Dit zijn dé lange afstandswandelingen in Nederland

Lange afstandswandelingen zijn de perfecte manier om de mooiste plekjes van Nederland te ontdekken. Als je graag een lange afstandswandeling in Nederland maakt, dan heb je geluk! Er zijn meer dan 15 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden die samen een wandelnetwerk van ongeveer 7.500 kilometer vormen. Deze routes zijn minstens 150 kilometer lang en lopen altijd van punt A naar punt B. De LAW’s zijn ontworpen om je de mooiste plekken van Nederland te laten zien. Wij hebben de lijst met de 23 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland voor je verzameld. Deze lijst kan je helpen om jouw volgende wandelavontuur te plannen en de beste lange afstandswandelingen in Nederland te ontdekken.

Wat is een lange-afstandswandeling

In Nederland heb je volgens Wandelnet 23 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) die samen met de Streekpaden een mega wandelnetwerk van ongeveer 7.500 kilometer vormen voor liefhebbers van lange afstand wandelen Nederland. 

De Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden in Nederland worden ontwikkeld en beheerd door Stichting Wandelnet. Samen met overheden, terreinbeheerders, vrijwilligers en andere belanghebbenden zorgen ze voor de mooiste wandelroutes door heel Nederland. 

Deze LAW’s zijn routes van minstens 150 kilometer lang, die altijd van punt A naar punt B lopen. Je kan er super mooie plekjes van Nederland mee ontdekken, wat ook het doel is van de LAW’s. Routes lopen door de mooiste plekken van Nederland en verbinden deze. De LAW’s van Nederland lopen door bossen, heide, gezellige dorpjes en historische steden. Je kan kiezen tussen lange of korte wandelingen, dus het maakt niet uit hoeveel tijd je hebt. 

Bekijk ook de mooiste hikes van Nederland

Dit zijn de LAW’s in Nederland

Hieronder vind je de 23 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) van Nederland in volgorde van LAW-nummer. Er zijn 17 LAW’s volgens Wandelnet (de Officiele Stichting) maar door de naamgeving is dat soms wat verwarrend.

Van LAW-1 zijn 3 paden, 1-1 t/m 1-3 en zo geldt dat ook voor het kustpad en bestaan het Pieterpad en Pelgrimspad uit 2 delen

 1. Friese Woudenpad (LAW 1-1)
 2. Pionierspad (LAW 1-2)
 3. Floris V-pad (LAW 1-3)
 4. Trekvogelpad (LAW 2)
 5. Marskramerpad (LAW 3)
 6. Maarten van Rossumpad (LAW 4)
 7. Nederlands Kustpad 1 (LAW 5.1)
 8. Nederlands Kustpad 2 (LAW 5.2)
 9. Nederlands Kustpad 3 (LAW 5.3)
 10. Het Grote Rivierenpad (LAW 6)
 11. Pelgrimspad 1 (LAW 7.1)
 12. Pelgrims pad 2 (LAW 7.2)
 13. Zuiderzeepad (LAW 8)
 14. Pieterpad 1 (LAW 9.1)
 15. Pieterpad 2 (LAW 9.2_
 16. Noaberpad (LAW 10)
 17. Grenslandpad (LAW 11)
 18. Overijssels Havezatenpad (LAW-12)
 19. Hertogenpad (LAW-13)
 20. Groot Frieslandpad  (LAW-14)
 21. Westerborkpad (LAW-15)
 22. Romeinse Limespad  (LAW-16)
 23. Waterliniepad  (LAW-17)

1-1: Friese Woudenpad

Lengte: 147 kilometer

Het Friese Woudenpad is de opvolger van het Zevenwoudenpad en slingert zich over 147 kilometer van Lauwersoog naar Steenwijk. Het is een van de mooiste wandelingen in Nederland en verbindt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben met elkaar.

