10x bijzonder overnachten in de natuur

Last updated:

Een prachtige wandeling maken in de natuur en dan overnachten in diezelfde prachtige natuur en toch van allerlei gemakken voorzien zijn? Wij hebben de leukste ideeën om te overnachten in de natuur van Nederland. Een overnachting in de natuur is de ultieme ontspanning. Even weg van het dagelijkse leven en primitief (of luxe) genieten in de natuur. Zowel in Nederland als in de omgeving kun je fijn genieten van de natuur en erin slapen.

1. Maak een trekking in de Drentse natuur en slaap in een wikkelhuisje

Een van de leukste en echte tips voor overnachten in de natuur is slapen in een wikkelhuisje. Een wikkelhuisje is een speciaal huisje, gemaakt van karton. En je vindt deze huisjes in Nederland vaak middenin de natuur. De huisjes zijn duurzaam gebouwd om langer mee te gaan. Zo sliepen wij in een wikkelhuisje van het Drentse Cabiner bij ons om de hoek.

Slapen voor een cabin
Onze overnachting in een cabiner wikkelhuisje

Deze wikkelhuisjes, of in het Engels Cabins van Cabiner liggen middenin de Drentse natuur. Je wandelt met je backpack en een digitale kaart naar de locatie, vaak nog geen 5 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats. Eenmaal in het huisje pomp je je eigen grondwater om te drinken en douchen.

2. Overnacht in de natuur in een boomhut

Wordt wakker met het geluid van vogels hoog boven het landschap. Op verschillende plekken in Nederland kun je overnachten in een boomvilla.

Zoals in een van deze vier boomvilla’s op camping Landgoed Tolhek in Anderen, Drouwenerzand Vakantiepark en camping d’ Olde Kamp in Ansen. Maar ook op natuurhuisje.nl vind je boomhutten in Nederland en andere landen.

3. Overnacht midden in een nationaal park

Denk je aan overnachten in de natuur? Dan denk je vast aan overnachten in een nationaal park.

Nederland heeft tal van prachtige nationale parken waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, kanoën, mountainbiken, maar ook kuntpaardrijden of een vogelexcursies kunt maken. Er is genoeg te doen en ontdekken in de nationale parken van Nederland.

Ook via natuurhuisje.nl vind je veel leuke huisjes middenin de Nederlandse natuur. Vul op de website in waar in Nederland je in welk nationaal park wilt overnachten en bekijk alle leuke huisjes voor overnachten in de natuur.

4. Overnacht in een Slow Eco Cabin

Slow Eco Cabins is ecologisch logeren dicht bij de natuur. Het concept vinden wij heel leuk: je weet namelijk net als bij Cabiner niet waar je zult overnachten. De locaties van Slow Eco Cabins zijn namelijk geheim maar wel dichtbij huis. Net als de wikkelhuisjes van Cabiner overnacht je in zelfvoorzienende cabin.

Het concept van de Slow Eco Cabins is heel bijzonder, je weet namelijk van te voren niet waar deze huisjes in de natuur precies staan. De accommodaties zijn vrijstand, helemaal weg van de de massa op een geheime locatie. Heb je dan wel voorzieningen zou je denken? Het antwoord is volmondig ja. De cabines zijn namelijk zelfvoorzienend. Zo is er een ecologisch toilet, matrassen uit 100% natuurlijk latex en eco textiel, en zorgen zonnepanelen voor stroom. De huisjes zijn gemaakt van duurzame materialen en voorzien van grote ramen. Het doel is om met  een minimale impact op het milieu optimaal te onthaasten.

De Slow Eco Cabins zijn gevestigd op plekken in de BeNeLux, en geschikt voor 2 tot 5 personen. Verblijven kan vanaf twee nachten. Twee weken voor vertrek wordt de exacte locatie bekendgemaakt.

Tot 8 juni 2020 is slow ecocabins gesloten ivm het coronavirus. Hou de website van ze in de gaten voor recente openingen.

