Moet je je paspoort wel of niet afgeven op vakantie?

Ga je op reis en overnacht je in een accommodatie? Dan moet je wel eens je paspoort afgeven. Hotels, maar ook campings moeten je identiteit controleren als je wilt inchecken, ongeacht waar in de wereld je bent. Toen ik voor het eerst op wereldreis ging maakte ik een drama van het afgeven van mijn paspoort in Vietnam. Mijn reisgenoot snapte er niet zoveel van: “Wat doe je moeilijk?” zag ik haar denken. En toen een andere reisgenote in Costa Rica zonder moeite haar paspoort afgaf had ik ook mijn bedenkingen. “Heb je ooit gehoord van identiteitsfraude?” Dacht ik. Hoe zit dat nou; je paspoort afgeven. Moet je dat nou wel doen op vakantie? En wat zijn dan je alternatieven om in te checken? Ik geef antwoord en tips.

Waarom hebben hotels je identiteitsbewijs nodig?

Hotels, parken en campings hebben een aantal persoonsgegevens nodig ui je identiteitsbewijs (ID-bewijs) voor het nachtregister. Deze gegevens verschillen per land, maar het gaat vaak om:

  • Je naam,
  • Woonplaats,
  • Type en nummer van het ID-bewijs en
  • aankomst- en vertrekdag.

Dus vragen ze je om je ID-bewijs zoals een paspoort.

Lees ook: welke organisaties mogen om mijn ID-bewijs vragen? (Rijksoverheid)

Mogen ze je Burgerservicenummer (BSN) overnemen?

Als je je identiteitsbewijs geeft, kan je Burgerservicenummer (BSN) overgenomen worden. Maar dit mag en hoeft helemaal niet. In combinatie met je pasfoto maak je het fraudeurs wel heel gemakkelijk om je identiteit te stelen.

Maar wat doe je dan?

Tegenwoordig zijn er slimme “tricks” om toch het hotel of de accommodatie-eigenaar van jouw gegevens te voorzien zonder dat ze je BSN kunnen overnemen.

Vraag om het BSN niet over te nemen

Vraag of de betreffende persoon de benodigde gegevens overschrijft of typt. Vraag ook of zij het BSN niet overnemen; dit is namelijk niet nodig voor de registratie. Vraag hierna je ID-bewijs terug.

Maak een eigen kopie

Wil de receptie of wie dan ook een kopie? Geef eigen kopie die je bijvoorbeeld met de KopieID app maakt of zelf kopieert met een speciaal hoesje dat fraudegevoelige gegevens afschermt.

Zorg dat het BSN is doorgehaald en de foto is door gekruist. Vermeld er ook op voor wie de kopie bedoeld is en schrijf de datum op. Je moet dan nog wel het originele ID-bewijs laten zien. Maakt de persoon in kwestie toch een kopie van je bewijs? Vraag dan of de receptionist het BSN en de foto wil doorstrepen en op de kopie te schrijven voor wie de kopie is gemaakt.

Tip: Bol.com verkoopt een bijpassend hoesje dat fraudegevoelige gegevens afschermt.

paspoort afschermhoes

Hoe werkt de KopieID app?

Je download deze app in de appstore en maakt met je telefoon of tablet een kopie van je ID-bewijs. De app geeft je de mogelijkheid om je identiteitsgegevens door te strepen die anderen niet nodig hebben of mogen verwerken. Je kunt ervoor kiezen je BSN of zelfs je pasfoto en handtekening door te strepen. Super handig dus.

Met de app kun je ook een watermerk in je kopie zetten.

In dat watermerk kun je bijvoorbeeld vermelden wat het doel is van de kopie en er een datum bij zetten. Via de app kun je vervolgens je ID versturen of printen, erg handig dus om te doen en deze kopieën mee te nemen op reis.

Sla vervolgens de bewerkte kopie van de app op om te hergebruiken.

Download de app via de Apple App Store of Google Play Store

Hoe werkt de KopieID app?

Bekijk onderstaande video van de ANWB

Uitzonderingen

Volgens de ANWB en ook uit onze ervaring is gebleken dat je soms niet kan voorkomen om je paspoort te laten innemen. Dat is vooral in Aziatische landen zo, maar ook in Rusland. Je verblijfplaats heeft je paspoort een aantal dagen nodig om door de autoriteiten gecontroleerd te worden.

Ook als je op een cruise of rondreis gaat wordt het ID-bewijs vaak ingenomen om nachtelijke controles te doen bij de grens.

Bij het aanvragen van een visum in Nederland via diensten die bijvoorbeeld voor jou een visum aanvragen bij de ambassade.

Meer reistips?