Bekijk de reisgids van het Friese Woudenpad

Drents Friese Wold

Onderweg wandel je door het Friese zeekleigebied, het historische stadje Dokkum en de Wâlden met zandruggen en riviertjes zoals het Koningsdiep, de Tjonger en de Linde. Vergeet niet om de Koloniën van Weldadigheid te bezoeken, een Unesco Werelderfgoed!

Pionierspad (LAW 1-2)

Lengte: 200 kilometer

Het Pionierspad van Steenwijk naar Muiden is precies wat de naam belooft. Een wandeling over de voormalige Zuiderzeebodem die nog maar een halve eeuw droog ligt. De route van 200 kilometer voert je door bossen en moerassen met prachtige uitzichten over uitgestrekte laaglanden. Je zult veel onverharde paden tegenkomen langs akkers, sloten en grasdijken.

In het pittoreske Giethoorn in de Kop van Overijssel kun je even op adem komen. De wandeling eindigt bij het imposante Muiderslot, na een prachtige tocht langs de Oostvaardersplassen.

Het Floris V-pad

Lengte: 245 kilometer

Het Floris V-pad is een superleuk lange-afstandswandelpad van 245 kilometer lang, dat begint in Amsterdam en eindigt in Bergen op Zoom. Het voert je langs prachtige Hollandse landschappen, zoals de Loosdrechtse Plassen en de molens van Kinderdijk. Ook kom je langs historische plekken, zoals de vestingstad Willemstad. Een deel van de route loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden, die speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. Dus als je houdt van geschiedenis, natuur en cultuur, is het Floris V-pad zeker de moeite waard!

Bekijk de reisgids van het Friese Woudenpad

Trekvogelpad (LAW 2)

Lengte: 400 kilometer

Het Trekvogelpad, ook wel bekend als het ‘pieterpad-overdwars’, is het langste natuurpad van Nederland. Met 400 kilometer aan prachtige natuur en landschappen is het een must-see voor vogelliefhebbers. Het pad loopt langs verschillende vogelnatuurgebieden, zoals de Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen! En let op: voor sommige delen van het Trekvogelpad moet je entree betalen voor Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Marskramerpad (LAW 3)

Lengte: 360 kilometer

Het Marskramerpad is een mega mooi wandelpad dat loopt van Bad Bentheim tot aan Den Haag (of andersom). Het pad volgt de oude handelsroute van de marskramers, die vroeger snuisterijen en wonderzalfjes verkochten. Je wandelt langs historische steden zoals Oldenzaal, Deventer en Amersfoort. Onderweg kom je ook langs het groene hart van Nederland en het prachtige Wassenaar en Leiden. En als kers op de taart eindigt het pad bij het strand van de Noordzee. Met een totale afstand van 372 kilometer is het een flinke uitdaging, maar de uitzichten en historie die je onderweg tegenkomt maken het zeker de moeite waard!

Maarten van Rossumpad (LAW 4)

Lengte: 384 kilometer

Het Maarten van Rossumpad, een Lange-Afstand-Wandelpad van ‘s-Hertogenbosch naar Steenwijk, is vernoemd naar een 16e-eeuwse legeraanvoerder. Het gebied waar het pad doorheen loopt was destijds in dienst van de Hertog van Gelre. Tijdens de wandeling zul je merken dat Nederland meer groen heeft dan je misschien denkt. Het 384 kilometer lange pad biedt het beste bewijs daarvan. Bovendien zal je ontdekken dat Marsman’s waarnemingen in zijn gedicht “Denkend aan Holland” nog steeds kloppen.

Nederlands Kustpad (LAW 5.1 t/m 5.3)

Lengte: deel 1 237 kilometer, deel 2 213 kilometer, deel 3 268 kilometer

Het Nederlands Kustpad bestaat uit drie delen.

