Bijzondere excursies in Noorwegen

Noorwegen staat in mijn top 5 van mooiste landen als het gaat om natuur. Dit jaar bezocht ik het land pas voor het eerst, maar het smaakt zeker naar meer. Wat betreft activiteiten is Noorwegen in Europa een bijzonder land. Zo kun je bijzondere wild life spotten zoals beren en muskusossen, en prachtige wandelingen maken langs fjorden, bergtoppen of de fjorden verkennen met de boot. Ontdek op Lone Drifters de bijzondere activiteiten in Noorwegen die je wilt doen.

Golfsurfen in Noorwegen

Niet het eerste waar je aan denkt, maar je kunt zeker golfsurfen in Noorwegen. Zo biedt het Noorse schiereiland Stadlandet goede surfomstandigheden. Dit kilometerslange zandstrand ligt bij Hoddevik in Fjord Noorwegen en is de beste surfspot van Noorwegen volgens Salt Magazine. In het water word je omringd door een prachtige vallei en berglandschap.

Maar ook de Lofoten is een prachtige bestemming om te golfsurfen. Omdat het noorderlijk ligt, is het water koud en zijn de stranden in de winter bedekt met sneeuw. Stel jezelf voor in de line-up met witte stranden en de ruwe 1000 meter hoge bergen op de achtergrond.

→ Meer over surfen in Noorwegen lees je op de website van VisitNorway.nl. Meer over ijskoud surfen? Lees dan Floor haar ervaring met surfen in IJsland.

Ga op zoek naar de muskusos

Ga op zoek naar de laatste kudde wilde muskusossen in het Nationaal Park Dovrefjell. Muskusossen leven in groepen op de open toendra-vlaktes van noordelijk Siberië, Groenland, Canada, Alaska en ook Noorwegen.

Muskusossen zijn arctische dieren en komen vooral voor in koude gebieden maar ze werden geherintroduceerd in bepaalde noordelijke gebieden, zoals Rusland, Alaska, Spitsbergen en het Dovrefjell Nationaal Park in Noorwegen.Dit Nationaal Park Dovrefjell is dus één van de weinige plaatsen ter wereld waar de muskusos nog in het wild leeft. 

Muskusos met een baby

Deze imposante dieren moet je een keer gezien hebben en een excursie naar het leefgebied van deze os is dan ook een van de mooiste safaris van Noorwegen die je kunt maken. Deze safari wordt door de reisorganisatie Voigt Travel aangeboden. 

→ Tip: Elanden spotten? Maak dan een elandsafari in de bosgebieden rondom Oppdal. Met een ervaren gids is de kans erg groot dat je ze in het wild ziet.

Maak een tocht door de fjorden

Ook een tocht door de fjorden hoort bij je rondreis door Noorwegen. In een supersnelle boot vaar je door bijvoorbeeld de wereldberoemde Geirangerfjord, met de imposante, met eeuwige sneeuw bedekte bergen en watervallen omgeven door de groene bossen. Tijdens de excursie bewonder je de bekende Seven Sisters (Syv Søstrene) watervallen! 

In Noorwegen zijn ook genoeg wandelingen te maken rondom te fjorden voor het mooiste uitzicht over de fjorden. De uitzichten nemen bijna letterlijk je adem weg. Wij liepen zelf de bekende Preikestolen, een prima wandeling voor de beginnende hiker naar een klif die 605 meter boven het Lysefjord in Noorwegen uit torent.

Ook de bekende Trolltunga en Besseggen hike, twee moeilijke wandelingen, zijn absoluut de moeite waard. De Besseggen hike loopt over de kam tussen de fjorden in waarbij het ene meer een andere kleur blauw kleurt. De Trolltunga, of wel trollentong, is één van de beroemdste rotsformaties in Noorwegen. Je kent het beeld vast wel: een persoon staat alleen op een overhangende rotsformatie met de imposante fjorden op de achtergrond. 

Lees ook: alles wat je moet weten over de Trolltunga wandeling in mijn Trolltunga Guide

Rij over het mooiste treintraject ter wereld: de Flåmsbana 

De Flåmsbana wordt gezien door een van de mooiste treintrajecten ter wereld. Hoewel het een populaire attractie is, is de rit een van de mooiste treinritten die ik ooit maakte. Ook is deze treinreis één van de steilste treintrajecten, waarbij je binnen één uur vanaf het plaatsje Flåm in de Sognefjord door de hoge bergen naar het prachtige Myrdal wordt gebracht.

De natuur langs het spoor is zo prachtig, dat wij besloten na de treinrit een mountainbike te huren en terug te fietsen. Je rijdt en/of fietst langs steile rotswanden, bergen, watervallen en diepe groene dalen. Je kunt de route uiteraard ook terug wandelen. 

Sognefjord Express Cruise, Flåmsbaan En Bergen spoorbaan

Wil je deze treinreis combineren met een cruise? Dan kun je deze voordelig combineren, zoals met de Sognefjord Express Cruise. Je vaart over Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen en rijdt in de de beroemde Flam-spoorweg door de bergen

Meer lezen over Guided Day Tour

Excursie met Voigt Travel

Genoemde bijzondere excursie (behalve het surfen) worden onder andere aangeboden door reisorganisatie Voigt Travel. Zo kun je een georganiseerde rondreis naar Noorwegen boeken of zelf met de auto naar Noorwegen rijden en losse excursies boeken. Voigt Travel biedt unieke activiteiten aan, georganiseerd door lokale, kleinschalige bedrijven. Je draagt hierdoor ook nog eens een steentje bij aan de lokale community, naast dat je een bijzondere ervaring krijgt.

Wildkamperen in Noorwegen: zo doe je dat

Via Voigt Travel kun je deze excursies vooraf reserveren. Je bent dan altijd verzekerd van een plek en ter plaatse hoef je niets meer te regelen. 

Dit artikel is mogelijk gemaakt in samenwerking met Voigt Travel

Dit vind je misschien ook leuk

Zwitserland

Mooie plekken in Zwitserland  – 11x de natuur in

KamperenVerenigde Staten

Kamperen in Yosemite National Park? Dit moet je weten

NederlandWandelen

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug met SNP Natuurreizen

Een witte zeilboot met blauwe zeilen drijft op het kalme water van een Nederlands meer
NederlandSuppen

Huur een zeilboot voor een avontuurlijke en actieve vakantie in Nederland

Cambodja

Met de trein reizen door Cambodja? Dit moet je weten

Wereldreis

Hoe een smartphone (en internet) het reizen gemakkelijker heeft gemaakt