Beginnen met skeeleren? Dit is wat je moet weten over skeeleren

Wil je beginnen met skeeleren of je kennis van skeeleren opfrissen? Bekijk dan deze skeelerguide. Skeeleren is de ideale buitensport, het is vrij gemakkelijk te leren en als je wilt beginnen kan dat gewoon op de stoep voor je huis (mits goede tegels ;-)).

Eenvoudig te leren

Skeeleren of (inline) skaten, is redelijk eenvoudig om te leren. Voor het gemak noemen we het hier skeeleren omdat we naast skaten ook over longboarden/skateboarden schrijven. Zo blijft het gemakkelijk te begrijpen.

Naast dat skeeleren ontzettend leuk is, kun je het gemakkelijk vanuit huis doen en verbrand je er ook nog eens de nodige calorieën mee.

Is skeeleren goed voor je?

Jazeker! De voordelen van skeeleren zijn o.a. dat je fitter en rustig wordt. Je verbrandt calorieën en kweekt spieren.

Deze spieren train je met skeeleren

Met skeeleren train je je uithoudingsvermogen en gebruik je de drie B’s of wel de benen, billen en buikspieren.

Volgens Womens Health verbrand je met skeeleren bijna net zoveel calorieën als tijdens een rondje hardlopen. Dus vind je hardlopen niet leuk? Dan is skeeleren een mooi alternatief voor hardlopen!

Is skeeleren dan ook beter dan hardlopen?

Veel hardlopers stappen over op skeeleren als ze last krijgen van hun gewrichten. Skaten is over het algemeen een stuk minder belastend voor je gewrichten ten opzichte van hardlopen.  

Hoeveel calorieën verbrand je met skeeleren?

Skeeler je met een snelheid van 20 MPH (32.19 k/m per uur)? Dan verbrand je zo’n 6 calorieën per minuut of 360 calorieën per uur.
Je kunt in vorm blijven door drie keer per week twee keer per week te inline skaten/skeeleren.

Leren skeeleren, wat heb je nodig?

Om te beginnen met skeeleren heb je de volgende dingen nodig:

Je kunt skeelers in verschillende prijsklassen vinden. Het ene merk is beter als het andere merk.

Een fijne shop om skeelers te kopen vinden wij de shop Onlineskateshop.nl. Maar ook op Bol.com en via Decathlon vind je een groot aanbod aan skeelers

Beschermers voor skeeleren

Wees als je begint met skeeleren niet bang dat je gaat vallen, dat hoort erbij en daar heb je de pols – en kniebeschermers voor. Gelukkig kosten knie- en polsbeschermers geen bakken met geld. Deze kun je in je lokale sportschool of op websites zoals Decathlon of Bol.com kopen.

Bescherming scheelt je in ieder geval veel leed, dus bespaar er niet op. Een val op je pols heb je zo gemaakt omdat je eerste reactie ervoor zorgt dat je op je handen gaat vallen. En laten de polsen nou net de klap opvangen en de zwakke onderdelen van je lichaam zijn.

Skeelerhelm

Hoewel een helm niet verplicht is, raden we je aan – vooral als je net begint – om ook een helm aan te schaffen. Een helm is zelfs verplicht als je meegaat op een Friday Night Skate of andere tour of wedstrijd.

Welke skeelers heb je nodig

Welke skeelers je moet kopen hangt af van wat je wilt doen met de skeelers. Er zijn namelijk verschillende soorten skeelers. Binnen het skeeleren zijn er 4 disciplines

Voor tricks in het skatepark kun je kijken naar freeride/freestyle inlineskates

Cruisen en korte afstanden maken? Dan zijn Impala Skates erg leuk!

Lange afstanden maken? Of gewoon rechtdoor skaten? Check dan fitness skates. De kwaliteit van je skates zijn hier wel belangrijker dan korte cruise rondjes maken.

Rolschaatsen op een ronde baan zoals roller derby? Check dan de roller derby’s of rolschaatsen

Hockey spelen? Check dan de speciale hockey skates.