Het Nederlands Kustpad deel 1 van Sluis naar Hoek van Holland volgt de kustlijn die door Bløf zo mooi bezongen wordt. Hier wordt de zomer razendsnel doorgebracht, maar wandelaars nemen de tijd om te genieten van de prachtige, vaak ondergewaardeerde zuidwesthoek van Nederland met zijn dijken, dammen en duinen. Het pad van 210 kilometer vormt samen met deel 2 en 3 het langste en misschien wel het mooiste wandelpad van Nederland.

Het Nederlands Kustpad Deel 2: natuur, reliëf en rust. Je wandelt over onverharde paden langs buitenplaatsen, bollenvelden en boulevards. Ontdek stadsparken, paleizen en hofjes in Den Haag en Haarlem. Af en toe loop je langs het strand, de zee altijd dichtbij. In 233 km ervaar je de prachtige kust van Hoek van Holland tot Den Oever.

Het Nederlands Kustpad Deel 3: Wandel van Stavoren naar Bad Nieuweschans over oude zeedijken en geniet van de weidse uitzichten. Aan de ene kant zie je de wadden, kwelders en geulen die ons herinneren aan de Nederlandse strijd tegen het water. Aan de andere kant bevinden zich de polders met graan- en koolzaadvelden. Tijdens deze 268 kilometer lange wandeltocht kun je het unieke waddengebied bewonderen dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ontdek ook de terpen, wierden en kunstmatig opgeworpen woonheuvels die je onderweg tegenkomt.

Grote Rivierenpad (LAW 6)

Lengte: 276 kilometer

Het Grote Rivierenpad is een fantastische wandelroute van 267 kilometer die twee top-paden combineert: het Oeverloperpad en het Lingepad. Je loopt langs de prachtige oer-Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. De route is geïnspireerd op het Verkade-album ‘onze groote rivieren’ van Jac. P. Thijsse uit 1938. Startend bij de Noordzee in Hoek van Holland, wandel je naar de bruisende havenstad Rotterdam en vervolgens via de Betuwe, Nijmegen tot aan Kleve in Duitsland. Het Grote Rivierenpad is een must-see voor natuurliefhebbers en wandelaars die houden van Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Pelgrimspad (LAW 7-1 en 7.2)

Lengte: deel 1 203 kilometer, deel 2 250 kilometer

Het Nederlandse Pelgrimspad (LAW 7) is een van de meest fascinerende wandelpaden van Nederland. Het pad is verdeeld in twee delen en biedt een prachtig uitzicht op de Nederlandse natuur en geschiedenis.

Deel I van het pad start in Amsterdam en voert je langs het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar het Groene Hart. Tijdens deze 199 km lange pelgrimstocht zul je door een landschap van graskaden, tiendwegen, jaagkaden en boezemkaden wandelen.

Deel 2 van dit pad, dat zich uitstrekt over 256 kilometer, biedt niet alleen een kijkje in het katholieke volksgeloof van de afgelopen eeuwen, maar laat ook veldkruisen zien op plaatsen met een speciale betekenis en kapellen waar mirakels hebben plaatsgevonden. Het is een uitnodiging om de belevingswereld van middeleeuwse pelgrims te ervaren, maar je kunt ook je eigen pelgrimage maken langs deze route.

Zuiderzeepad (LAW 8)

Lengte: 400 kilometer

Het Zuiderzeepad is een prachtige wandeltocht van maar liefst 536 kilometer om het IJsselmeer heen. Onderweg kom je langs de oude Zuiderzee, die eeuwenlang een belangrijke rol heeft gespeeld in de cultuur en economie van de omliggende dorpen en steden. Bezoek de beroemde vissersdorpen en stadjes, zoals Kampen en Elburg. Snuf de geur op van gerookte paling in Volendam en bewonder vestingwerken zoals Sloten en het rijke boerendorp Blaricum. Overal zie je doorbraakkolken en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen het water. Het is een oer-Hollandse wandeling die je niet mag missen.

