Guide voor het beklimmen van Machu Picchu

Wereldwonder Machu Picchu staat op de bucketlist van vele outdoorliefhebbers. En sinds dit jaar is het wereldwonder opgenomen in de lijst met 51 mooiste plekken ter wereld van het prestigieuze magazine Condé Nast Traveler. En dat is niet zo gek, de voormalige stad ligt boven de wolken op 2.430 meter hoogte op een lastig te bereiken plek. Wat Machu Picchu precies was, daar zijn de wetenschappers het vandaag de dag nog niet over eens. Maar bijzonder en mysterieus is Machu Picchu wel.

Ga je tijdens je backpackreis de klim naar Machu Picchu maken? Bekijk dan onze tips voor de beklimming van dit wereldwonder.

De reis naar Machu Picchu

De tocht begint voor de meeste reizigers in het plaatsje Cuzco. Voor mij was de tocht van Cuzco naar Machu Picchu een zware tocht, die ochtend was ik niet alleen doodziek, de wandelingen rondom Machu Picchu kunnen behoorlijk stijl zijn. Enige wandelconditie is daarom niet geheel onbelangrijk.

De dag begon voor mij aansluitend aan de vorige dag, omdat ik geen oog dicht had gedaan. Met moeite stapte ik uit mijn stapelbedje en strompelde met de backpack enkele tientallen meters over de trap naar beneden om op het plein aan te komen waar onze taxi stond te wachten.

Na tien minuten in de taxi moest ik stoppen om te overgeven. Het plaatsje Cuzco ligt namelijk op 3.399 meter hoogte waardoor je, zeker als je met het vliegtuig aankomt, door het abrupte hoogteverschil last kunt hebben van hoogteziekte. Na het braken heb ik liters water gedronken en voelde ik mij ineens weer topfit. Waarschijnlijk was ik enorm uitgedroogd door de wereldberoemde coco leave thee waar je op kunt kauwen als je last hebt van hoogteziekte en daarom de hele nacht klaarwakker was.

Wat is Machu Picchu?

Maar terug naar Machu Picchu. Waar Machu Picchu precies voor diende, daar zijn de wetenschappers het vandaag de dag nog niet over eens. Wat we wel weten is dat Machu Picchu een stad van de Inca’s was dat dateert rond 1440. De ontdekkingsreiziger Hirman Bingman herontdekte de stad in 1911. We weten dat de Inca’s de stad ooit weer hebben verlaten, maar waarom? Omdat we het niet weten blijft de stad een mysterie en dat voelde ik ook wel toen ik er rondliep.

Omdat de stad moeilijk te bereik is zijn er verschillende theorieën over het wereldwonder Machu Picchu.

  1. Veel wetenschappers denken dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor de Inca koningen.
  2. Andere wetenschappers denken dat Machu Picchu een fort was tegen de Spanjaarden.

Tickets voor Machu Picchu

Je kunt voor Machu Picchu drie verschillende soorten tickets kopen.

  1. Het reguliere Machu Picchu ticket
  2. Het Machu Picchu + Huayna Picchu ticket
  3. Het Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket

De reguliere tickets geven je toegang tot Machu Picchu. Nummer 2 en 3 hierboven geven je ook toegang tot de bijzondere bestemming Machu Picchu Mountain en/of Huayna Picchu.

Boek je Machu Picchu ticket op tijd

Zorg ervoor dat je deze tickets tijdig regelt op de officiële website of via ticketmachupicchu.com. In totaal zijn er voor de tickets met andere bestemming maar 400 beschikbaar. Wij haalden destijds de reguliere tickets in het stadje bij Machu Picchu.

Ik raad je wel aan om ook deze tijdig te regelen omdat er maar maximaal 2.500 mensen toegelaten worden op Machu Picchu en het zou zonde zijn als je aankomt en niet naar ‘binnen’ kan.

