Japan etiquette: dit moet je weten voordat je naar Japan reist

Japan is een land met andere gebruiken dan wij als Nederlanders gewend zijn. Toen wij voor het eerst door Japan liepen was ik voorzichtig. Mag ik praten in de metro? Mag ik nou lopend eten? Gevolg: ik kreeg de tijd niet om te eten, want: onderweg. Nou kwam het op onze wereldreis al snel voor dat we pas om 4 uur in de middag ontbeten (jetlags). Dus het kwam wel goed uit.

Maar goed voordat wij naar Japan vlogen had ik van te voren veel verhalen gehoord, maar niet goed uitgezocht. Daarom een lijstje van dingen die je moet weten voordat je naar Japan gaat, zodat jij niet fluisterend en uitgehongerd door Japan loopt (want dat hoeft dus niet :))

16 daagse rondreis door het mystieke Japan met Tui

Wat niet te doen in Japan

1. Kleding dragen in een onsen

Een onsen is een traditionele Japanse spa en hoort bij de Japanse cultuur – met dank aan de overvloedige vulkanische activiteit, waar Japan er veel van heeft. Hierdoor zit een onsen ook boordevol mineralen waarvan wordt gedacht dat ze goed zijn voor je huid, bloedsomloop en algemene gezondheid. In Japan wil je dus ook zeker een onsen proberen.

Besluit je om in een onsen te gaan, zorg dan dat je in de onsen geen kleding draagt. Yep that’s right: je moet naakt in de onsen. Maar de mannen en vrouwen zijn wel apart. Voordat je de onsen in gaat ontvang je twee handdoeken. De grotere voor de hete bronnen, de kleinere kun je op je hoofd dragen.

2. Je tatoeage niet melden voordat je een onsen in gaat

Heb je een tatoeage? Dan moet je van te voren navragen of je de onsen wel in mag. Tatoeages worden in Japan namelijk geassocieerd met de Japanse maffia (Yakuza). Het kan dus voorkomen dat je in een onsen wordt geweigerd.

Sommige onsen mogen toeristen met een tatoeage wel in als die klein is en je kan gevraagd worden om de tattoo af te plakken. Wel een onsen in, maar heb je een tatoeage, dan kun je ook overwegen om een privé onsen te bezoeken. Je wordt dan afgesloten van de rest van de bezoekers en bent helemaal alleen. Ze kosten alleen wel iets meer.

3. Verwachten dat de hotelkamers groot zijn

because… they’re not

Ben je langer dan 2 meter? Dan kan dat in Japanse hotelkamers wel eens een probleem zijn. De hotelkamers in Japan zijn behoorlijk klein. Onze eerste kamer in het Wasabi hostel in Tokyo was een Westerse kamer maar wij konden onze kont bijna niet keren. En dat terwijl wij beide niet langer dan 180 zijn (1.68 en 178).

Een appartement huren zou een beter optie zijn in Japan dan een hotelkamer als je de ruimte wilt. Kijk hiervoor op Airbnb of bij appartementen via Agoda. Wij huurden via beide in Japan en die kamers waren wel een stuk groter dan onze ho(s)telkamers.

Ben je op zoek naar accommodatie in Japan en heb je inspiratie nodig? Bekijk de ho(s)tels, capsules en appartementen waar wij overnachtten.

4. Eten en drinken in het openbaar

Let maar eens op als je in Japan bent: je ziet geen Japanner buiten eten, uitgezonderd bij een foodtruck of misschien in wijken zoals Harajuki. In het park of op straat hebben wij nog nooit een Japanner zien eten. Als we wel iemand op straat zagen eten was het een toerist.

Ben je een roker? Ga dan helemaal niet roken en eten tegelijk, dat is een dikke NO GO. Niet dat het niet mag, maar Japanners schijnen dit niet zo netjes te vinden.

Zelf durfde ik uit respect ook niet op straat te eten. Als we wel wilden eten zorgden we dat we het eten direct bij de food stand op aten. Wij hebben het nog eens nagevraagd aan een local en zij gaf echter aan dat ze daar niets van af wist en dat je vooral als toerist er niet op aangekeken wordt.

In Japan is er een gezegd dat “alleen beesten staand eten en drinken”. Voor de zekerheid kun je maar beter gewoon in het restaurant eten (en zittend dus). Voor het drinken zijn de regels overigens minder streng, immers, je kunt bijna op elke hoe blikjes uit de automaat halen.

5. Draag geen schoenen als je bij iemand thuiskomt

Draag nooit je schoenen in iemands huis in Japan. Je moet je schoenen uitdoen, maar je mag niet op blote voeten lopen. Er zijn vaak gastpantoffels die je in huis kunt dragen. Sommige huizen hebben speciale badslippers.

6. Wees niet luidruchtig

Japan is een erg rustig land, vandaar dat ik niet durfde praten in de metro, vaak zat ik te fluisteren. Kijk eens rond in de metro en het zal je opvallen dat mensen op hun mobiel kijken, voor zich uitkijken of oordopjes in hebben. Ook op straat, uitgezonderd wijken zoals Akihabara, is het redelijk stil.

Reis je naar historische plaatsen buiten Tokyo of naar de kleinere steden dan is de kans groot dat je in een Ryokan, een traditionele Japanse pension, slaapt. In een Ryokan bestaande kamers uit papieren wanden en schuifdeuren. Zorg dus dat je niet uitgebreid Netflix gaat kijken of hard praat.

7. Niet weten hoe je stokjes gebruikt

Heb je alle moeite gedaan om eindelijk met stokjes te leren, moet je je ook daar nog aan een etiquette houden. Wij eten zelf altijd met stokjes en we hadden van te voren ingelezen hoe je met stokjes, met name bij sushi, moet eten. Zo is het niet netjes als je:

  • Richten met je eetstokjes
  • Geen voedsel van eetstokje naar eetstokje overgeven
  • Je eetstokjes niet verticaal laten liggen.

8. De ober betalen

Nee, dit betekent niet dat je zonder te betalen weg mag lopen uit het restaurant (budget tip?☺️).

De ober laat de rekening aan je tafel achter, maar je betaalt altijd aan de voorkant van het restaurant.

9. Fooi geven

In Japan betaal je (vaak) geen fooi

Afhankelijk van wie je het vraagt ​​en in welk deel van Japan je bent, kan het geven van een fooi wel of niet acceptabel zijn. Veel Japanners geloven dat goede service de standaard moet zijn en daarom is fooi niet nodig.

Wil je wel fooi geven? Geef dan nooit direct contant geld. Plaats het geld altijd in een envelop voordat je de fooi geeft.

10. Verwacht geen vuilnisbakken te vinden, ze zijn er gewoon niet

In Japan kan je er een spel van maken wie het eerst een vuilnisbak vindt en uren bezig zijn. Heb je afval? Bewaar het dan tot je een prullenbak vindt. Een tasje voor je afval is dan ook geen slecht idee. Heb je eindelijk een vuilnisbak gevonden? Scheid dan je afval. Veel vuilnis wordt in Japan namelijk verbrand.