Supboard kopen? Met deze tips doe je de beste aankoop

Yes, je hebt besloten dat je suppen leuk genoeg vindt om een eigen supboard te kopen. Leuk! Als je een supboard wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen met het supboard. Zo kom je er snel achter wat voor supboard je moet aanschaffen. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een supboard.

Supboard kopen

Note: we gebruiken soms centimers om het je gemakkelijk te maken, maar vaker inch omdat er bij supboards in Amerikaanse maten wordt gewerkt. Op Google kun je de inches gemakkelijk omrekenen naar centimeters.

Wat wil je gaan doen

Recreatieve tochtjes peddelen

Begin je net met suppen en wil je kijken of suppen wat voor je is? Maak je af en toe korte tochtje op het water? En zoek je stabiliteit? Dan kies je voor een dik en breed supboard zoals deze Itiwit van Decathlon. Dit is tevens de goedkoopste die wij konden vinden en waar wij zelf ervaring mee hebben!

Kies voor een allround board met een round nose en round tail zodat je op grachten en meren kunt suppen, maar ook terecht kan in kleine golfjes.

Regelmatig suppen

Je maakt lange tochten en wilt dus een board dat vooral soepel over het water glijdt. Voor jou is een lang en licht supboard de beste keuze. Daarbij is het verstandig om een board te selecteren die je voldoende grip geeft om uitglijden te voorkomen.

Wedstrijden suppen

Je maakt lange wedstrijdtochten, je wilt dus een board dat makkelijk door het water heen snijdt. Voor jou is een lang, smal en lichte stand up paddle board de beste keuze.

Surfen op de zee

Je bent van plan om op relatief kleine golven te suppen en hebt dus een goede wendbare wave sup nodig. Het ideale supboard is korter, minder dik en heeft een meer uitgesproken rocker (gebogen neus) zodat je niet met de punt van je board in het water zult happen. Voor dit type sup board heb je een leash nodig om zo in de meest veilige omstandigheden te suppen. Het voorkomt dat je plank iemand anders raakt en zorgt dat je SUP board altijd bij je in de buurt blijft.

Yogaboards

Als je op zoek bent naar een stabiele SUP die kan worden gebruikt voor yoga of op vlak water peddelen, kies dan een board met een groter oppervlak voor extra stabiliteit. Zoek voor yoga paddleboards naar planken met een comfortabele dekmat die lijkt op je yogamat.

Ideale maat Yoga SUP: 10 “- 12” 6. Op Google kun je de inches gemakkelijk omrekenen naar centimeters.

Het supboard en de onderdelen

Als je een supboard koop dan heb je het board, de peddel en een pomp. Daarnaast zijn er nog onderdelen die je erbij kunt kopen, zoals een reservevin en supkleding.

Supboard

De grootte van een stand-up paddleboard varieert tussen de 2,5 meter tot 4 meter. Je wilt dat je supboard voldoende drijfvermogen en stabiliteit biedt voor jouw vaardigheid en lichaamsgewicht, maar die snel genoeg peddelt zodat je het ook echt leuk vindt. Ook wil je dat je board geschikt is voor het soort suppen dat je wilt doen. Want er zijn verschillende dingen die je kunt doen met een supboard.

Vormen

Tail (achterkant)

Er zijn grofweg twee soorten supboard tails: de pin en de square. Met en square tail ben je iets minder snel door de vlakke achterkant.

De pintail heeft een smalle achterkant en is sneller om deze makkelijker loskomt van het water. Omdat het midden van je board wel breder is blijft het supboard echter wel op het water liggen.

zoek je een allround supboard, dan heb je vaak een round tail. Deze tail is afgeleid van de round tail: genoeg lift in de golven en je kunt gemakkelijk draaien.

Nose (voorkant, neus)

De meeste supboards hebben een ronde nose. De ronding zorgt voor stabiliteit. Een puntige neus zie je vaker op wedstrijd supboards of boards om mee te touren. Met zo’n nose op je supboard ben je minder stabiel maar het snijdt bij golven wel goed door het water.

SUP board materialen

Naast de lengte en breedte kun je ook letten op supboardmaterialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ga je een supboard huren? Dan zijn ze bijna altijd gemaakt van schuim en polyethyleen

Epoxy

Epoxy is een harde harssoort. Een supboard van deze harssoort is bestand tegen indrukken, maar de verf bladdert wel sneller af

Polyester

Polyester is een zachtere harssoort. In dit supboard krijg je sneller deukjes, maar het board is gemakkelijker te repareren dan een epoxy board

Schuimrubber

Schuimrubber of polystyreenschuim is ideaal op je supboard omdat het gemakkelijk schokken opvangt en deukjes in je board worden beperkt. Net als bij een polyester board maakt het gebruik van houten latten het board steviger

Opblaasbaar SUP-board

Deze SUP-boards zijn erg populair bij beginners en reizigers. De opblaasbare SUP-boards zijn gemakkelijk te vervoeren en kunnen tegen een stootje. Je moet ze oppompen en er bestaat natuurlijk een kans dat ze lek raken. Het is wel handig om gebruik te maken van een inflatable SUP board.

Wanneer je gebruik maakt van zo’n een opblaasbaar SUP board kun je naar welke gewenste plek met het sup board. Het sup board is namelijk op te blazen. Hierdoor kan je hem gemakkelijk meenemen in de bijgeleverde rugtas. En wanneer je klaar bent met het gebruiken van het sup board rol je hem gemakkelijk op en stop je hem weer in de tas

Maten supboards

De maten van supboards worden net als bij surfboards uitgedrukt in foot en inch. Er zijn in principe 3 soorten supboards: golfsupboards, allround boards en race of high performance boards. De kans is groot dat als je onze guide lees, je beginner bent en een allround board zoekt.

