Hier vind je de best bezochte filmlocaties van Lord of the Rings in Nieuw-Zeeland

Een deel van mijn obsessie met Nieuw-Zeeland heeft natuurlijk te maken met de Lord of the Rings trilogie. Het heeft na de films nog enige jaren geduurd voor ik uiteindelijk richting Nieuw-Zeeland vertrok, maar je kunt je voorstellen hoe erg ik ernaar uit keek toen wij Nieuw-Zeeland aan onze wereldreis toevoegden. Het was zo mooi als ik verwachtte. En de Lord of the Rings filmlocaties stonden natuurlijk op mijn wegenkaart uitgestippeld! Mijn favoriete plekjes?

Matamata of Hobbiton

Hobbiton is waar Frodo, Bilbo Baggins en de andere hobbits woonden. De scenes van de Lord of the Rings zijn opgenomen in het dorpje Matamata. In 1998 zocht Sir Peter Jackson’s team van locatiescouts naar de iconische heuvels en weelderige groene weiden van Hobbiton.

Een zoektocht vanuit de lucht leidde hen naar de Alexander farm, een prachtige schapenboerderij van 1250 hectare in het hart van de Waikato. Een heel Hobbit dorp werd gebouwd. Na het filmen werd besloten om het dorpje te laten staan en na veel interesse is het inmiddels een grote toeristische attractie. Je kunt het dorp namelijk bezoeken met een gids. Maar omdat ik toch wat speciaals wou besloot ik de Evening Banguet Tour te boeken. En dat was een van de highlights van mijn wereldreis. Wat een werk dat het personeel in de ervaring heeft gestoken, echt heel mooi.

Evening Banquet tour

De evening Banquet is een guided tour tijdens zonsondergang met op het einde een drankje in de Green Dragon Inn en een banquet feast in Hobbit stijl. Na het feest loop je terug naar de bus over de verlichte paden met een lantaarns in je hand. Fantastisch!

Kosten zijn $195.00 per (volwassen) persoon. Boek je tour bij Hobbiton op de officiële website of via GetyourGuide als je bijvoorbeeld de Hobbiton tour wilt combineren met de beroemde Waitomo Caves.

Tongariro National Park (Mordor)

Frodo’s avontuur in Lord of the eindigt natuurlijk in Mordor, waar Sauron heerst. Mount Doom uit de film is in het echt Mount Ngauruhoe in het Tongariro National Park op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Niet alleen is de Tongariro Crossing een populaire hike door de film (je waant je echt in Mordor als je zo langs Mount Doom loopt), het is ook een bijzondere trekking van 19,4 kilometer door vulkanisch landschap.

Kaitoke Regional Park (Rivendell)

Rivendell is de woonplaats van de Elrond elven. Hier stoppen Bilbo en zijn matties als hun avontuur begint. En hier wordt ook het team dat bekendstaat als The Fellowship of the Ring, gevormd. Dit gebied waar de elven wonen bestaat echt en heet ook echt Rivendell. Het gebied ligt op een paar uur rijden van Wellington in het Kaitoke Regional Park op het Noordereiland.

Door dit gebied loopt de prachtige Hutt River en toen ik die rivier zag kon ik de film echt voor me zien (nerd he?). Je kunt in dit gebied mooie wandelingen maken en natuurlijk zijn er bordjes geplaatst. Het is wel heel moeilijk om de locaties echt te herkennen omdat er toch veel CGI (veel na het filmen toegevoegd) aan te pas is gekomen. Verwacht daarom ook geen elvenhuizen hier tegen te komen. Het is wel een mooi gebied en ook voor de niet-fans een must om langs te gaan!

Weta Cave

Als Lord of the Rings fan mag je de Weta workshop in Wellington niet overslaan. In deze workshop maken ze namelijk verschillende props voor films als Avatar, King Kong en natuurlijk de Lord of the Rings en Hobbiton films. Helaas mocht je alleen op bepaalde plekken foto’s maken dus heb ik geen foto’s van de prachtige dingen die ze hier maakte. Je ziet namelijk bewegende hoofden, zoals van Smeagel en allemaal mooie tekeningen, kostuums en meer.

Het bezoek is niet duur, maar kun je ook combineren met een bezoek aan meerdere filmlocaties via bijvoorbeeld Viator.

Deze locaties zijn leuk om te bezoeken tijd je roadtrip door Nieuw-Zeeland. Bekijk ook deze route door Nieuw-Zeeland waar deze locaties naadloos in passen.

Scroll naar boven