Duurzaam reizen: 10 tips

Let’s face it: duurzaam reizen bestaat bijna niet. Hoe je het ook went of keert: met reizen richt je schade aan door op fossiele brandstoffen te rijden. Maar hoe zorg je er toch voor dat je je carbon foot print zo klein mogelijk houdt? In deze blog delen we 10 duurzaam reizen tips om verantwoord op pad te gaan.

Wat is duurzaam reizen

Duurzaam reizen, ook wel sustainable travel genoemd, omvat niet alleen het verminderen van onze carbon footprint en afval, maar ook onze impact op mensen. Het gaat om waar we ons geld uitgeven op toerisme-afhankelijke plekken, hoe we de natuur behandelen en hoe we met de locals omgaan om de bestemming net zo goed of zelfs beter achter te laten dan hoe we het aantroffen.

1. Verplaats je groen (er)

Wat we nu op zijn minst kunnen doen om een verantwoordelijke reiziger te zijn, duurzamer te reizen, is het minderen van vervuild vervoer te gebruiken. Vliegen is 20 keer slechter per kilometer dan de trein. Het is niet altijd mogelijk of logisch om over land te reizen, maar minder vliegen is al de beste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ook kun je duurzaam reizen in vervoer;  Vlieg minder waar nodig en kijk naar opties voor de trein. Vanuit Nederland kun je heel veel mooie reizen met de trein maken, zoals deze mooiste bestemmingen in Europa met de trein.

De stad verkennen? Pak een deel- of huurfietsen of maak een wandeling als de afstand niet al te ver is. Toch vliegen? Je kunt duurzamer vliegen als je directe- in plaats van indirecte vluchten neemt. Ook kun je je  verdiepen in welke airline groener is.

2. Ban plastic, neem je eigen opbergspullen mee

In winkels, wasserettes of bij een streetfood tentje. Overal kom je in aanraking met plastic. Zijn het niet de plastic tassen dan is het het de smoothie in plastic beker inclusief plastic deksel en rietje. Of het plastic bestek, verpakking om het eten in de supermarkt en flesjes water.

Ik bewaar winkeltassen die ik opnieuw kan gebruiken voor mijn boodschappen, in de auto. Of ik heb een eigen linnen tas bij me.

Maar wat neem je dan mee?

Hervulbare fles

Niet meer weg te denken uit Nederland zijn de hervulbare flessen van Dopper. Maar waarom ook niet meenemen op reis? Dopper is geboren uit frustratie over de snelgroeiende plastic soep in onze oceanen. De Dopperfles is zo gemaakt dat je ‘m goed kan schoonhouden en jarenlang kan hergebruiken. Bovendien is de fles gemaakt van duurzame materialen. En de dop van de fles is omgekeerd een bekertje, ook handig als je bijvoorbeeld gaat kamperen. Als het aan Dopper en aan ons ligt leven we straks in een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu en minder single-use plastic afval gebruiken.

Herbruikbare tas

Wat betreft tassen: het is heel simpel om je eigen tas mee te nemen. Zo heb ik al 10 jaar dezelfde waterafstotende was- en shoptas van Susan Bijl

Lunchcontainer

Neem je eigen roestvrijstalen container mee. Het lijkt misschien een gedoe en het zal ook lang niet overal handig zijn. Maar als het kan, neem dan vooral je eigen lunchcontainer mee. Wij gebruiken zelf veel kampeerspullen die ik vaak ook meeneem tijdens het wandelen of op reis, zoals de Primus Trailbreak Lunch Jug.

Neem je eigen bestek mee en zeg nee tegen plastic bestek. Op reis zal het was lastig zijn om roestvrijstalen bestek door de douane te krijgen, maar je kunt ook houten bestek of nog beter: chopsticks meenemen.

3. Koop je spulletjes wisely

Het kopen van een sarong tijdens een reis door Bali of zo’n olifantenbroek in Thailand is leuk (en goedkoop), maar ga je dat echt gebruiken tijdens je reis? En thuis? Het is niet alleen extra bagage (tenzij je geen broeken meer over hebt door gaten, na een half jaar reizen zoals ik ;-)), maar het ligt thuis waarschijnlijk jaren in de kast totdat je het maar besluit weg te geven of gooien. Zonde. Wist je dat kleding niet ontbindt? – zelfs niet de “natuurlijke vezels?”.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de souveniers. Het is leuk om (vooral door locals) handgemaakte spulletjes mee te nemen, maar doe het niet for the sake of bringing something back. Toch?

