Golfsurfen en skiën in één reis in IJsland

IJsland is wild, IJsland is puur; het is zeker een bezoek waard. Dit eiland wordt behoorlijk populair, vooral in de zomer. Een bezoek aan IJsland in de zomer voelde nooit echt aantrekkelijk voor ons. Vooral niet rond de zogenaamde ‘gouden cirkel’ rijden, een populaire toeristische route in het zuiden van IJsland. We ervaren liever de schoonheid van het sneeuwseizoen. Dus we planden onze reis en gingen in mei naar IJsland om ons ski / snowboardseizoen te verlengen met wat avontuur in IJsland.

Er was weinig onderzoek nodig over het eiland om erachter te komen dat er een aantal fatsoenlijke surfspots te vinden zijn. Niet zo raar omdat het een eiland is (maar in het midden van nergens). Een erg koud ‘nergens’, dat wel.

Dus toen we onze vluchten boekten, hebben we niet alleen onze ski-tas aan de lijst toegevoegd, maar ook onze surftas. De eerste gevuld met al onze skitour-uitrusting, de tweede gevuld met de surfuitrusting die je normaal gesproken thuis wilt laten wanneer je op een surfreis gaat.

6 / 5mm wetsuits, booties, handschoenen en zelfs een ‘verwarmd’ vest (een top die je onder je wetsuit draagt met verwarmingskussens op je lichaam (waar je nieren zijn), geweldig).

Surfen en skiën in IJsland

Skitoeren en surfen zijn twee activiteiten om perfect te combineren. We waren in de bergen wanneer het weer meezat, en telkens als de wolken binnenkwamen (en de deining er was) konden we het water in! En we moeten niet vergeten te vermelden dat IJsland in mei niet donker wordt. Dit betekent dat het eiland in de winter nauwelijks licht krijgt, maar daarom worden de dagen vanaf mei weer eindeloos licht.

Bekijk ook: surfkampen in IJsland

Vanwege het skiën gingen we naar het noorden, naar het schiereiland Troll. We hebben een aantal fantastische en onvergetelijke reizen gemaakt. De bergen gaan slechts tot ongeveer 1400 meter. Maar je bent altijd in de bergen omdat er geen bomen te vinden zijn. Veel skitochten geven je een geweldig uitzicht over het water, de zogenaamde fjorden. En in een van die fjorden wacht een lege puntpauze op je aan het wachten.

Point break: Olafsfjordur

Olafsfjorduris een point break met een right hand. De eerste dag dat we er op surfen, was het midden in een sneeuwstorm. We kleedden ons in de auto om (voor zover onze kleine Suzuki Jimmy het toestond), verwarmden de stoelen zo goed als we konden en maakten toen de stap.

surfer in ijsland bij het water

We moesten onze weg vinden naar het water over gladde, besneeuwde keien. Maar omhoog kijkend, pelde een lieflijk uitziende golf perfect af. Dit zou het waard zijn. Ik denk dat de eerste sessie ongeveer 45 minuten duurde.

Ontdekken hoe verdomd zwaar je bent in zo’n dik wetsuit en ontdek hoe moeilijk het is om op je kleine korte bord te bewegen in neopreen en koude temperaturen; het is zwaar. Maar de golven kwamen, en ze zijn allemaal van ons.

Aan wal had ik hulp nodig om mezelf uit mijn wetsuit te halen, omdat ik geen vinger meer kon bewegen.

Aan wal had ik hulp nodig om mezelf uit mijn wetsuit te halen, omdat ik geen vinger meer kon bewegen. Het was allemaal zo de moeite waard.
We hadden nog een paar sessies op deze plek, tussen en na onze skitochten. En toen de sneeuw begon te smelten, reisden we naar het zuiden om nog meer surfspots te vinden. Gelukkig hadden we in het zuiden niet meer te maken met sneeuwstormen, wat een grote opluchting was. Ook waren de watertemperaturen iets vriendelijker.

We hebben een paar behoorlijke golven gevonden met niemand anders dan ons in de line-up. We pakten nog twee magische point breaks, één links, één rechts. Eentje die we deelden met twee locals die wat later verschenen, die blij waren te zien dat we hun ‘geheime plek’ hadden gevonden. Zo gaat dat in de surfwereld.

IJsland, lege rijen, golven van wereldklasse. Je kunt er maar beter voor zorgen dat je de warmste wetsuit krijgt en ga!

YouTube video

Dit vind je misschien ook leuk

CanadaWintersport

Wintersport in Canada: sneller en goedkoper dan je denkt

Tips nieuw zeeland
Nieuw-Zeeland

Onze top tips voor je Nieuw-Zeeland rondreis

Wereldreis

2 maanden op reis! Wie, wat, waar, hoe?

Cocomama hostel
Nederland

Slapen in chique hostel: Coco Mama Amsterdam

vrouw die uitkijkt op kalalau trail in Hawaii
HawaiiVerenigde Staten

Backpacken in Hawaii doe je zo

Windsurfers
Golfsurfen

Windsurfen in november: dit zijn de beste spots