Tips voor het huren van een camper in Noorwegen

Reizen met de camper door Noorwegen is de ultieme manier om de ongerepte natuur te ontdekken. Of je nu van plan bent met een camper door Noorwegen te reizen of nog twijfelt over het hoppen van hotel naar hotel, geen probleem. Wij hebben waardevolle tips verzameld voor het huren van een camper tijdens jouw roadtrip door Noorwegen. Het overweldigende landschap van ontelbare fjorden, uitgestrekte kustlijnen en adembenemende wandelroutes, gecombineerd met de rust en ruimte, maakt Noorwegen een buitengewoon populaire bestemming voor een camper rondreis.

Huur je camper ruim van te voren

Overweeg je een camper te huren in Noorwegen? Het is handig om te weten dat de beste tijd om door Noorwegen te reizen tussen juni en september is vanwege het gunstige weer. Voor de beste beschikbaarheid, prijs en keuze in campers, is het aan te raden om ongeveer vier maanden van tevoren te boeken, het liefst nog eerder. De gemiddelde kosten voor camperverhuur in Noorwegen zijn € 214,05 per dag.

De meest gekozen plek om een camper te huren is Oslo, omdat dit de handigste startlocatie is. Als je je huurcamper liever in het zuiden ophaalt, zijn er ook opties in Stavanger, Rygge en Kristiansand.

Kies de camper die bij jou past

Reizen met een camper is een leuke manier van reizen. De kosten voor het huren van een camper in Noorwegen hangen sterk af van het type camper die je gaat huren. Denk aan hoe groot de camper is en hoeveel slaapplekken je nodig hebt. 

Zo kies je een camper

Er zijn verschillende soorten campers te huur bij camperaanbieders. Welke camper je het beste kunt kiezen hangt allemaal af van je reisgezelschap en waar in Noorwegen je naartoe wilt reizen. Om de voor jou beste geschikte camper te vinden kun je de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoeveel mensen verblijven er in de camper?
  • Wat is je budget voor de camperreis?
  • Waar ga je heen en op voor soort terrein ga je rijden?
  • In welke grootte RV / camper rijdt je zelf comfortabel?
  • Moet je nog een auto o.i.d. meeslepen?

Onthoud deze antwoorden goed en ga zelf op zoek naar camperaanbieders om prijzen te vergelijken. Je kunt een camper zoeken en vergelijken op de website van de ANWB. Een andere optie is Travelhome (van ANWB). Zij bieden bijvoorbeeld een camperreis op maat aan. Daarnaast zijn zij experts in camperreizen. Met hun eigen ervaring ben je verzekerd van het vinden van de ideale camper bij Travelhome.

Ook fijn, je kunt een gratis Travelhome reisbrochure aanvragen voor jouw camperreis door Noorwegen. Zit je nog nergens aan vast!

Let bij het kiezen van je camper op de grootte

Denk aan parkeerproblemen bij het kiezen van de grootte van je camper. Een grotere camper kan het lastiger maken om een goede parkeerplek te vinden, dus denk praktisch bij het maken van je keuze.

Overweeg een camper te huren van particulieren

Je kunt er voor kiezen om een camper te huren via GoBoony. Het leuke van een camper huren via deze organisatie is dat je huurt van een particulier of lokale ondernemer bij jou in de buurt. Je kunt je camper dus direct ophalen en de boot naar Noorwegen pakken.

Omdat je bij Goboony het grootste aanbod van Nederland vindt, is er altijd wel een mooie camper die bij jou past. De campers zijn veilig, APK gekeurd en goed verzekerd.

Plan je route door Noorwegen van te voren

Plan je camperreis door Noorwegen vooraf en reserveer alvast campings. Zo blijf je binnen je kilometerbudget en bespaar je benzine. Campings vind je door te zoeken op eurocampings.nl of de ANWB website of je kunt natuurlijk proberen te wildkamperen.