Pieterpad (LAW 9.1 en 9.2)

Lengte: deel 1 235 kilometer, deel 2 257 kilometer

Het Pieterpad is een van de meest bekende Lange Afstands Wandelpaden in Nederland. Deze route verbindt twee Pieters met elkaar: de Sint-Pietersberg in het zuiden en Pieterburen in het noorden. Met een afstand van 490 kilometer is het bovendien het langste wandelpad van Nederland.

Noaberpad (LAW 10)

Lengte: 415 kilometer

Het Noaberpad is een geweldige ontdekkingstocht langs de Nederlandse en Duitse grens. Het pad strekt zich uit over 415 kilometer, van de Dollard tot aan de Rijn, en laat je kennismaken met de overeenkomsten en verschillen tussen twee buurlanden. Bewonder de schilderachtige vennetjes, stop bij eeuwenoude boerderijen en verbaas je over de diversiteit van het landschap. Het pad voert je langs vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek en oude stadjes in Münsterland.

Grenslandpad (LAW 11)

Lengte: 363 kilometer

Het Grenslandpad is een toffe wandelroute van Sluis naar Thorn, die kronkelt langs de Belgische grens en deze op verschillende plaatsen oversteekt. Je ziet meteen aan de stijl van de huizen in welk land je bent beland. Je wandelt langs schilderachtige kreken met rietkragen in Zeeuws-Vlaanderen en populierendijken en uitgestrekte slikken langs de Wester- en Oosterschelde in Zuid-Beveland. Het witte dorpje Thorn in Limburg is een mooi eindpunt van deze 372 kilometer lange wandeltocht langs de grens met onze zuiderburen.

Overijssels Havezatenpad (LAW-12)

Lengte: 272 kilometer

De wandelroute van Oldenzaal naar Steenwijk, ook wel het Overijssels Havezatenpad genoemd, biedt een onvergetelijke ervaring voor wandelliefhebbers. Tijdens de 272 kilometer lange tocht ontdek je de prachtige landschappen van Overijssel, ook wel de “tuin van Nederland” genoemd. Je wandelt door glanzende rivieren, heuvels met bolle essen en moerassige veengebieden, terwijl je onderweg talloze stadjes en dorpen tegenkomt die je terugvoeren naar vroegere tijden. De route voert langs schitterende havezaten, versterkte burchten en boerderijen die met liefde zijn onderhouden en nog steeds hun charme uitstralen. Alles wat je onderweg ziet, getuigt van de rijkdom en geschiedenis van dit bijzondere gebied.

Hertogenpad (LAW-13)

Lengte: 238 kilometer

In het Brabantse land is het leven goed, zong Louk Varossieau al. En dat is ook zo! Het Hertogenpad neemt je mee op een 238 kilometer lange wandeltocht door het groene en gezellige Brabant. Je komt langs gastvrije dorpjes, stuifzand en veenmoerassen, over paarse heidevelden en soms drassige knuppelpaden. De route van Breda naar Roermond voert je langs schitterende natuurgebieden, zoals de Loonse en Drunense duinen, de Maashorst en de Groote Peel. Het Hertogenpad is echt een bijzondere ervaring voor wandelaars die van natuur en gezelligheid houden.

Groot Frieslandpad (LAW-14)

Lengte: 129 kilometer

Het Groot Frieslandpad is een prachtige wandelroute van 362 kilometer die door Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen loopt. Het begint bij het strand van Bergen aan Zee en gaat door uitgestrekte landschappen met grote boerderijen, charmante dorpjes en kronkelende dijken. Je steekt het IJsselmeer over en eindigt in het Duitse stadje Leer. Tijdens het wandelen krijg je het gevoel dat je terug in de tijd gaat, naar een tijd waarin de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland en Noord-Holland één gebied vormden.

Westerborkpad (LAW-15)

Lengte: 342 kilometer

Het Westerborkpad is een lange wandelroute van zo’n 340 kilometer die je meeneemt terug naar een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis: 1940-1945. Jan Dokter, de bedenker van het pad, wandelde ter nagedachtenis aan zijn familieleden van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Het Westerborkpad volgt deze historische route en brengt je langs indrukwekkende sporen uit de oorlogstijd en monumenten uit de jaren erna. Onderweg kun je luisteren naar aangrijpende verhalen van ooggetuigen.

