Shaka teken

8 tips voor het plannen van de ideale roadtrip

Ga je een roadtrip maken? Begin dan alvast met het plannen van je roadtrip zodat je goed voorbereid in de auto of camper stapt. Zoek je tips voor onderweg? Bekijk dan ook onze roadtrip tips. Bekijk de beste tips voor het plannen van je roadtrip!

1. Lees je goed in over de roadtripbestemming

Voor elke land gelden andere verkeersregels. Zo rij je in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant, moet je in Amerika een gemiddelde leeftijd van 21 jaar hebben en heb je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig. Inlezen in het land van bestemming scheelt je heel wat ellende achteraf.

Weet je nog niet op welke bestemming je een roadtrip wilt maken? Bekijk hier inspiratie routes voor je roadtrip route.

2. Zorg voor een goede autoverzekering

Of je nou met een huurauto of je eigen auto op roadtrip gaat. Zorg dat je goed verzekert bent.

Huurautoverzekering

Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto. Een huurauto in het buitenland valt nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering?

En ook niet onder de dekking van je reisverzekering. Je hebt altijd een aparte verzekering nodig die je bij het verhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Eigen auto verzekeren

Ga je met een eigen auto op reis? Zorg dan dat je goed verzekert bent. Wanneer je een autoverzekering wil gaan afsluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een autoverzekering die het beste bij jouw situatie past.

Er zijn namelijk een hoop extra’s die je kan toevoegen aan de verzekering, maar wanneer deze juist niet bij jouw situatie passen, is het zonde om dat de toen.

Op een website zoals Overstappen.nl bijvoorbeeld, kun je jouw autoverzekering berekenen en met verschillende aanbieders vergelijken. Op die manier kom je er achter welke verzekering het beste bij jou past. Wanneer je er klaar voor bent en de juiste verzekering hebt gevonden, kun jouw autoverzekering afsluiten.

3. Kies het juiste vervoer

Natuurlijk hangt het helemaal van je bestemming af wat voor auto je kiest. Kijk goed naar wat voor wegen er op je roadtripbestemming zijn.

Zijn er veel zandwegen? Dan kan het handig zijn om een 4×4 auto te huren. In Costa Rica bijvoorbeeld, is dit ook de meest voorkomende auto.Reserveer je auto wel op tijd om die leuke auto te huren. 

Ga je langer op reis? Dan loont het om te kijken naar een tweedehands auto die je aan het einde van je reis weer kunt verkopen.

Tip: weet je niet hoe ver je gaat reizen (in kilometers)? Kies dan voor kilometervrij reizen en vergeet je verzekering niet!

Verkeersregels Langkawi Maleisië

4. Lees je goed in over de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aan komt rijden? Nee? Wist je dat ze in Thailand links rijden? Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land waar je de roadtrip maakt.

Hieronder een aantal tips voor het plannen van je roadtrip in een ander land:

 • Voor Europa kun je je inlezen over verkeersregels in landen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite.
 • Over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!)
 • Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het reisadvies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

5. Plan je roadtrip met een kaart

Een aantal websites die je kunnen helpen met het plannen van een roadtrip zijn 

 • Furkot; Klik je bestemming(en) op de kaart en laat Furkot berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om daar te komen.
 • Sygic; Ontdek topattracties en verborgen pareltjes en plan je route elke dag opnieuw.
 • Zorg dat je ook altijd offline je route kunt plannen. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je geen toegang hebt tot je telefoon. Zorg dat je een offline wegenkaart hebt van je bestemming. 

6. Google Maps! (Of elke andere kaart)

Dit is het ideale startpunt voor je roadtrip. Voer je start- en eindbestemming in en krijg een goed idee van het aantal kilometers en de tijd die je kwijt bent aan je roadtrip.

Pas de roadtriproute aan jouw wensen, de tijd en het aantal kilometers dat je wilt rijden en zo kom je misschien wel op plekken terecht waar je in eerste instantie niet aan gedacht hebt. Hou het globaal zodat je nog wat ruimte over hebt voor de onverwachte wendingen, en flexibiliteit.

Geen simkaart of liever een goede wegenkaart? In de webshop van ANWB vind je veel handige wegenkaarten. Ook op de website van Bol.com vind je een ruim aanbod van wegenkaarten.

7. Bereken vooraf het aantal kilometers en kosten

Super handig vinden wij vooraf het aantal kilometers te berekenen.

Binnen Nederland en Europa

Op de kilometerberekener van ANWB vul je een start- en eindpunt in en zie je gelijk een inschatting van het aantal kilometers en de kosten die je gaat maken.

Bekijk de kilometerberekenaar van ANWB

Binnen en buiten Europa

Een aantal websites die je kunnen helpen met het plannen van een roadtrip buiten Europa zijn:

 • Via Michelin is onze favoriete website voor het plannen van een roadtrip.
 • Furkot; Klik je bestemming(en) op de kaart en laat Furkot berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om daar te komen.
 • Sygic; Ontdek topattracties en verborgen pareltjes en plan je route elke dag opnieuw.  

Heb jij al ervaring met roadtrips? Wat is jouw ultieme tip?

8. Huurauto? Vergelijk de auto

Ga je een auto huren tijdens je roadtrip? Dan loont het om goed onderzoek te doen. Hier zijn speciale vergelijkingssites voor en er zijn een paar betrouwbare auto-organisaties waar wij zelf graag boeken. Wat ik wel lastig vind aan vergelijkingssites is dat je goed moet letten op de kleine lettertjes.

Zitten er verzekeringen bij? Hoeveel borg moet je betalen? Moet je extra betalen als je de auto op een andere locatie inlevert en ben je oud genoeg (21+ in Amerika bijvoorbeeld)? 

Easy Terra

Via Easyterra kun je gemakkelijk verschillende autohuurders vergelijken en de beste autoverhuurder voor jouw budget vinden. Let wel op de volgende zaken

 • Wil je een tweede rijder? Check dan of er bij je autohuur een tweede huurder is inbegrepen.
 • Zijn verzekeringen exclusief of moet je bijbetalen?
 • Ben je jonger dan 23? Moet je dan extra betalen als je een auto huurt?

Interesse in huren via Easyterra of deze website opslaan voor later? Check dan gelijk de prijzen en opties via Easyterra.nl

Sunny Cars

Afgelopen jaar heb ik al twee keer een auto via Sunny Cars gehuurd en wat mij naast het duurzame aspect bevalt, is de duidelijkheid in het contract: voor mij is in een klap duidelijk wat in de huurauto inbegrepen zit en wat niet. Daarnaast vinden wij de klantenservice heel fijn. Daarnaast is Sunny Cars bezig om groener te reizen. Ze werken samen met GreenSeat en compenseren de CO2-uitstoot van je huurauto door  huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie.

→ Wil je meer weten over een auto huren via Sunny Cars? Bekijk onze Sunny Cars review.

Meer roadtrip tips & inspiratie?

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis