Mooiste plekken Peru: adembenemende natuur

Peru is bezaaid met adembenemende plekken en staat bekend om de natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en diverse cultuur, waardoor het een boeiende bestemming is voor iedereen. Peru is ook een land van natuurextremen. Zo heb je het hooggebergte van de Andes, het regenwoud van de Amazone, het nevelwoud en de extreem droge kustgebieden. Ontdek de diversiteit van Peru met onze top tips voor de mooiste natuur in Peru

Machu Picchu

Machu Picchu, gelegen hoog in de Andes en een UNESCO-werelderfgoedlocatie, is zonder twijfel een van de meest adembenemende plekken in Peru. Het is een hoogtepunt van elke reis door het land. 

De exacte functie van deze oude Incastad blijft een mysterie, maar de theorieën die erover zijn hoor je natuurlijk tijdens je bezoek aan Machu Picchu. Je kunt de Inca-Trail wandeling maken, met de trein naar Machu Picchu afreizen óf het heel anders aan te pakken door bijvoorbeeld de koffieroute te volgen. Hoogtepunt van al deze vervoersmanieren is natuurlijk het magische Machu Picchu.

Machu Picchu

Amazone

In Peru heb je een stukje van het Amazoneregenwoud, waar je kunt genieten van biodiversiteit, avontuurlijke trektochten en natuurlijk het spotten van wilde dieren. In het zuiden van Peru, dichtbij Cusco, heb je twee opties om de jungle in te gaan: via Manu National Park en Tambopata. Het Amazoneregenwoud is sowieso een  once-in-a-lifetime ervaring en moet je zeker meenemen in je Perureis! 

Het Titicacameer

Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld (ongeveer3.812 meter boven zeeniveau,) en ligt  op de grens tussen Peru en Bolivia. Vanaf de havenstad Puno kun je aan boord van een boot gaan om de drijvende Uros-eilanden te verkennen. Deze eilanden, gemaakt van riet, worden bewoond door een inheemse gemeenschap die een geïsoleerd leven leidt midden op het Titicacameer. Dit biedt een unieke gelegenheid om het leven van deze Peruaanse gemeenschap te begrijpen. Ga vervolgens naar Amantani, gelegen aan de oever van het meer, om te overnachten bij een lokale familie.

Colca Canyon

Vraag een serieuze wandelaar waar hij heen moet in Peru en ze noemen Colca Canyon bovenaan hun bucketlist. De Colca Canyon is een van de mooiste plekken in Peru. Met bijna 100 kilometer is de Colca Canyon het diepste ravijn ter wereld. De uitzichtentijdens een wandeling zorgen voor een spectaculaire uitzicht over kliffen, vulkanen en ruige vlaktes met velden vol alpaca’s en vicuñas, een kameelachtige. Dé bezienswaardigheid en misschien ook wel hét hoogtepunt in de Colca Canyon is het spotten van de Andescondor, ’s werelds grootste vogel. 

Vinicunca

Vinicunca, ook wel bekend als de “Regenboogberg,” is een kleurrijke bergketen. Omdat de keten niet ver van Machu Picchu ligt, en goed te beklimmen is, kun je deze plek in één dag zien en dat maakt het een toegankelijk bezienswaardigheid in Peru. Je kunt een auto huren of met een tour naar de berg afreizen. Zorg wel dat je gewend bent aan de hoogte in Peru en onderschat jezelf vooral niet.

De Salkantay Pas

De Salkantay Pas staat bekend als de meest uitdagende routes in Peru. Deze tocht kan 4 tot 7 dagen duren en je zult dagelijks zo’n 8 uur lang steile beklimmingen maken en rivieren oversteken. De beloning voor deze uitdaging zijn de adembenemende uitzichten, vooral die van Salkantay, de hoogste piek in de Vilcabamba-bergketen, die majestueus boven het pad uittorent.

Pastoruri gletsjer

De Pastoruri-gletsjer ligt in het schilderachtige Cordillera Blanca-gebergte en is een van de laatst overgebleven gletsjers in het tropische Zuid-Amerika. Deze gletsjer beslaat een oppervlakte van meer dan 3 vierkante kilometer, maar krimpt snel als gevolg van de opwarming van de aarde. 

Nazca-lijnen

De Nazca-lijnen zijn bizarre, enorme geogliefen in de Nazca-woestijn. De beste manier om deze mysterieuze lijnen te bekijken is vanuit de lucht. Deze eeuwenoude geogliefen strekken zich uit over het rode zand van de Ica-woestijn, een paar uur van de stad Lima af. 

Honderden gigantische tekeningen strekken zich uit over een afstand van ongeveer 32-48 kilometer in het zand. De lijnen zijn waarschijnlijk tussen 500 v. Chr. en 500 n. Chr., door  het Nazca-volk zijn gemaakt, hoewel het een mysterie blijft hoe en waarom. 

Nationaal Park Huascarán

De met sneeuw bedekte toppen van het Huascarán National Park vormen een opvallend contrast met de groene omgeving van Machu Picchu. Maar dit zorgt er wel voor dat het tot een van de mooiste natuur van Peru hoort. Het park omvat het grootste deel van de Cordillera Blanca (de hoogste tropische bergketen ter wereld) en je vindt er verschillende gletsjers, talloze turquoise meren en een indrukwekkende diversiteit aan flora en fauna – puma’s, brilberen en vicuña’s. 

Paracas Nationaal Reservaat

Paracas, ongeveer 260 kilometer ten zuiden van Lima, herbergt het indrukwekkende Paracas National Reserve. Dit park mag je niet missen tijdens je verblijf in dit deel van Peru. Het gebied biedt adembenemende landschappen met enorme zandduinen, betoverende oases en de beroemde Ballesta-eilanden, waar je talloze zeehonden, zeeleeuwen, vogels en pinguïns kunt spotten.

Wil je een rondreis naar Peru maken. Van Verre Reizen, specialist in individuele verre maatwerk rondreizen, helpt je graag bij het samenstellen van je rondreis. Je kunt de rondreis bij Van Verre helemaal samenstellen naar eigen wens. Wil je ergens een dagje langer blijven of een specifieke bestemming aandoen? Alles is mogelijk.