Romeinse Limespad (LAW-16)

Lengte: 275 kilometer

De Neder-Germaanse Limes was vroeger de noordgrens van het Romeinse Rijk en is nu het grootste archeologische monument van Nederland. Het loopt dwars door ons land, van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn. Hoewel het grootste deel van de Limes nog steeds in de grond verborgen ligt, zijn er veel plekken waar je de oude rijksgrens kunt zien en ervaren. Denk aan musea, themaparken, markeringen in het landschap en zelfs in steden. Het is een wandeling van 275 kilometer in de voetsporen van de geschiedenis, van Katwijk naar Millingen aan de Rijn.

Waterliniepad (LAW-17)

Lengte: 350 kilometer

Het Waterliniepad is echt een top wandelroute die je meeneemt langs de mooiste natuur en geschiedenis van Nederland. Het pad begint in Volendam en eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. Onderweg wandel je door de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek en door het nationale park de Biesbosch. Maar dat is nog niet alles! Je komt ook langs historische steden en vestingstadjes zoals Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. En vergeet niet, je wandelt langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, beide Unesco Werelderfgoed! Dus pak je wandelschoenen en ontdek deze onvergetelijke route terwijl je toch dichtbij de Randstad blijft.

Wat is de mooiste Law van Nederland?

Samen vormen het Marskramerpad en het Trekvogelpad de mooiste lange afstandswandelingen van Nederland. Het Marskramerpad neemt je mee op een historische reis van Bad Bentheim naar Den Haag, en volgt daarbij de voetstappen van de oude marskramers die ooit langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken. Tijdens de tocht wandel je door het prachtige Groene Hart en Leiden, en langs de landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag tot je het strand bereikt.

Het Trekvogelpad, ook wel bekend als het ‘pieterpad-overdwars’, is het langste natuurpad van Nederland en strekt zich uit over 400 kilometer van Bergen aan Zee tot Usselo vlak bij de Duitse grens. De route is een paradijs voor ornithologen en voert je langs vele vogelnatuurgebieden, waaronder de Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek. Beide routes zijn onvergetelijke avonturen die je door de prachtige landschappen van Nederland voeren.

Hoewel beide wandelroutes, het Marskramerpad en het Trekvogelpad, geweldig zijn, is het uiteindelijk een persoonlijke keuze welke route het mooiste is.

FAQ

Wat is de mooiste Law van Nederland?

Het Marskramerpad en het Trekvogelpad zijn twee van de mooiste langeafstandswandelingen van Nederland. Het Marskramerpad is 372 km lang en loopt van Bad Bentheim naar Den Haag, terwijl het Trekvogelpad 400 km lang is en loopt van Bergen aan Zee naar Usselo, met veel vogelrijke natuurgebieden onderweg.

Wat is de langste lange afstandwandeling van Nederland

Het Nederlands Kustpad deel 1 (Zeeland) vormt – samen met deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) en 3 (Groningen en Friesland) – het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland (725 km).

Bronnen: wandelnet.nl en dewandeldate.nl

Dit vind je misschien ook leuk

BelgiëReistips

Op reis met srprs.me: een roadtrip naar bestemming onbekend

Verenigde Staten

Dit kost een citytrip naar New York

RoadtripWereldreis

3 (bijna 4) maanden op wereldreis: al reismoe?

DuitslandWandelen

Ontdek natuurpark Lüneburger Heide

Rolschaatsen op een zebrapad in Filipijnen
Skeeleren

Zo kies je rolschaatsen: guide voor beginners

Kupapau-Point
HawaiiVerenigde Staten

Wat te doen op Big Island: bezienswaardigheden, de vulkaan en meer tips