Wat te doen in Portland, Oregon

Portland ligt in Oregon, aan de westkust van Amerika boven Californië. Het is een bijzondere stad waar eten vooral centraal staat. Je vindt hier uiteenlopende horecagelegenheden: van food trucks tot Aziatisch en van donutsshops tot bierwinkels. Je hoort het al: een walhalla voor eetliefhebbers zoals wij. Maar naast eten is er veel meer te doen in Portland. Wat dacht je van musea, een Japanse tuin en een van de grootste boekenwinkels ter wereld?

Bezienswaardigheden Portland

Kenmerken voor Portland is Keep Portland Weird. Waarom weird? De inwoners worden als weird en excentriek gezien. Er wonen dan ook genoeg ongewone mensen in deze stad. Zelfs de Airbnb waar wij verbleven was een beetje gek. De verhuurder en de kamer deed ons denken aan een piraat.

Spot et Keep Portland Weird bord tegenover Voodoo donuts (noemen we verderop in dit artikel).

#1 Bezoek het Portland Art Museum

Een van de betere musea in Portland is het Art Museum. Dit museum in Portland is het oudste museum in het noordwesten van Amerika en ligt aan Park Avenue.

In het Portland Artmuseum vind je vooral indiaanse kunst, Mexicaanse beelden en millennia-oude Chinese figuren.

Adres: 1219 SW Park Ave, Portland

#2. Bezoek de grootste boekenwinkel ter wereld: Powell’s City of Books.

Powell’s City of Books is een van de grootste boekenwinkels ter wereld. En deze vind je in Portland. Je vindt in deze boekenwinkel bijna één miljoen boeken.

Wij zijn niet bepaald lezers, maar in deze boekenwinkel vind je boeken en strips van allerlei genres. Ook als je niet van boeken lezen houdt is een bezoek aan deze enorme winkel een van de leukere bezienswaardigheden van Portland

Locatie: 1005 W Burnside St, Portland

#3. Ontdek één van de prachtige tuinen in Portland

De Japanse tuin en de Rose Garden bijvoorbeeld zijn voor de liefhebbers van natuur en bloemen een must-see in Portland.

Wist je dat Portland bekend staat als de “City of Roses” omdat het weer ideaal is om ze te kweken? Wandel door de langstlopende rozentuin van het land met uitzicht over Portland.

De tuin is bedacht door Oregon Journal-redacteur Jesse A. Currey in 1915 en goedgekeurd door Portland Parks in 1917. De hybride rozen werden in Europa gekweekt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bloemen arriveerden in Portland in 1918 en de tuin en amfitheater werd ingewijd in 1924.

Het terrein is opgedeeld in verschillende kleinere gebieden: de Royal Rosarian Garden, de Shakespeare Garden en de Miniature Rose Garden. De tuin is dagelijks geopend en de toegang is gratis.

Tip: Hoewel het hele jaar door prachtig uitzicht over de stad is, zijn de beste maanden voor het bekijken van rozen van mei tot september.

Als je klaar bent met het bewonderen van de bloemen, ga je aan de overkant van de straat naar de Japanse tuin van Portland voor nog meer fantastische flora.

Locatie Rose Garden: 400 SW Kingston Ave, Portland

#4. Eet een Voodoo donut bij Voodoo Doughnut

Een must visit in Portland is Voodoo Doughnuts. Deze donuts zijn megapopulair dus kijk niet raar op als er een rij voor de deur staat. De donuts zijn niet zomaar donuts, maar in een excentrieke stad als Portland vind je de mooiste creaties. Je betaalt er dan ook flink voor maar dan heb je ook wat. Geen donutliefhebbers? In de etalage kun je alle creaties bekijken. If only I liked donuts.

Locatie: 22 SW 3rd Ave, Portland (Old Town)

Voodoo donuts in Portland Oregon

#5. Snacken bij een food truck

Waar wij ons het beste vermaakten in Portland? Bij de food trucks. Er zijn ongelooflijk veel food trucks in Portland. Van Koreaans tot Turks, je vindt het hier allemaal. Bovendien is een food truck voor backpackers ook nog eens budget friendly: je betaalt er namelijk een stuk minder voor dan uit eten gaan!

Locatie: diverse locaties in Portland

Tip: Rose City Food Park is ook een leuke spot om te eten. Rose City Food Park is een pod voor food trucks met overdekte, verwarmde stoelen; een gezinsvriendelijke, hondvriendelijke, een fietsvriendelijke sfeer; een biertuin en meer.

#6. Bezoek de Shanghai tunnels

In het centrum van Portland lopen we in en uit winkeltjes en eten we onze hapjes bij de food trucks zonder weet te hebben wat er onder onze voeten ligt. Onder de grond ligt een reeks 150 jaar oude tunnels die de kelders van de oudste gebouwen van de stad verbinden met de Willamette-rivier en het Chinatown van Portland.

