Review: NEMO Tensor Insulated

Na heel wat jaren op een goedkoop slaapmatje van de Action te hebben geslapen tijdens het kamperen was het tijd voor een nieuw slaapmatje. En dat wilde ik gelijk goed doen. Na heel wat onderzoek kwam ik uit op de Nemo Tensor Insulated: een slaapmat waar ik nu al niet meer zonder kan. Het is een goed alternatief voor de duurdere matten zoals de door kampeerders goed beoordeelde Sea to Summit Comfort Plus Insulated of de Therm-a-Rest NeoAir XTherm. Lees op Lone Drifters onze ervaring en review van de NEMO Tensor Insulated.

Licht en klein

Laag gewicht (slechts 15 gram) en verpakkingsgrootte zijn twee goede redenen om voor deze pad te kiezen.

De Tensor Insulated is een slaapmat van topkwaliteit. Op internet vonden we alleen maar lovende reacties. Het matje heeft top specificaties en is ontzettend licht. Je kan je haast niet voorstellen dat een dikte van slechts 30 cm een goede nachtrust geeft.

Ik was ondanks de lovende reviews dan nog best sceptisch. Gaat dit nou echt lekker liggen? Maar voor het eerst lag ik heerlijk. Daarnaast had ik het voor het eerst niet meer zo koud in de nacht. Mijn opblaasbare Action mat zette ik gelijk op Marktplaats.

Het matje komt in een kleine verpakking en is ook ideaal voor trektochten. De Tensor is eigenlijk top voor alle soorten kampeertrips in drie seizoenen. Winterreizigers zullen waarschijnlijk beter af zijn met de Therm-a-Rest XTherm.

Wil je met dit matje in de sneeuw slapen, dan raad ik je aan om deze mat te combineren met een schuimkussen zoals de Therm-a-Rest ZLite Sol voor uitstapjes in winterse omstandigheden. Zo’n ondermat is sowieso handig als je bang bent om de NEMO te beschadigen.

Bijgeleverde Vortex Pump-zak

Wat echt indruk maakte is de Vortex Pump-zak. Geen gesleep meer met grote pompen. Stiekem schaamde ik mij altijd als ik weer een kwartier aan het pompen was en buiten adem raakte. De pompzak maakt het vullen van de slaapmat relatief snel en eenvoudig. Sluit de pomp eenvoudig aan op het ventiel, open het uiteinde van de zak, zodat deze zich vult met lucht, en rol de zak dicht, zodat alle lucht in de pad wordt geperst. Makkelijker kan het haast niet.

Bijgeleverde repair kit

Het materiaal voelt ontzettend dun aan maar ondanks dat het stevig is, kan er een keer iets doorheen prikken. Mocht dat gebeuren, dan zit er gelukkig een repair kit bij waarmee je de mat zelf kan plakken.

Lang houdbaar

Inmiddels heb ik de slaapmat 2 jaar in gebruik en gaan we het 3e jaar in. Ben je overtuigd om de NEMO Tensor Insulated aan te schaffen? Dan zou ik gezien het prijskaartje van € 200 deze mat gebruiken in combinatie met een grondzeil of tent. Behandel het matje liefde, en het gaat hopelijk jaren mee!

Conclusie

De Tensor is een echt een top lichtgewicht backpackslaapmatje. Ik vind het matje super comfortabel. Als je op zoek bent naar één pad voor luxe kamperen en trektochten, dan is dit een topmatje.

Varianten van de NEMO Tensor

Dit matje is verkrijgbaar in twee types: insulated (geïsoleerd R3.5) en non-insulated (niet-geïsoleerd R1.6).

Ik zou altijd de geïsoleerdeaanraden, die, hoewel een beetje zwaarder (ongeveer 50 g/2 oz), je de meeste nachten warm en comfortabel doorkomt.

Het enige nadeel van een pad met slechts een R-waarde van 3,5 is dat je het moeilijk zult hebben in echt koude omstandigheden, zoals kamperen op sneeuw. Wordt het rond de 0 graden, dan zit je met de geïsoleerde variant wel goed, Wil je deze mat wel mee als je gaat kamperen in de sneeuw? Bijvoorbeeld als je gaat backcountry skiën of sneeuwschoenwandelen? dan kun je er de eerdergenoemde lichtgewicht schuimpad onder doen.

Lengte en breedte van de Nemo Tensor

Daarnaast kun je de breedte en lengte kiezen. Ik ging voor de regular (ik ben 1.68 lang). Voor langere mensen is er de regular-wide. Ben je iets breder dan is de long-wide perfect en er is nog de Regular Mumy.

Tips:

Dit vind je misschien ook leuk

Peru

Mooiste plekken Peru: adembenemende natuur

Outdoor Lifestyle

Terugblik op 2023: sportuitdagingen & droombestemmingen

Marryhill longboarden
Longboarden

10 redenen waarom longboarden eigenlijk heel tof is

Outdoor Lifestyle

Boardchick van de week Maroean Mones

Teufelsmauerstieg Duitsland
DuitslandWandelen

Wandelen rondom de Teufelsmauerstieg

Outdoor Lifestyle

Boardchick of the week – Eva Krul