Zo kies je rolschaatsen: guide voor beginners

Wil je rolschaatsen kopen maar weet je niet waar te beginnen? Bekijk onze guide voor het kiezen van rolschaatsen. Deze guide is vooral bedoeld voor beginnende rolschaatsers, maar kan ook zeker gebruikt worden door de ervaren rolschaatsers. Ontdek hieronder meer over beginnen met rolschaatsen!

Wat zijn rolschaatsen

Rolschaatsen brengen bij mij veel herinneringen naar boven. Vroeger wisselde ik skeeleren regelmatig af met rolschaatsen. Tegenwoordig doe ik het zo nu en dan in een rolschaatscafe.

Rolschaatsen zijn gemaakt om lekker te rollen voor fun, zoals dansen, maar ook om te gebruiken om te fitnessen. Zo verband je behoorlijk wat calorieën na een flinke rolschaatssessie.

Wat is het verschil tussen rolschaatsen en skeelers?

Het belangrijkste verschil is de positionering van de wielen. In tegenstelling tot inlineskates met één centraal frame en een rij wielen, hebben rolschaatsen twee horizontale trucks met wielen. Een ander groot verschil tussen quads en inlineskates is hoe je remt. Als je rolschaatsen draagt, rem je met de teen. Inlineskates worden geremd bij de hiel.

Type rolschaatsen

Sommige rolschaatsen kunnen worden gebruikt voor langere tochten en vervoer, terwijl anderen goed geschikt zijn voor dansen en disco. Ook kun je rolschaatsen gebruiken als fitness om af te vallen.

Klassieke rolschaatsen of quad skates

Om de juiste rolschaatsen te kiezen heb je in principe twee opties: quad skates, of de inline skates.

De Quad skates zijn de meest aangeraden skates voor jonge, oudere of beginnende skaters omdat ze erg stabiel zijn. Quad skates is het type rolschaatsen waar je waarschijnlijk aan denkt als je je rolschaatsen voorstelt. Deze skates of schaatsen hebben vier wielen die 2 aan 2 zitten, wat je meer stabiliteit geeft. Ze worden gebruikt bij fun en danceskaten, roller derby en zijn standaard op de meeste binnenbanen.

Zoek je een paar klassieke rolschaatsen, lees dan verder in deze guide voor rolschaatsen.

Inline skates

Inline rolschaatsen of skates hebben ook vier wielen, maar dan in een rechte lijn opgesteld. Dit maakt ze beter voor gebruik buitenshuis, aangezien het veel gemakkelijker is om obstakels, kuilen enz. Te vermijden. Inlineskates geven je meer steun aan de enkels, snelheid en ze zijn wendbaarder dan quad skates. Ze worden gebruikt bij hockey en lijken veel op schaatsen.

Bekijk ook onze guide voor skeeleren

Onderdelen van rolschaatsen uitgelegd

Begin je net met rolschaatsen, dan ben je het beste af door een complete set te kopen. Zo kun je het rolschaatsen goed uitproberen en kijken of het wat voor je is.

Wil je geen nieuwe rolschaatsen kopen? Dan kun je ook kijken naar tweedehands of vintage rolschaatsen.

Hieronder bespreken we de onderdelen van de rolschaatsen.

Wielen

Rolschaatsen hebben 4 wielen in 2 paren. Dit zorgt ervoor dat je stabiel op je rolschaatsen kan staan. Beginnende rolschaatsers kunnen kiezen uit harde of zachte wielen. De hardheid van de wiel wordt bepaald door een schaal die loopt van 0-100A. Hoe dichter bij de 100, hoe harder de wielen.

  • Hardere wielen: gaan langer mee, hebben minder grip en schokdemping
  • Zachtere wielen: gaan korter mee, meer grip en betere schokdemping, perfect voor buiten

Welke rolschaatswielen heb je nodig voor buiten?

Rolschaatsers die veel buiten skaten kiezen vaak voor een zachter wiel om schokken van de ondergrond op te vangen. Dit zijn wielen met een hardheid tussen de 78A en 85A.

Lagers

Lagers zijn vooral belangrijk als je sneller gaat. Als beginner zou ik mij hier minder druk om maken. Wel moet je lagers goed onderhouden zodat je rolschaatsen goed blijven rollen.