Bereken je benzinekosten voor je camperreis door Noorwegen

Benzinekosten zijn een belangrijke factor bij het plannen van een camperreis door Noorwegen. De benzineprijzen in Noorwegen zijn hoger dan in Nederland, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Om je benzinekosten te berekenen, heb je de volgende informatie nodig:

  • De afstand die je gaat afleggen
  • Het brandstofverbruik van je camper
  • De benzineprijzen in Noorwegen

Je kunt de afstand die je gaat afleggen berekenen met een routeplanner (ANWB). Het brandstofverbruik van je camper kun je vinden in de handleiding van je camper. Voor de benzineprijzen in Noorwegen kun je de website van ANWB raadplegen.

Kamperen kan op campings of in het wild

Wij raden je aan om te overnachten op campings en speciale camperplaatsen, vooral tijdens drukke periodes en in populaire gebieden. In grote steden en bepaalde gemeentes gelden regels voor het parkeren van campers, waarbij je alleen mag staan op aangewezen locaties. Slaap je op campings en maak je gebruik van lokale voorzieningen? Dan draag je bij aan de lokale economie en werkgelegenheid, waardoor je verantwoord reist.

Sommige campings zijn alleen in het hoogseizoen open zijn

Buiten het hoogseizoen, of in de winter kamperen is een unieke ervaring, zolang je voorbereid bent. Sommige campings zijn alleen in het hoogseizoen (juni-augustus) open, net als afvalverwijderingsvoorzieningen. Wees daar dus voorbereid op.

Je kunt er ook voor kiezen om te wildkamperen. Wildkamperen in Noorwegen alleen is toegestaan als je geen overlast veroorzaakt. 

Wildkamperen met de camper

In sommige gebieden is het toegestaan om buiten campings te parkeren, dankzij het Noorse allemansrecht (wildkamperen), maar het is belangrijk dat je daarbij respectvol en voorzichtig bent.

Houd er rekening mee dat je minstens 150 meter van bewoonde huizen en chalets moet parkeren, privé-eigendom en landbouwgrond moet vermijden, en zorgvuldig moet omgaan met je omgeving. Voor handige informatie over camperplekken en afvalverwijdering kun je de website bobilplassen.no raadplegen.

Leer de wegen kennen

In noorwegen zijn veel smalle wegen met bochten. Je moet dus extra voorzichtig zijn, vooral als je met een camper rijdt en niet gewend bent aan dit soort landschappen. Niet alle campers zijn geschikt voor steile hellingen en kronkelweggetjes. Zorg er dus voor dat je camper hiervoor gemaakt is. Houd je ogen open voor parkeervakken langs de weg en stop om anderen te laten passeren als er zich achter je een file vormt. Zo kan het verkeer vlot blijven doorrijden en is het voor zowel jou als andere weggebruikers veiliger.

Let ook op: Op sommige wegen zijn geen campers en caravans toegestaan, zoals op bepaalde Norwegian Scenic Routes. Ook bruggen kunnen bij harde wind (herfst en winter) dicht zijn.

Tips voor je camperreis onderweg

Een camper huren kan best wat kosten. Gelukkig zijn er ook genoeg tips om je kosten voor je camperreis zo laag mogelijk te houden. Hieronder een aantal van onze tips voor onderweg

  • Er zijn apps/websites waarmee je de goedkoopste benzinestations kunt vinden zoals de ANWB
  • Voorkom overbelasting van je camper en controleer dagelijks de bandenspanning. Te veel gewicht kan je brandstofverbruik verhogen en is schadelijk voor de camper.
  • Neem zo min mogelijk mee. Hoe zwaarder de camper, hoe meer brandstof het kost om hem te trekken. Als je het niet nodig hebt, breng het dan niet mee!
  • Heb je een camper met eigen voorzieningen? Probeer dan een paar nachten zonder aansluitingen op campings te verblijven. Zo kun je besparen op de kosten voor overnachtingen.
  • Rij langzaam. 80-90 km (55 mph) rijden is optimaal om gas te besparen.

FAQ

Waar mag je met een camper overnachten in Noorwegen?

In Noorwegen is wild kamperen toegestaan, zolang je de regels van het “allemansrecht” in ogenschouw neemt. Lees er meer over in dit artikel.