5. Overnacht bij de Slikken van Goeree Overflakkee

Vanuit de deze bungalows fiets of rijd je zo het dorpje Herkingen naar binnen dat twee jachthavens heeft. De villa’s zijn daarom ook erg handig voor mensen met een eigen boot. Ook de Slikken van Flakkee is op een steenworp afstand te bereiken waar je de Nederlandse Big Five kan spotten en heerlijk kan wandelen.

Ook zitten we aan de Herkingsezeedijk waar we in de ochtend hardlopen voordat we de fiets pakken.

De duurzame bungalows van Park Zeedijk kun je nu boeken via de website

6. Overnacht in een huifkar of stro-iglo

Deze stro-iglo’s liggen 20 minuten boven de stad Groningen en zijn volledig ingericht met een groot tweepersoons bed en twee aparte eenpersoons bedden – die ook als bank gebruikt kunnen worden. De iglo’s staan op een weiland waar je ook kunt kamperen of overnachten in een huifkar, super leuk!

7. Overnacht in het Alde Feanen gebied

In het hart van Friesland ligt het grote laagveenmoeras De Alde Feanen. Een nationaal park vol met meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Het park ligt gelegen rondom het pittoreske dorp Eernewoude en je kunt hier ook bijzonder overnachten in de Nederlandse natuur.

Slaap bijvoorbeeld op een boot of sloep, huur een sup of kano en geniet van een lekker wijntje op het terras.

Bekijk de website van het Alde Feanen gebied.

8. Ga ‘huthoppen’ met hihahut

Onlangs kwam ik dit leuke concept tegen op Lonely Planet: de hihahut. Het concept is een beetje zoals bij Cabiner: je boekt een overnachting met hihahut en weet van te voren niet waar je hutje is. Kort van te voren krijg je de coördinaten van je verblijf door. Dan begint het avontuur en reis je ter voet, fiets of water naar je hutje.

De hutten zijn van alle gemakken voorzien zodat je comfortabel kunt relaxen na een intensieve ontdekkingsdag!

Meer lezen? Bekijk onze ervaring met de hihahut

Vogelaar hut met zonsondergang
Vogelaar in het weiland

9. Overnacht in een sterrenkubus op een weiland

Geniet van de sterrenhemel in deze sterrenkubus in de provincie Overijssel. De sterrenkubus is een tiny huisje met het comfort van een hotelkamer. Door de lichtkoepel heb je prachtig uitzicht op de sterrenhemel. waar je het comfort van een knusse hotelkamer ervaart. De kubussen staan op het Twentse platteland op een boerderij dus ‘echt’ middenin de natuur :)

Ligging: op een boerderij
Prijzen: vanaf € 108
Aantal personen: 2
Boeken: bekijk prijzen & details

Sterrenkubus

10. Cuber Veluwe

Aan het eind van een kronkelpad, tussen heide en bos, schittert deze luxe Cuber. Het is dé plek waar alles draait om vrijheid, natuur en connecten met de natuur en met elkaar. Door de metershoge ramen, douchen onder de sterrenhemel en grote schuifdeuren haal je buiten naar binnen. En vergeet je verrekijker niet mee te nemen, want de Veluwe is de plekom de de big four te spotten: het edelhert, een wild zwijn, de moeflon of een ree.

Ook leuk: je lokale guide staat voor je klaar als personal assistent en zorgt dat je niets tekortkomt. Zoek je een mooie fiets- of wandeltocht, wil je fotograferen of ergens eten, je guide weet de beste spots.

Ligging: aan bosrand
Prijzen: weekend (vrij-ma) vanaf € 554
Aantal personen: 2
Boeken: bekijk prijzen & details

Cuber Veluwe Foto via Roompot
GRATIS BROCHURE VOOR JE CAMPERREIS VOOR 2022!
Canada, Nieuw-Zeeland, Amerika en meer landen