Schoen van de rolschaats

De schoen van je rolschaats kan hard en zacht zijn.

Harde schoen
Zachte schoen

Rolschaatsen zijn beschikbaar in een harde schoen (hard-boots) of zachte schoen (soft-boots).

  • Harde schoenen: voor langere ritten en meer stabiliteit (bijvoorbeeld een zwakke enkel). De binnenschoen kan je vervangen
  • Zachte schoenen: voor dansen of disco. Deze schoenen zijn lichter (makkelijk om mee te nemen) en ventileren een stuk beter

Maat rolschaatsen

  • Lees altijd de maat tabel, welke je kunt vinden op de product pagina.
  • Vuistregel: Kies ongeveer 1 maat groter dan je gewone schoenmaat – tenzij anders vermeld staat in de maat tabel.

Het kiezen van de juiste maat kan soms lastig zijn. Wat belangrijk is, is dat de rolschaatsen een stevige pasvorm rond je voeten hebben, zonder al te strak of te los te zitten.

Voor sommige mensen betekent dit het kiezen van dezelfde maat als je normale schoenmaat terwijl een ander misschien liever één maat groter kiest voor de juiste pasvorm.

Voor je eerste paar rolschaatsen adviseren wij om een maatje groter te kiezen. Vergeet niet om eerst in de maattabel van het merk rolschaatsen te kijken, want als een specifiek model erg klein uitvalt, is het misschien wel nodig om twee maten groter te kiezen.

Hoe dan ook, het is altijd een goed idee om je rolschaatsen eerst binnenshuis uit te proberen, voorzover dat kan op je vloer. Het is belangrijk dat je tenen niet de neus van de schoen raken, dit betekent namelijk dat ze te klein zijn.

Trucks en plates

Rolschaatsen komen met een truck en plate eronder. De meeste plates zijn gemaakt van nylon, wat de rolschaats lichter maakt en de trucks zijn gemaakt van aluminium, wat ze sterk maar zwaarder maakt.

Rolschaatsen zijn ook ontworpen met cushions aan de onderkant, die vervangen kunnen worden naar jouw wens. Ze bepalen hoe behendig de rolschaatsen zijn.

  • Hoe zachtere de cushions zijn, hoe wendbaarder de rolschaatsen worden.
  • Hoe harder de cushions zijn, hoe meer gerichte stabiliteit de rolschaatsen bieden.

Toe stop

Eén van de unieke kenmerken van rolschaatsen, afgezien van vier wielen in paren, is de toe stop (teenstop). Het doel van de toe stop is om jezelf snel af te kunnen zetten, maar het kan ook worden gebruikt als rem.

De toe stop kan vervangen worden. Vergeet niet om dit te doen voordat deze volledig versleten is! Mocht je deze niet op tijd vervangen, kan dit zeer moeilijk, zo niet onmogelijk worden om te demonteren.

Rolschaatsbescherming

We raden altijd aan dat je goede veiligheidsuitrusting gebruikt. Draag in ieder geval een skatehelm om je achterhoofd te beschermen. En draag het liefst ook polsbeschermers, omdat je meestal gebruik maakt van je handen tijdens een val.

Rolschaatsbescherming dragen geeft je een extra gevoel van veiligheid, wat je meer vertrouwen geeft. Hierdoor ga je het rolschaatsen een stuk sneller onder de knie krijgen.

Wat is een goed rolschaatsmerk?

Een van de betere rolschaatsen op de markt zijn Rio Roller, Moxi Roxi, Chaya, Sure Grip, en Rookie.

Tip: Rolschaatsbaan Roller Dreams ’80

Wil je het rolschaatsen samen met iemand veilig proberen in een hal, dan raden wij rolschaatsbaan Roller Dreams ’80 aan. Onder deuntjes uit de jaren ’80 skate met vrienden of familie! Koop hier je tickets voor Roller Dreams ’80.

Foto via Get Your Guide – Roller Dreams ’80

Faq

Wat is moeilijker skeeleren of rolschaatsen?

