Flam trein op het spoor tussen de bergen

Ontdek de meest adembenemende treinreizen door Europa

Laatst bijgewerkt:

Verken Europa met de meest spectaculaire treinreizen. Ontdek betoverende landschappen zonder afleiding, rust wanneer je wilt en geniet van de unieke charme van treinreizen. Bovendien is reizen met de trein een duurzame manier van reizen. Ontdek op Lone Drifters de mooiste treinreizen door Europa.

1. Spectaculaire Alpen: de Glacier Express in Zwitserland

Op nummer één staat wellicht de beroemdste spoorlijn van Europa: de Glacier Express in Zwitserland. Deze directe treinreis gaat dwars door het hart van de Alpen, beginnend aan de voet van de Matterhorn in Zermatt en eindigend in St. Moritz. Tijdens de bijna 8 uur durende rit rijd je door smalle valleien en over hoge bergpassen. Je passeert 91 tunnels en 291 bruggen en hebt vanuit alle rijtuigen met panoramische ramen tot aan het dak een prachtig uitzicht op de 2033 meter hoge Oberalppas.

2. Grand Tour of Switzerland

Sinds 2015 kun je Zwitserland verkennen via de ‘Grand Tour of Switzerland’, een roadtrip van meer dan 1600 kilometer die je door vier taalregio’s, vijf alpenpassen, elf Unesco Werelderfgoedsites en 22 meren voert. In 2017 werd de ‘E-Grand Tour’ geïntroduceerd, de eerste rondreis ter wereld die in zijn geheel afgelegd kan worden met een elektrische auto. Een dicht netwerk van laadstations langs de route zorgt ervoor dat je nooit met een lege accu komt te staan. Met de handige Grand Tour of Switzerland-app kun je je perfect voorbereiden op deze adembenemende trip.

3. Bernina Express

Jaja, de top 3 bestaat uit alleen maar Zwitserse treinreizen. Zwitserland is zeker The Place to be als het gaat om adembenemde treinreizen.

De Bernina Express, een iconische spoorlijn die begint in Zwitserland, reist door prachtige landschappen en is gedeeltelijk erkend als UNESCO Werelderfgoed. In ongeveer 4 uur reist de trein van Chur en St. Moritz door de majestueuze Zwitserse bergen naar het prachtige historische centrum van Tirano in Italië. De Bernina Express-rijtuigen zijn voorzien van panoramische ramen, vergelijkbaar met die van de Glacier Express.

4. Bergen treinroute (Noorwegen)

Reis door het adembenemende landschap van Noorwegen met de Bergen treinroute – uitgeroepen tot een van ’s werelds mooiste treinreizen door Lonely Planet.

De Bergen spoorlijn verbindt de hoofdstad Oslo met de havenstad Bergen en biedt onderweg spectaculaire landschappen die het beste van Noorwegen laten zien. Van bevroren meren tot donkere bossen en uitgestrekte grasvlaktes tot besneeuwde bergtoppen, alles komt aan bod. Op de route ligt het hoogste bergplateau van Europa, Hardangervidda, een thuis voor veel verschillende planten-, vogel- en diersoorten.

5. Belgrado naar Bar (Servië & Montenegro)

Veel reisgidsen en treinwebsites beschouwen de 476 kilometer lange spoorweg van de Servische hoofdstad Belgrado naar de Montenegrijnse havenstad Bar aan de Adriatische Zee als een van de mooiste spoorwegen van Europa.

Bereid je voor op prachtige landschap met bergen, kloven en weidse uitzichten waar de trein doorheen rijdt.

Echt indrukwekkend is het ‘Mala Rijeka’ viaduct. Dit viaduct is onderdeel van de route Kolašin – Podgorica, dat misschien wel het mooiste deel van de reis is. Het meest bijzondere aan het viaduct is de enorme hoogte van 198 meter. Bij de opening was dit zelfs het hoogste treinviaduct ter wereld, maar tegenwoordig is er een Chinees viaduct dat hoger is. Dat maakt het 498 meter lange ‘Mala Rijeka’ viaduct niet minder indrukwekkend.

Het maken van een treinreis over deze spoorweg is een ware belevenis en is daarom ook echt een van de mooiste treinreizen in Europa die je kunt maken.

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters