Nederlandse waddeneilanden: welk waddeneiland is het mooist?

De Nederlandse waddeneilanden zijn perfect voor een weekendje weg in Nederland. Elk waddeneiland heeft zijn charme, natuur, activiteiten en overnachtingsmogelijkheden. En de een past misschien beter bij jou dan bij je vrienden. Welk Waddeneiland is nu het mooiste of het leukst om te bezoeken? Ontdek de waddeneilanden op Lone Drifters

1. Texel

Met 7 dorpen en 170 km² is Texel het grootste waddeneiland. Je kunt hier het beste je eigen auto of fiets mee naartoe nemen en de kilometers aan stranden ontdekken.

Op het eiland Texel vind je leuke dorpen, bierbrouwerijen, restaurants en het prachtige nationaal park: De Slufter.

Activiteiten op Texel

Texel is walhalla voor vogelliefhebbers. Langs de oostkant van het eiland vind je bijvoorbeeld de vogelboulevard met verschillende natuurgebieden. Ook zijn er diverse vogelkijkhutten en kijkschermen om vogels te spotten.

Texel is een paradijs voor wandelaars. Ontdek de vele wandelroutes door het bos, de duinen en over het strand op Texel en geniet van de rust en ruimte in de vrije natuur. Of je nou houdt van ongerepte natuurpaden of verharde wegen, op Texel vind je beide.

Ontdek de vele fietsroutes op Texel of fiets een uitdagende ATB-route door het Dennenbos van Texel als je wat sportiever bent.

Rond het eiland vind je hotspots voor windsurfers, kitesurfers en golfsurfers. De Waddenkust is ideaal om je eerste lesje te nemen of als ervaren watersporter, zelf het water in te gaan.

2. Vlieland

Het kleine eiland Vlieland (Friesland) is een eiland om lekker actief te zijn en de rust te vinden. De beste dingen te doen op Vlieland zijn wandelen, de watersport, het bezoeken van de rode vuurtoren en de Vliehors, een zandvlakte dat ook wel de Sahara van het noorden wordt genoemd. Je kunt naar de Vliehors met de stoere truck, de Vliehors Expres. De chauffeur van deze truck brengt je dan op plekken van Vlieland waar je normaal niet komt, zoals op een uitzichtpunt waar je Texel kunt zien.

Activiteiten

Een van de dingen te doen op Texel is blokarten (strandzeilen); een klein karretje waarmee je over het zand kunt zeilen. Ook kajakken kan hier heel goed, bijvoorbeeld op de branding. Powervliegen en kiten zijn andere toffe watersporten die je heel goed op Vlieland kunt doen.

Korte wandelingen kun je ook op Vlieland maken, zo zijn er routes van 4-7,5 kilometer door de duinen, langs het strand en door bossen. Liever ter fiets? Omdat het eiland autoluw is, is Vlieland perfect om met de fiets te ontdekken.

Vlieland is perfect om in een weekend te bezoeken, maar je kunt er ook gerust een hele week door brengen.

3. Terschelling

Terschelling (Friesland) is een populair Waddeneiland om te relaxen op de stranden, die in totaal maar liefst 40 kilometer lang zijn. Terschelling is het op een na grootste Waddeneiland met een oppervlakte van 86km2. De helft van Terschelling is natuurgbied. Het bekendste natuurgebied is De Boschplaats.

Activiteiten

Wandelen kun je heel goed op Terschelling. Zo heb je het duingebied de Koegelwieck, de bunkers van Terschelling, de wandeling naar het Drenkelingenhuisje en De Boschplaat. Dit was vroeger een losse zandplaat, tegenwoordig ligt de Boschplaat aan het eiland Terschelling. Vanaf dit natuurgebied kun je de melkweg heel goed zien omdat het er hier heel donker kan worden. Sinds 2015 is de Boschplaat namelijk een Dark Sky Reserve.

Op de Boschplaat kun je ook heel goed wadlopen. Je gaat dan met een gids op pad bij laag water. Wadlopen kan uitdagend zijn, maar is vaak goed te doen. Wil je op een van de beste plekken wadlopen, dan kun je dat het beste doen op het eiland Ameland.

Liever het eiland ter fiets ontdekken? Op Terschelling vind je meer dan 80 kilometer aan fietsroutes.

4. Ameland

Ameland (Friesland) is een van de jongste Waddeneilanden van Nederland. Ook op Ameland vind je net als op de meeste Waddeneilanden strand en voldoende wandel- en fietsmogelijkheden. Net als op Texel kun je je eigen auto meenemen naar Ameland, maar het eiland is ook prima met alleen de fiets te verkennen. De dorpen Hollum en Nes zijn overigens wel autoluw.

Activiteiten

Wandelen, skydiven, zeehonden spotten, fietsen en wadlopen. Op het eiland Ameland vind je voldoende outdooractiviteiten te doen. Een leuke wandeltocht op Ameland is de wandeling langs de verdwenen dorpen, die Ameland kent. Deze dorpen zijn door de tijd verdwenen en je kunt even terug in de tijd met een speciale wandeling langs Sier, De Blieke en Koudenburg.

5. Schiermonnikoog

Naast wandelen, fietsen en stand is het eiland Schiermonnikoog (Friesland) perfect om excursies te doen en vogels te spotten. Je auto moet thuisblijven want het gehele eiland is autoluw. Ontdek het eiland dan het beste ter voet of ter fiets.

Activiteiten

Een van de leukste dingen te doen op Schiermonnikoog is wandelen van vuurtoren naar vuurtoren (1,3km). Het eiland Schiermonnikoog kent 2 vuurtoren: een witte en een rode. Een andere noemenswaardige wandeling op het eiland is De Bert Haanstra natuurwandeling. Bert Haanstra was één van Nederlands bekendste natuurfilmers die graag op Schiermonnikoog kwam. Door de wandeling leer je te kijken naar het eiland zoals Bert dat deed.

Het gehele eiland Schiermonnikoog is wandelend het beste te verkennen.

Liever het eiland ter fiets verkennen? Op het eiland vind je tal van fietsroutes. Hou er wel rekening mee dat het oostelijk deel van Ameland niet per fiets is te bereiken.

Vogels spotten? De Kobbeduinen en Westerplas zijn hiervoor de plekken. Bij Kobbeduienen vind je tal van vogels zoals de lepelaar en veel planten. Bij de Westerplas vind je broed- en trekvogels.

Ook op Schiermonnikoog is het op de meeste plekken pikkedonker. Net als op Terschelling kun je hier de melkweg spotten.

Scroll naar boven