De meeste mensen ervaren skeeleren als veel gemakkelijker dan rolschaatsen. Maar uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd

Welke rolschaatswielen voor buiten?

Rolschaatsers die veel buiten skaten kiezen vaak voor een zachter wiel om schokken van de ondergrond op te vangen. Dit zijn wielen met een hardheid tussen de 78A en 85A.

Wat is het verschil tussen rolschaatsen en skeelers?

Rolschaatsen hebben in twee rijen met wielen: aan de voorkant twee wielen en aan de achterkant twee wielen. Ze worden daarom ook wel quad skates genoemd. Bij skeelers is er 1 rij met 4 wielen achter elkaar.

12 gedachten over “Zo kies je rolschaatsen: guide voor beginners”

  1. Nieuwe design ziet er top uit. Avontuurlijk yet clean en het oogt vriendelijk.

    Leuke oplossing heb je gevonden voor de longboards.

  2. Zeker een voordeel van een niche blog! Had het toevallig zelf op het gebied van vintage. Heel gek voelt dat hé? Het lijkt me heel gaaf om je verhaal te kunnen doen in magazines. Dat staat stiekem nog op mijn wishlist 🙂 haha.

    Ook heel herkenbaar van je lay out veranderen. Heb hetzelfde altijd. Op de een of andere manier is het steeds nét niks. Ik vind deze template en met name het deel waarin je laat zien hoeveel je al gereisd hebt, erg leuk en overzichtelijk! Mag ik vragen waar je deze gekocht hebt?

  3. Je website ziet er prachtig uit! En ik vind de board dingen ook altijd heel leuk om te lezen hier. Goed bezig dame!

  4. Heel mooi geworden babe. Toffe uitstraling en hopen dat ook de host niet teleurstelt ;-). Je look is ontzettend tof… al moet ik zeggen dat ik heel veel dingen je leuk vindt staan… je zou het niet verkeerd doen als Fashionblogger :D! En heeee kop op oud wief, zo oud ben je nog niet ;-). Die pilates gaat binnen de kortste keren weer toppie. Al zijn je klachten natuurlijk wel echt balen… en hoop ik dat ze toch door bepaalde sport, voeding etc over gaan. Tot snel leukerd!

  5. Ja ik vind je nieuwe design heel tof! Ziet er mooi uit samen.
    Haha en je tijdschriftrekje is heel leuk. Ik heb het zelf toevallig ook aan de muur hangen met op de onderste een shortboard en daarboven wel magazines. Ik vind het ook altijd leuk om boardsports in het interieur te laten terug komen.

  6. Die website verandering had ik al wel gezien. Ik kwam laatst voorbij toen ie ‘onder construtie’ was, dus toen wist ik dat ik de volgende dag zeker even terug moest komen om de veranderingen te zien! 🙂
    very nice!
    En je boards aan de wand, heel leuk gedaan!

  7. Wat een mooie nieuwe look! Heel fris, heel zomers. Krijg er gelijk vakantiekriebels door =) En wat goed om te lezen dat de vruchten van jouw specifieke niche zich beginnen af te werpen! Ik weet nog hoe vaak we hierover gesproken hebben. De aanhouder wint zeggen ze altijd: stick to what you like, de rest volgt vanzelf! 🙂

  8. Zoals gewoonlijk is je nieuwe design weer tof! Tss, je bent daar echt goed in 🙂 Fijn dat het niche bloggen zijn vruchten begint af te werpen. Dat verdien je én je weet gewoon heel veel van boarden en reizen, dus eigenlijk heel logisch! X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

Hardlopen

Britse ultraloper legt duizenden kilometers af van Zuid-Afrika naar Tunesië

Outdoor Lifestyle

Lone Drifters tipt: films en docu’s voor avonturiers

Lone surfer die uit het water komt
Golfsurfen

Ontdek Single Swell: een surf & chill surfvakantie voor sportieve singles van 23 tot 35 jaar

Outdoor Lifestyle

De Protest nieuwe dames zwemkleding collectie is online!

Indonesië

Avontuurlijke rondreis Indonesië: 5 dingen te doen in een 3 weekse rondreis

BelgiëFietsen

Fietsweekend in Nationaal Park Bosland: Op pad met de E-bike van het jaar