Voorbeeld: Een supboard van 12’6 lengte en 30″ breedte betekent: 12 voet (366 cm) plus 6 inch (15,2 cm) dus 381 cm lang en 76,2 cm breed) – uit het boek Sup in Nederland.

De allround supboards of allroundsups heb je van 10′ en 12′ en deze zijn tussen de 29″ en 32″ breed.

De ideale lengte en breedte van supboards

De populairste SUP-boards voor algemeen gebruik zijn 3 en 3,5 meter lang en tussen de 81 en 100 centimeter breed. Wil je veel stabiliteit? Ga dan voor een supboard dat tusen de 90 en 10 meter breed is. Breder is stabieler, maar het kan zijn dat je trager peddelt en dat kan minder leuk zijn. Aan de andere kant was mijn eerste supboard zo smal dat ik wel sneller kon, maar minder stabiliteit heb.

Hoe groter je plank, hoe meer stabiliteit. Hoe smaller je plank, hoe sneller je kunt

Suppeddel

Het supboardpeddel bestaat uit drie componenten:

  • Het handvat
  • De schacht of buis
  • Het blad

Hoe lang moet een sup peddel zijn?

Een peddel stel je in op je lichaamslengte plus ongeveer 15-20 cm extra.

Dus ben je 1.50m dan staat je SUP peddel op ongeveer 1.70m. Ben je net als ik 1.68m, dan zet je de peddel in op zo’n 1.88m of 1.90m. Verstelbare peddels zijn gemakkelijk te verkrijgen (onder andere te verkrijgen bij Decathlon).

Leash (supriem of -koord)

Het is verstandig om een riem of koord te gebruiken die ervoor zorgt dat je altijd verbonden blijft met je SUP board. Bij veel SUP boards wordt een gratis enkelkoord (leash) geleverd. Wil je er toch een kopen? Als je van je SUP board valt, dan zorgt het koord of de riem ervoor dat je SUP board niet van je wegdrijft.

Hoeveel kost een supboard?

Het aanschaffen van je eigen supboard is redelijk prijzig en dus een investering. Een supboard koop je vanaf ongeveer € 199,- . Maar een eigen supboard kopen is een investering want elke keer een supboard huren kan behoorlijk prijzig zijn. En het is toch veel leuker dan in zo’n saaie fitnessruimte te sporten, toch?

Er zijn verschillende soorten supboards, maar een opblaasbaar supboard is wel superhandig en wordt veel verkocht aan consumenten. Als ze niet opgeblazen zijn kun je ze oprollen en als rugzakje dragen naar een leuke suplocatie. Zo doen zij dat ook. Deze supboards passen ook in een normale auto, wat ook handig is als je naar een verre locatie wilt afreizen.

Lastig kiezen? Een supboard moet een goede kwaliteit hebben, maar het is ook belangrijk dat het board past bij wat je ermee wilt gaan doen. En let vooral op hoelang je bent en hoeveel je weegt. Gelukkig zijn er genoeg allround beginnerboards te koop, zodat je niet teveel hoeft te verdiepen in alle soorten noses en tails, tenzij je dat wel graag wilt natuurlijk.

Supboard kopen: winkeltips

Het beste is een supboard in een fysieke winkel uit te zoeken, maar gelukkig kun je bij veel online winkels terecht. Bij het supboard staat aangegeven voor welke doeleinden het boards is en met onze guide weet je precies hoelang je board moet zijn 😉 Hieronder vind je een overzicht van de tofste winkels die supboards verkopen:

  • Decathlon: vanaf € 199,- heb jij al je eigen SUP board via Decathlon en kan je zo vaak je wilt door de grachten of een meertje van je eigen stad of dorp peddelen! De supboards van Itiwit zie je veel op het water en ze verhuren ze bijvoorbeeld bij ons in Groningen als je op de grachten wil suppen. Bekijk de supboards bij Decathlon
  • Fitwinkel.nl. Hier hebben wij recent een supboard van gekocht. De supboards hebben leuke kleuren en er zijn verschillende soorten tegen een betaalbare prijs. Bekijk supboards
  • Bol.com verkoopt ook supboards van verschillende verkopers en merken zoas SEB (die hebben wij zelf). Check SEB supboards op Bol.com.
  • Jobe heeft een grote collectie aan supboard verkrijgbaar voor beginners en gevorderden. Bekijk Jobe supboards
  • Verder heb je nog telstarsurf.nl, wat kleinere supwinkels en uiteraard kun je op Marktplaats kijken naar een tweedehands supboard. Succes!

FAQ

Waar let je op bij het kopen van een supboard

Wat je ermee wilt doen, welk materiaal je wilt en hoelang je bent en hoeveel je weegt. Meer lezen.

Hoeveel kost een supboard?

Het aanschaffen van je eigen supboard is redelijk prijzig en een investering. Een supboard koop je vanaf ong. € 199. De goedkoopste supboards koop je bij Decathlon of in de zomer bij Lidl of Action. Uit ervaring weten wij dat het best goede supboards zijn, vooral als beginner. Maar je merkt dat je al er al snel tegen aanloopt dat de vorm, lengte of het gewicht niet meer voor jou werkt.

Dit vind je misschien ook leuk

PortugalWandelen

Wandelen Madeira: 6 onmisbare hikes op Madeira

Golfsurfen

Dit zijn de beste surfspots ter wereld

HawaiiVerenigde Staten

Wat te doen op Honolulu

auberge le festival
Marokko

Hier sliepen wij in Marokko: onze favoriete accommodaties

Wereldreis

Wereldreisupdate #7

KlimmenThailand

Beklim de limestones in Krabi