De tunnels werden gebouwd door Chinese arbeiders in de tijd dat Chinatown het handelscentrum was. Het oorspronkelijke ontwerp van de tunnel was om goederen van vrachtschepen naar de binnenstad te vervoeren. Het netwerk van ondergrondse catacomben werd alleen – vermoedelijk – ook gebruikt voor donkere zaken aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw. Mannen werden ontvoerd en verkocht en vonden zichzelf op een schip dat verdween in de zee.

Tijdens het hoogtepunt werden naar schatting 2.000 mensen per jaar door de ondergrondse tunnels van Portland gedreven. Volgens experts zijn veel ongelukkige zielen er nooit levend uitgekomen. Velen werden geslagen, uitgehongerd en voor dood achtergelaten in de tunnels. Bendes gebruikten de tunnels als schuilplaats en sleepten hun slachtoffers vaak de tunnels in om te voorkomen dat ze met de politie zouden praten.

Waar of niet, driften door de tunnels zorgt wel voor een mooi verhaal voor thuis.

Tegenwoordig worden de Shanghai-tunnels voornamelijk gebruikt als toeristische attractie voor mensen om te verkennen. De tunnels zijn een van de bezienswaardigheden van Portland omdat het een bijzondere ervaring is.

Leer het achtergrondverhaal van de tunnels terwijl je met een fakkel onder de straten van Portland wandelt.

Shanghai tunnels in Portland verkennen?

Twee bedrijven bieden rondleidingen aan:

Portland Walking Tours belooft “waargebeurde verhalen ’tijdens zijn” Underground Portland “-tour.

De Cascade Geographic Society wordt gerund door de zelfbenoemde tunnelhistoricus Michael P. Jones, wiens ongefundeerde beweringen over nieuw gevonden bewijs van de schunnige geschiedenis van de tunnels menig sceptische wenkbrauw hebben doen opwaaien onder lokale historici en wetenschappers (Travelportland.com).

#7 Bezoek Portland-brouwerijen op de fiets

De beste manier om de fietshoofdstad van Noord-Amerika te verkennen is op twee wielen.

Waarom? Lokale operators Pedal Bike Tours en Portland Bicycle Tours bieden geweldige begeleide opties in de Rose City. Beide bedrijven organiseren rondleidingen op basis van eten en drinken, waaronder een waarbij je tussen de beste microbrouwerijen van Portland fietst, onderweg een geschikte dorst opbouwt, maar als je er geen ziet die je leuk vindt, kunnen ze een rit met een aangepast thema maken.

Extra: Bezoek Daddies Boardshop

Als je ons op Instagram of deze blog volgt dan weet je dat wij fanatieke longboarders zijn. En zo hadden wij tijdens onze wereldreis onze longboards natuurlijk ook mee. Een bezoekje aan een longboardshop resulteert bij ons altijd in veel nieuwe aankopen. Zo namen we een petje en nieuwe longboardwielen mee naar huis.

Daddies Boardshop in Portland is een van de grotere longboardshops van Amerika en zeker de moeite waard als je gek bent op longboarden.

Overnachten in Portland

Portland verkennen is heel eenvoudig met een fiets of te voet. Wij sliepen zelf in de wijk Richmond, ver van het centrum aan de overkant van de Willamette rivier. In Richmond zijn veel bars, restaurants, coffeeshops en parken.

We kozen voor een Airbnb-kamer in deze wijk omdat we daar onze auto gemakkelijk konden parkeren (we maakte een roadtrip met de auto door West-Amerika). Vanuit Richmond kun je de bus naar downtown Portland pakken, maar houd wel rekening met de vertrektijden, zo misten we bijna de laatste bus nadat we naar de bioscoop waren geweest >_<

*Overigens zou ik met liefde een link naar onze Airbnbkamer willen delen maar deze wordt niet meer verhuurd.

Overnachten tijdens je eerste keer in Portland

Downtown Portland is de perfecte buurt voor je eerste keer in Portland. Dit gebied is de thuisbasis van beroemde straatmarkten, opmerkelijke musea en galerijen. Als je van eten houdt, is Downtown Portland ook perfect. In dit deel van de stad vind je een overvloed aan foodtrucks en food truckverkopers. Perfect voor de food loves dus.

Naast de centrale ligging is Downtown goed verbonden met heel Portland. Hippe en trendy wijken zoals Hawthorne en Pearl zijn gemakkelijk te voet of via het openbaar vervoer bereikbaar.

Hawthorne: Hawthorne is perfect voor reizigers met een beperkt budget. Ondanks dat Portland een grote stad is, heeft Portland niet veel opties voor hostels, maar wel in Hawthorne!

Een leuke hostel in Portland is HI Portland Hawthorne (bij deze keten slapen wij regelmatig). Bekijk prijzen en details van Hi Portland.

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Verenigde Staten

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden

Scroll naar boven