Surfen op Hawaii? Dit zijn dé surfspots

Hawaï of Hawaii biedt perfecte omstandigheden voor elke surfer, beginner of pro. Hawaii bestaat namelijk uit meerdere eilanden met een vrij lange kustlijn in alle richtingen. Het is niet voor niets surfers’paradise en ideaal voor een surfvakantie. Ontdek de mooiste plekken om te surfen op Hawaii op Lone Drifters.

Geschiedenis Surfen op Hawaï

Het eerste wat we van het surfen in Hawaii ( he’e nalu in Hawaiiaans) zagen, was van luitenant James King in 1779, slechts enkele maanden na de dood van Captain Cook. Hij beschreef inheemse Hawaiianen op een houten plank op de deining van Kealakekua Bay (op Big Island) op het eiland Hawaï.

Beginnende surfers zullen het meest op hun gemak voelen bij de golven aan de zuidkust, terwijl gevorderde surfers en professionals zich thuisvoelen aan de noordkust. De enige uitzondering is Big Island, waar de beste golven in het oosten en in het westen zijn.

O’ahu

Waikiki, Honolulu

Als je naar Hawaii vliegt kom je zeer waarschijnlijk aan op Honolulu. En als je daar even bijkomt van je jetlag moet je zeker een golfje pakken.

Omdat geen enkel hotel ver van het strand af ligt ben je in no -time op Waikiki Beach. Er zijn een paar surfshops die surfplanken verhuren op het strand. Je kunt ook bij de meeste ho(s)tels een plankje huren. Zo huurden wij bij ons hostel een plankje voor zo’n 10 dollar per dag. Hoewel Waikiki Beach perfect is voor beginnende surfers kan het er behoorlijk druk zijn. Probeer daarom vroeg op te staan.

Tip: in de hoofdstraat van Honolulu vind je veel leuke surfshops van de grotere surfmerken als Roxy, Ripcurl & Billabong. Omdat de dollar gunstig is besloot ik daar mijn surfbikini en rashguard aan te schaffen. Kijk dus zeker in Hawaii naar nieuwe spullen en ga met een lege koffer heen 😉

Surfen Hawaii

Diamond Head Lighthouse (Oahu)

Diamond Head is de bekende vulkaan van O’Ahu en beschermt het water tegen passaatwinden en zorgt voor steady waves van zo’n vier tot zes voet (1 tot 2 meter).

Laniakea, Oahu

De North Shore van O’ahu is home van het surfen. De beste spot voor professional surfers is Laniakea. Er zijn sterke stromingen en bij eb is het rif blootgesteld. Dit maakt Laniakea een gevaarlijke surfspot die misschien alleen is weggelegd voor de pro’s.

Laniakea staat ook bekend om de zeeschildpadden. Zo spraken wij op reis een surfer die zei dat de surfers niet zo blij waren met de schildpadden. Als ze over eentje heen surften was hun board kapot omdat schildpadden zo’n hard schild hebben.

Banzai Pipeline

Een van de gnarliest golven zijn die bij het ondiepe rif van Bonzai. Als beginner moet je sowieso wegblijven van deze wereldberoemde golf. Vele surfers zijn overleden bij het surfen van deze golf die ook wel de Pipeline of Pipe wordt genoemd.

Fun Fact: Wist je dat surfer en zanger Jack Johnson op Hawaii geboren is? Jack is geboren in de Nort Shore van Hawaii en heft een enorme passie voor surfen?

Haleiwa Beach

Wil je geen mensenmassa dan moet je vooral naar de North Shore rijden. Hoewel de meeste spots in het noorden voor de pro surfers zijn weggelegd, vind je een hidden gem dat Haleiwa heet. Haleiwa Beach Park ligt ten zuiden van Puaena Point en wordt beschermd tegen de ergste swell (deining), wat het de perfect omstandigheden geeft voor beginnende surfers.

