en kijken vanuit het terras of we wilde dieren zien. Helaas. Vanuit het bed zien we door de ramen de heldere hemel. Wist je dat dit gebied de minste lichtvervuiling van Nederland heeft? Het is dus ideaal om sterren te kijken. Dan vallen we in slaap.

De volgende ochtend maken we een koffie en ontbijt en genieten van ons uitzicht op de natuur. Omdat we op Buienradar zien dat het gaat regenen willen we op tijd vertrekken. ’s Middags ben ik alweer hard aan het werk, terwijl ik in de ochtend nog in de natuur doorbracht, wat hebben we genoten.

Slapen voor een cabin

Cabiner prijzen

Wil je een nachtje (of meer) boeken via Cabiner? Een nachtje in de Drentsche AA kan al vanaf € 189,- inclusief stookhout, boekingskosten en toeristenbelasting.

Cabiner prijzen

Cabiner kosten per nacht€ 172,-
Boekingskosten€ 10,-
Stookhout€ 7,-
Toeristenbelasting€ 2,7,- (per persoon)
Extra persoon€ 10,,-

In een cabin kunnen 4 personen overnachten. Voor jouw boeking plant Cabiner een boom en daarmee is deze overnachting ook nog eens ‘CO2 positief’!

Ik raad je aan om op tijd te boeken! De huisjes zijn namelijk megapopulair. Mocht je nou geen plekje meer kunnen vinden in een cabiner op korte termijn? Check dan ook deze ideeën voor andere leuke huisjes in de natuur, zoals dit wikkelhuisje in de Biesbosch of de huisjes van Natuurhuisje.nl.

Cabiner tips

  • Cabiner is populair, zorg dus dat je tijdig boekt.
  • Er kunnen maximaal 4 personen in de Cabin overnachten.
  • De cabins liggen op verschillende locaties en ook buiten Drenthe
  • Voor jouw boeking plant Cabiner een boom en daarmee is deze overnachting ook nog eens ‘CO2 positief’!
  • Hou bij het inpakken van je tas rekening dat je zelf beddengoed (slaapzak, hoeslaken en kussensloop) en een hand- en theedoek moet mee nemen. Ook zal je eten zelf moeten dragen vanaf de parkeerplaats.
  • Parkeren kan op aangewezen plekken en is gratis.
  • Je kunt niet met de auto naar een cabin rijden.

Veelgestelde vragen over Cabiner

Moet je Cabiner van te voren reserveren?

Ja, de cabins zijn snel uitverkocht. Uitverkocht? Check dan ook deze ideeën voor andere leuke huisjes in de natuur

Hoeveel nachten mag je verblijven in de Cabiner?

Maximaal 4 nachten. Langer kan in overleg via [email protected]

Mag ik mijn hond meenemen naar een Cabiner?

Helaas, honden zijn een reden voor wilde dieren om weg te blijven, om de fauna te beschermen, mogen honden niet mee.

Note: Wij sliepen in cabin c2, de route naar en omgeving van andere cabins kan verschillen. Wij sliepen op uitnodiging van Cabiner, uiteraard geven wij altijd onze eerlijke mening.

Dit vind je misschien ook leuk

Roadtrip tips
Roadtrip

Roadtrip tips: 12 x beste tips voor onderweg

Surfen Madeira
GolfsurfenPortugal

48 uur in Madeira voor de surf + tips

Grand Palace Bangkok
Thailand

16 x wat te doen in Bangkok

Outdoor Lifestyle

Boardchick van de week: Francisca Meijer

Snowboardster op haar wnoboard
Outdoor Lifestyle

Boardchick of the week | Malou Hey

Outdoor LifestyleYoga

Geen tijd voor fysieke yoga? Hier kun je het online doen