Beginnen met skeeleren? Zo begin je

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je skeelers hebt, om meer te lezen over skeelers kopen, lees hier meer.

Tip: zet je veters van je skeelers zo strak mogelijk, maar knel je voeten niet af. Probeer een stukje te skeeleren zodat je goed voelt of je skate vast genoeg zitten.

Opstaan met skeeleren

Om van de grond of zitten te staan ga je eerst op je knieen op de grond staan (kniebeschermers zijn hier life savers!). Til een voet op en draai je knie naar buiten zodat 1 skate plat op de grond rust.

Draai vervolgens je bovenlichaam een kwartslag, leun met je gewicht op je geheven been, ga staan en plaats je andere skate op de grond.

Vanaf een bankje

Zo gauw je opstaat van een bankje, buig je door je knieën. Als je recht blijft staan val je meteen om. Buig altijd goed voorover en blijf door je knieën zakken. Als je naar beneden kijkt moeten je knieën gelijkstaan aan de punt van de skeelers.” 

Spannend? Begin bij de muur. Zorg dat als je begint met skeeleren, dat je door je knieën zakt en probeer eerst bij een muur te rollen. De muur geeft je dan ondersteuning.

De beweging van skeeleren

Als je begint met rollen op skeelers probeer dan één van de skeelers naar buiten te bewegen en met de binnenkant af te zetten. Nadat je hebt afgezet zet je de andere voet neer en rol je op deze voet schuin de andere kant op en zet je weer af met de binnenkant van je voet. Deze beweging noemen ze ook wel de ‘valbeweging’ omdat je van de ene op de andere skeeler ‘valt’.

Hoe sneller deze beweging, hoe meer druk hoe sneller je gaat skeeleren!

Om de basis te leren kun je het filmpje hieronder bekijken voor wat handige tips.

les 1: De basis van het inline skaten

Remmen met skeeleren

Als je eenmaal het skeeleren hebt geleerd is het handig om te leren remmen. De meeste skeelers of inline-skates hebben een remblokje aan de achterkant van één van de skates.

Maar rem je nou met je skeelers links of rechts? Dat hangt ervanaf, vaak is het je sterkte been.

Heb je moeite met remmen?

Monteer je remblokje dan eens aan je andere skeeler en probeer het met dat been. De meeste mensen hebben (onbewust) een voorkeur voor links of rechts bij het remmen met skeeleren.

Je remt met je skeeler door het remblokje op het asfalt te duwen. Om dit te doen moet je goed door je knieën gaan en ervoor zorgen dat de skate met het remblokje voor de andere skate is. Het been met de skeeler die geen remblok heeft staat dan achter en daar zet je het lichaamsgewicht op.

Strek je voorste been en trek de tenen als het ware op zodat het het remblokje aan de achterkant automatisch contact met de grond maakt. Hoe harder je duwt, hoe harder je remt of uiteindelijk ga je stilstaan.

Genoeg geremd? Strek je weer en je kunt verder skeeleren!

How to HEEL BRAKE on Inline Skates | ROLLERBLADE BASICS Ep 2

Een bochtje maken met skeeleren

Een bocht naar links is natuurlijk bekend uit het wedstrijdschaatsen en biedt de mogelijkheid tot overstappen, oftewel ‘pootje over’, maar dit is voor de echte beginner misschien alweer iets te vergevorderd, daarom gaan we dat (nu nog) even iets anders doen.

Als je op een bocht afkomt, dit kan zowel een linker- als rechter bocht zijn, dan is het makkelijkste om je afzetbeen gewoon simpelweg iets meer richting de bocht neer te zetten waardoor je vanzelf schuin over de weg gaat rijden en dus een bocht zal maken.

Laat me dit uitleggen met een voorbeeld. Als je op een bocht naar links af komt rijden rem je eerst indien nodig een beetje af, vervolgens zet je je linker skeeler een beetje meer naar links op de grond. Hierna zet je je rechter skeeler gewoon recht vooruit neer en vervolgens je linker weer schuin naar links.

