Waarom yoga & surfen zo goed samen gaan

Je hoort vaak dat een surfer ook aan yoga doet. Waarom is dat? De combinatie van surfen en yoga is meer dan alleen maar je dag tot een relaxte en succesvolle dag te maken. Het zorgt er namelijk ook voor dat je lichaam positief hersteld, zodat je minder pijn ervaart na het surfen.

Flexibiliteit

Yoga staat erom bekend de flexibiliteit van beoefenaars te vergroten, door zachtjes te ademen en de spieren te laten ontspannen en strekken om flexibeler te zijn. Surfers die hun flexibiliteit vergroten, ontdekken dat ze beter kunnen manoeuvreren, stijfheid verminderen, minder blessures oplopen en merken dat hun lichaam veel sneller herstelt van een intense surfsessie!

Balans

Veel yogahoudingen vereisen balans en het gebruik van je ademhaling, focus en kracht om een ​​mooi uitgebalanceerde houding te bereiken. Door dit in yoga onder de knie te krijgen, kunnen surfers hun balans en focus verbeteren tijdens het surfen op de golven, en ook flexibeler zijn om comfortabel op de golven te rijden. Balans bij surfen, maar ook andere boardsporten, zoals longboarden of snowboarden is namelijk key!-

Ademen

Aandacht voor de ademhaling is de basis van yoga, en door dit in de klas en door middel van pranayama te beoefenen, kunnen we ons er meer mee verbonden voelen. Door deze verbinding op te bouwen, wordt het op natuurlijke wijze overgebracht op het board, waardoor surfers de geest kunnen ontspannen, bewegingen meer kunnen voelen en meer energie kunnen krijgen.

Kracht

Er bestaat geen twijfel over dat je bij het surfen kracht nodig heeft. Man, hoevaak ik me door onvoorbereid te gaan surfen als een verzopen walvis in het water heb gevoeld. Kracht heb je bij het surfen nodig met peddelen, om over het water te bewegen, snel op te duiken, te blijven staan… zelfs om tegen de golven te vechten als je valt en ondergaat (jaja, ik spreek uit ervaring). Surfers zijn zich ervan bewust dat hun onderrug, schouders, armen en core essentieel zijn, en yoga helpt deze punten te versterken en te herstellen. Door houdingen vast te houden, uitgelijnd te blijven in bewegende stromen en soms snelle en intense routines te doen, wordt kracht opgebouwd en kan deze op deze kerngebieden worden geconcentreerd.

Goed voor je geest

Yoga verbindt de geest met het lichaam door middel van beweging en ademhaling. Dit vermindert stress, ontspant het lichaam en stelt ons in staat meer aanwezig te zijn. En door yoga te beoefenen, breng je dit natuurlijk over op de golven. Deze mindset stelt je in staat om tijdens het surfen te ontspannen, je dag los te laten en je te concentreren op de activiteit in de hand. En geniet er hopelijk meer van. Dit zal je surfen zeker verbeteren!

Nou zoals je hoort is yoga dus heel goed voor je! Wil je ook beginnen met yoga? In elke stad of dorp vind je wel een yogaklas. Liever thuis? Probeer dan eens online (gratis) video’s.