Machu Picchu in de mist

Zo kom je bij Machu Picchu

De trein vanuit Ollantaytambo (vlakbij Cuczo)

Neem de bus of een taxi van Cuzco naar het plaatjes Ollantaytambo. Van Ollantaytambo neem je de trein (PeruRail) naar het plaatsje Aguas Calientes. Hier kun je ook overnachten als je bijvoorbeeld geen Inca Trail bewandelt. Je kunt Machu Picchu dan in één dag bezoeken vanuit Cuzco.  

Vanaf Aguas Calientes kun je of lopend (hou wel rekening met een hoogteverschil van zo’n 400-500 meter) of met een pendelbus (niet gratis) de berg op naar de ingang van Machu Picchu. De bustickets kun je in de bus kopen.

Loop de Inca Trail

Je kunt of de beroemde Inca trail lopen of een verkorte trail. De Inca trail bestaat uit een pad dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen. De route is niet ver, maar neemt door de hoogteverschillen wel veel tijd in beslag. Het is zeker de moeite waard om deze 4-daagse route te lopen. Je slaapt tussendoor in tentjes en komt prachtige ruïnes tegen. Het einde van de Inca Trail komt uit bij de zonnetempel dat je mooi uitzicht geeft over Machu Pichu.

Tip: Boek de Inca Trail op tijd, want de tours zijn snel uitverkocht. De route mag je niet zonder gids lopen. De kosten van een tour met gids verschillen enorm. Je kunt uitgebreide of minder uitgebreide tours boeken. Via het Nederlandse Riksja Travel boek je bijvoorbeeld een groepstrektocht met de tent. Bekijk deze tour op Riksjatravel.nl

Wil je een korte route lopen? Dan kun je ook een gids voor 2 dagen zoeken.

Tot slot kun je ook een jungle trail doen. Deze tocht is ideaal voor de echte avonturiers. Je gaat namelijk in vier dagen hiken, mountainbiken en of raften in de jungle en op de laatste vierde dag bezoek je Machu Picchu. Er zijn veel reisbureautjes in Cusco die de Inka Jungle Trek aanbieden.

Tip: ga je de Inca Trail wandelen? Vergeet dan niet de belangrijkste dingen mee te nemen, check ook onze backpack inpaklijst.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste seizoen om de Inca Trail te lopen?

De Inca Trail kan het hele jaar door worden gelopen, behalve in februari. In februari wordt de route namelijk onderhouden. De beste periode om Machu Picchu te bezoeken is in het droge seizoen van april t/m oktober. Je hebt dan de minste kans op bewolking. Maar omdat het wereldwonder in de wolken ligt is de kans op slecht zicht altijd aanwezig, hou daar rekening mee. juni t/m augustus zijn de drukste periodes bij Machu Picchu.

Wat zijn de kosten van de Inca Trail?

Voor de klassieke Inca Trailroute varieert de prijs tussen € 400,- en € 900,-. Het verschil in prijs zit vooral in het aantal dagen dat je de trekking wilt maken en met welke reisorganisatie je boekt. Alternatieve opties voor de klassieke trail zijn vaak goedkoper omdat de klassieke route veel populairder is en er vergunningen voor nodig zijn. Je kunt zowel in Peru of vanuit Nederland een tour voor de Inca Trail boeken.

Dit vind je misschien ook leuk

surf strand Zandvoort
Golfsurfen

Surfen in Nederland: geduld is een schone zaak

Activiteiten Malta wandelaars op Gozo
Malta

Activiteiten Malta: sportieve dingen te doen op Malta

Duitsland

Dit zijn de leukste wijken in Keulen

Strand van Los Angeles
Verenigde Staten

Wat te doen in Los Angeles: 8 tips en bezienswaardigheden voor de eerste keer

Indonesië

7x wat te doen in en tips voor Malang Indonesië

Uitzicht op de gondola in Zermatt Zwitserland
Wintersport

Wintersport in April: in deze gebieden moet je zijn