Je moet wel een ruw en rotsachtige zee in voordat je in de zee licht. Surfschoenen worden aangeraden en anders kun je in de richting van Puaena Point tot de baai lopen: neem een scherpe bocht voor een ​​zanderig weggetje.

Surftrip boeken naar de North Shore? Check ook deze toffe surfreis naar The North Shore.

Kauai

Hanalei Bay (Kauai)

Hanalei Bay is een van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien. Het strand werd zelfs in 2009 uitgeroepen tot de beste van Amerika. Het mooie aan surfen bij Hanalei is het uitzicht over de prachtige bergen van Kauai, waar Hawaii toch wel bekend om staat.

Maui

Jaws

In Jaws worden golven worden zo hoog als 65 voet (20 meter). Jaws is ook beroemd om tow-in surfing. De meeste surfers beheersen de golven niet alleen met spierkracht, maar met de kracht van een jetski.

YouTube video

Ho’okipa Beach

Ook deze spot is voor de gevorderde golfsurfers. Wel is het net als pipeline fantastisch om surfers deze golf te zien nemen vanaf de kant. Op Ho’okipa kun je ook heel goed windsurfen.

Ma’alaea Pipeline

Ma’alaea is vooral bekend als de thuisbasis van ’s werelds snelst golf waar je op kunt surfen. In de winter bezoeken migrerende bultruggen de haven van het kleine vissersdorpje Maalaea.

The Cove, Kihei

Auteur Marlieke surfde tijdens haar vakantie in Hawaii heel wat ochtenden in Kihei.

“Elke ochtend had ik een surfsessie in het water met de zonsopkomst boven de vulkaan. Die mannen waar ik les had stuurden ouderwets een smsje om 05:00 uur om te vertellen of moeder natuur goed gezind was. Elke “wave of the day” wisten ze tips and tricks te geven om die “liefhebberij” te laten groeien en de eerste stappen te laten maken tot wie weet ooit die echte surf-wahine.

Voor alle beginnende surfdudes en boardchicks: the Cove in Kihei is je go-to! Vraag daar gerust naar the major of Kihei of vraag als je eenmaal ’s ochtends voordat de surfscholen komen, in het water ligt naar de J & T surfschool. “

Bekijk ook onze andere tips voor Maui.

Big Island

Ke’ei, Kealakekua Bay

Ke’ei Beach is een van relatief weinig top-surfplekken op het hoofdeiland Big Island van Hawaii. Het is een goed bewaard geheim en eigenlijk bijna zonde dat we er over schrijven. Hier vind je geen Pipeline, wel een onderwaterrif die je op een golf zo een paar honderd meter laat meenemen.

FAQ

Wat is het beste surfseizoen in Hawaii?

Oahu, Maui, Kauai en Big Island zijn geschikt om het hele jaar door te surfen. Dus of je nou in april of juli wilt surfen. Hou er wel rekening mee dat als je ervaren surfer bent, je niet altijd de hoogste golven kunt surfen.

Als ervaren surfer is de beste tijd om te surfen in Hawaii rond het winterseizoen van half november tot begin februari. De golven zijn rond deze periode namelijk groter en krachtiger. Rond deze tijd worden ook de wedstrijd bij de North Shore gehouden.

Wat is het beste Hawaiaanse eiland om te surfen als beginner?

Oahu is het hart voor de surfer, zowel als beginner en pro.

Wil je rondreizen op Hawaii? Bekijk dan ook onze route door Hawaii

Dit vind je misschien ook leuk

Longboard in bloesems
Longboarden

Longboard decks

Foto van renners
Hardlopen

Een backyard Ultra, wat is dat?

KlimmenOutdoor Lifestyle

Ontdek de duurzame outdoorkleding van avonturier en bergbeklimmer Royal Robbins

Wintersport

Boardchick van februari #1: Sabine

Frankrijk

Route voor een roadtrip langs de westkust van Frankrijk

HawaiiVerenigde Staten

Wat te doen op Honolulu