Je zult nu automatisch een bocht naar links maken en wanneer je de bocht door bent gekomen vervolg je weer je gewone techniek die ik je hierboven heb uitgelegd op het rechte stuk.

Skeeleren voor volwassenen

Skeeleren klinkt misschien als iets voor kinderen, maar niets is minder waar. Het oppakken van een hobby of activiteit die je als kind deed is gewoon heel tof.

Of misschien wil je pas beginnen, niks mis mee, ook wij leren op latere leeftijd allerlei sporten (lees hier Evelyn’s eerste snowboardervaring maar eens).

Laat het skaten niet over aan kinderen en ga lekker zelf skeeleren. Voor volwassenen heb je gelukkig keuze uit meerdere kleuren dan de roze en blauwe skeelers, tenzij je ervan houdt.

Skeelers voor volwassenen zijn ontworpen met duurzame veters, zachte voeringen en meerdere sluitingen om je voet veilig te houden, en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder strak zwart – ideaal voor skaten in de stad of om te rollen van werk naar huis.

Handige tips voor skeeleren

Tot slot nog een aantal handige tips voor het beginnen met skeeleren.

Verkeersregels

Volgens de Rijksoverheid worden skeeleraars in Nederland gezien als voetgangers en moeten we ons houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Eigenlijk moet je dus skeeleren op de stoep, maar dat mag ook op fietspaden. Wat je niet mag doen is skeeleren op de openbare weg.

Skeelers kopen

Skeelers kopen? Idealiter wil je ze in een fysieke winkel passen, maar je kunt vaak voor een maatje groter kiezen zodat je dikke sokken kunt aandoen in je skeelers.

Kies voor goed asfalt

Niets beter voor het skeeleren dan goed asfalt. Niet alleen heel fijn en het gaat een stuk sneller, het is voor de beginnende skeeleraar ook beter om te leren. Op oneven asfalt kan je namelijk sneller vallen als je niet zo snel gaat.

Probeer klinkerwegen trouwens te vermijden! Dit trilt door je hele lichaam en dat voelt niet fijn!

Calorieën verbranden?

Download dan een app zoals Strava om je calorieën en route bij te houden, super leuk!

Ga niet skeeleren in de regen of op nat wegdek. In de regen rijden kan gevaarlijk zijn omdat het wegdek erg glad wordt. Bovendien vernielt het water de lagers van je skeelers als je ze niet meteen uit elkaar haalt na de rit.

Favoriete webshops voor skeelers kopen

Niet fysiek skeelers kunnen kopen? Een aantal webshops waar wij goede ervaringen mee hebben zijn de volgende:

  • Onze favoriete skate/skeelershop is Onlineskateshop.nl omdat ze zowel een fysieke winkel als onlineshop hebben met een ruime collectie aan skates én longboards
  • Daarnaast is Decathlon een fijne shop waar je je eerste betaalbare skeelers kunt kopen
  • Amazon.nl is ook een goede plek om je skeelers in te slaan. Maar veel keus hebben ze nog niet op de Nederlandse site. Check skeelers op Amazon.nl
  • Daka heeft een groot aanbod aan skeelers
  • Via Bol.com kun je skeelers kopen van verschillende webshops. Zij bieden hun skeelers dan aan via Bol.com. Zo vind je hier o.a. Roces skeelers. Bekijk skeeleraanbod
  • Tweedehands Marktplaats en Vinted zijn goede. Ken je Vinted al? Via deze app kun je naast kleding ook tweedehands skeelers kopen. Vinted heeft ook een website als je liever niet via de app werkt. Als je skeelers of iets anders koopt, dan krijg je eerst de bestelling en zodra je akkoord geeft bij ontvangst van je pakketje, krijgt de besteller het geld pas. Wel zo veilig! Bekijk Vinted webshop
  • Plutosport heeft een behoorlijk groot aanbod aan skeelers vanaf zo’n € 40,- van bekende en onbekende merken. Bekijk skeelers van Plutosport.

Veelgestelde vragen (FAQ)