4. Kies voor de markt en eet lokaal

In tegenstelling tot supermarkten zijn markten de perfecte plaatsen voor reizigers. Je kunt lekker proeven van het lokale eten en leert meer over de eetgewoontes in een land. Oh en de manier om de lokale taal te oefenen! Op de markt vind je vers, gezond voedsel dat niet is verpakt in plastic (bonuspunten!). Plus je steunt lokale boeren door in het seizoen te eten. Oh en vergeet niet je voedselcontainer en tas mee te nemen!

Fruit op de markt Cambodja
Lokaal eten

5. Maak gebruik van Refill stations

In landen zoals Azië kun je vaak geen gefilterd water uit de kraan krijgen, maar voor een klein bedrag (en soms zelfs gratis) kun je je fles bijvullen bij een waterpunt in hotels en bij restaurants en koffietentjes. Koop je wel een waterfles? Koop dan zoveel mogelijk grote verpakkingen van mininaal een liter.

6. Support lokale bedrijfjes

In plaats van de grote ketens kun je er altijd voor kiezen om een kleine lokale bedrijfjes te steunen. Denk aan een klein restaurantje of winkeltje. Zo weet je zeker dat het geld naar de locals en niet de CEO’s gaan die echt geen extra vakantiehuisje nodig hebben. Ga je souvenirs shoppen? Shop dan van verschillende winkels in plaats van alles bij één. Verdeel je geld en maak meerdere mensen blij, niet alleen de grote bedrijven :).

With Locals

  • With Locals is het platform om een uniek diner, tour of activiteit van een echte local te boeken. Geen onbekenden tijdens jouw tour. Je beleeft het exclusief met je lokale gids. De tours zijn zorgvuldig samengesteld met aandacht voor mens, omgeving en planeet.

7. Lees je in

Waar ik mij persoonlijk heel erg voor schaam is dat ik in 2007 een olifantenritje in Thailand heb gemaakt. Ik was een onwetende twintiger die er niet bij stil stond of het wel eco was. Ik moet zeggen dat ik het nooit fijn heb gevonden om iets te doen met dieren (en nu al helemaal niet).

Het is dus altijd goed om in te lezen over de bestemming. Pak de Lonely Planet er bijvoorbeeld bij, lees reviews van activiteiten op websites als Tripadvisor en wees je bewust van de manier van reizen. Denk logisch na en dan moet het helemaal goedkomen.

8. Verdiep je in de accommodatie

Duurzaam reizen in verblijf? Kies niet alleen de fancy hotels met infinity pools uit. Probeer zoveel mogelijk groen en local te slapen. Heeft het hotel een Towel and Sheet Reuse Programma? Doet het hotel aan waterbesparende initiatieven zoals low flush toiletten en douchekoppen met een lagere stroomsnelheid? Ook is het beter om een lokaal hotel te steunen dan in een Airbnb te slapen. Wil je toch in een Airbnb slapen? Kies dan voor een shared huis.

9. Don’t wander off

Is het een foto waard om beschermde gebieden te betreden? Beschermde dieren te storen, planten kapot te trappen.

Allemaal voor die ene Instagramfoto? En misschien wel van een klif te vallen? Er is een reden dat erbij staat dat je op de paden moet blijven. Don’t be that tourist.

→  Lees ook: zo wandel je duurzaam

10. Praat niet alleen met medereizigers

De eenvoudigste manier om de cultuur te begrijpen is door met de lokale bevolking te praten, maar ook door te luisteren. En doe dat niet alleen maar om die populaire Instagramfoto van een local. Leer wat woorden, dat vinden ze geweldig. In Indonesië werden ze helemaal blij als ik ze in het Indonesisch bedankte. praat ook over je eigen leven. Vertel over jezelf: waarom reis je, wat vind je mooi aan het land en toon interesse in de ander.

Meer lezen over duurzaam reizen?