Wildkamperen in Noorwegen: zo doe je dat

Noorwegen is een land waar je de natuur op zijn best kan ervaren door te kamperen, als je het ons vraagt. En hoewel heel veel campings op prachtige plekken liggen, gaat er niet boven wildkamperen. Ga je wildkamperen dan heb je maar één doel en dat is het zoeken naar een mooie, wilde plek om te genieten van je eigen gemaakte eten bij het ondergaan van de zon. Dat levert epische momente op.

Wat is wildkamperen?

It’s in a name, want het is kamperen in het wild. Zonder voorzieningen zoals een douche, toilet en keuken. Je bent helemaal op jezelf aangewezen.

Wildkamperen vergt wat voorbereiding: zo is een kleine tent wel een must en zijn er handige wildkampeerbenodigdheden die je kunt inslaan.

Vrij kamperen in Noorwegen

De Noren zien kamperen in de natuur als onderdeel van de Noorse cultuur en vindt dat iedereen gebruik mag maken van hun land. Kamperen en wandelen is iets wat diep in de wortels van de Noorse cultuur ligt: de Vikings gingen al op verkenning op zoek naar de dramatische bergen en fjorden.

In 1957 werd officieel vastgesteld dat je door het land mag zwerven. Dit recht om rond te zwerven (’allemannsretten’ of right to roam) garandeert dat iedereen van de natuur kan genieten, zelfs op grotere privéterreinen.

Waar mag je wildkamperen in Noorwegen

Niks is mooier dan een zo klein mogelijk tentje en weinig spullen mee te nemen en op pad te gaan. In Noorwegen is wild kamperen toegestaan, zolang je de regels van het “allemansrecht” in ogenschouw neemt.

Je hebt door dit recht toegang tot het platteland en de nationale parken van Noorwegen.

Het recht om rond te zwerven geldt in open landschap, dat ook wel ‘onomheind en ongecultiveerd land’ wordt genoemd. In Noorwegen betekent dit dat kusten, moerassen, bossen en bergen hieronder vallen.

  • Wildkamperen is niet van toepassing op bepaalde delen van Noorwegen. Zo mag je niet wildkamperen op privéterrein zonder toestemming van de eigenaar. Dit wordt ook omheind land genoemd, maar houd er rekening mee dat er geen echte omheining nodig is om deze regel toe te passen.
  • Je mag niet kamperen op gecultiveerd land, zoals boerderijen of weiden, tenzij het winter is, dan mag je velden en weiden gebruiken wanneer de grond bevroren is of met sneeuw bedekt is tussen 15 oktober en 30 april.
  • Je mag niet kamperen op bouwkavels op industriële gebieden. Kamperen middenin Oslo? Helaas.
  • Belangrijk: je tent of busje moet op minstens 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning zijn.
  • Als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wilt blijven, vraag dan toestemming van de eigenaar.

Tip: op de Lofoten zijn plaatsen aangewezen waar je mag wildkamperen. Echter hoorde ik verhalen dat de meeste plekken stampvol staan. Het is dus erg populair.

Is wildkamperen in Noorwegen gevaarlijk?

Hoewel je nooit 100% veilig bent is wildkamperen in Noorwegen over het algemeen veilig.

Wilde dieren zijn iets waar je je meestal geen zorgen over hoeft te maken. Zo hebben wij gekampeerd in Canada en Amerika in berengebied en ook daar hebben we geen gekke dingen meegemaakt, zolang je maar logisch nadenkt en je aan de daar geldende regels houdt.

Bruine beren komen ook voor in Noorwegen, maar met name meer in het oosten richting Zweden. Dieren zijn van nature schuw en vormen in principe geen gevaar voor mensen.

Noorwegen is een veilig land als het gaat om criminaliteit. De cijfers van aangiftes zijn laag en als criminaliteit voorkomt is het in de steden, ver van wildkampeerders.

Wildkamperen Noorwegen tips: let hier op

  • Neem altijd je rommel mee. Houd de ‘Leave No Trave’ in je achterhoofd. Respecteer de natuur en bemoei je niet met de inheemse flora of fauna.
  • Vuur maken mag, mits je oplettend bent. Een kampvuur maken in een bos of in de buurt ervan is verboden van 15 april tot 15 september, in het hoogseizoen dus. 
  • Plekken waar je je kampeertoilet kunt legen staan aangegeven. Dit elders doen is streng verboden.
  • Maak een goed plan voordat je gaat wildkamperen. Bepaal van te voren waar je ongeveer wilt kamperen. Zo zochten wij naar kampeerplekken in de buurt van onze wandeling naar Preikestolen en Besseggen. Lees je in met een boek, bijvoorbeeld ‘Rustiek Kamperen‘ van Ger Meesters.
  • Have fun! Wildkamperen is een fijne manier om buiten te zijn en ultiem te genieten van de natuur.
  • Wissel af: ben je nog niet helemaal overtuigd van het wildkamperen of wil je niet volledig wildkamperen? Wissel het wildkamperen dan af met campings. In Noorwegen heb je tal van leuke campings en typische Noorse natuurhuisjes om te overnachten.

Zo vind je mooie plekken om te wildkamperen in Noorwegen

Zoek op Google Maps naar een afgelegen of doodlopend weggetje of een groene spot ver van de bebouwing af.

Bekijk waar anderen sliepen, Google naar ervaringen van anderen en zo kom je mooie plekken tegen. Zelf gebruiken wij een blog die helaas was verouderd en we er bij elke plek achterkwamen dat je er niet meer kon wildkamperen (bijvoorbeeld door bouw).

Extra: zorg voor de juiste wildkampeerspullen

Fijne spullen maken je reis echt een stuk aangenamer! Voor een optimale ervaring met het wildkamperen zijn een goede tent, matje en slaapzak een must. Het liefst zo licht mogelijk als je alles zelf mee gaat dragen.

Onlangs schaften wij een heel goed, licht matje aan: de Tensor Insulated. Dit matje is niet goedkoop, maar is vanwege het gewicht echt een must. Zeker wanneer je van plan bent vaker met alleen een rugzak te gaan (wild)kamperen. Liever iets goedkoper?

Hoeveel neem je dan mee voor wildkamperen als je een stukje moet lopen? Denk aan rond de maximaal 15 kilo aan bagage.

Fijne shops voor wildkampeerspullen zijn Decathlon en Bushcraftshop.

Verblijven op campings in Noorwegen

Net als andere Europese landen heeft Noorwegen een goed netwerk van campings. Noorwegen zelf is vrij duur, en daardoor zijn de tarieven van de campings ook hoog. Ga je met de tent op reis, dan kan je normale campings afwisselen met wildkamperen om de was te doen. Verwacht wel extra te betalen voor bepaalde voorzieningen zoals douches, wasserij, enz.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wist je dat we een heel archief vol kampeertips hebben? Neem gerust een kijkje door op onderstaande knop te klikken.

Dit vind je misschien ook leuk

Hardlopen

Britse ultraloper legt duizenden kilometers af van Zuid-Afrika naar Tunesië

Outdoor Lifestyle

Lone Drifters tipt: films en docu’s voor avonturiers

Lone surfer die uit het water komt
Golfsurfen

Ontdek Single Swell: een surf & chill surfvakantie voor sportieve singles van 23 tot 35 jaar

Outdoor Lifestyle

De Protest nieuwe dames zwemkleding collectie is online!

Indonesië

Avontuurlijke rondreis Indonesië: 5 dingen te doen in een 3 weekse rondreis

BelgiëFietsen

Fietsweekend in Nationaal Park Bosland: Op pad met de E-bike van het jaar