Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug met SNP Natuurreizen

Het schitterende landschap van bossen en heideterreinen trekt vele fietsers en wandelaars naar de Utrechtse Heuvelrug. De oase van rust op een steenworp afstand van Utrecht is een verademing. Landgoederen, steden, authentieke dorpen en kastelen worden afgewisselt met de natuur. De omgeving is een must voor actieve reizigers en stond dan ook al een tijdje op onze lijst van te bezoeken natuurgebieden. De totale Heuvelrughike is een unieke wandeltrektocht van ongeveer 100 kilometer, die je in zo’n 5 dagen kunt wandelen. In samenwerking met SNP Natuurreizen wandelden wij de laatste etappe van deze trektocht: een flinke wandeling van Amerongen naar Rhenen. Met als beloning een 4-gangen diner en een heerlijk bed om lekker bij te komen.

Utrechtse Heuvelrug

De bijzondere Heuvelrug werd gevormd door het landijs, zo’n 150.000 jaar geleden. Door de natuur en door mensen werd de omgeving zoals we die nu kennen. Op de Utrechtse Heuvelrug wandel je een gevarieerde route door loof- en dennenbossen, zandverstuivingen en langs uitgestrekte heidevelden. Afgewisseld met landgoederen, steden, authentieke dorpen en één van de vele kastelen die het gebied rijk is. 

Etappe 5: Amerongen – Rhenen

In samenwerking met SNP Natuurreizen wandelen wij de laatste en 5e etappe van hun trektocht door de Utrechtse Heuvelrug. Het fijne aan wandelen met SNP is dat je een route volgt met de SNP-app en dat zij onze overnachting voor vanavond hebben geregeld.

Etappe 5 start in het dorpje Amerongen. Wij parkeren onze auto bij een parkeerplaats en starten onze wandeling bij het kasteel van Amerongen. Daar pak ik mijn telefoon en open de SNP-app. De Heuvelrughike is niet bewegwijzerd, beschreven in een gids of speciaal gemarkeerd. Je kunt hem alleen volgen via de app ‘SNP Routes’. Met een code open je de gehele wandeling en klik je door naar de etappe die je gaat lopen. 

Ontmoeting met de Nederlandse slang

Langzaam verdwijnt het kasteel van Amerongen en geeft de app aan hoeveel kilometer we hebben gelopen en niet geheel onbelangrijk: hoeveel we nog moeten tot onze eindbestemming. Turend naar het scherm schrikken we beide als we bijna op een slang staan. De slang schrikt nog harder van mijn gil en verdwijnt in de bosjes. We lachen beide heel hard en ik moet echt even bijkomen. Ik ben toch banger aangelegd dan ik dacht.

Dit was mijn eerste kennismaking met een van de 3 soorten slangen die in Nederland voorkomen. Wel een stuks spannender dan de koeien aan de andere kant van het wandelpad (die, als ze konden lachen, ons waarschijnlijk hard uitlachten). 

Gebruik van de SNP-app

Bijkomend voordeel aan de SNP route-app is dat deze op bijzondere plekken aanvullende informatie biedt. Op de route vind je icoontjes met een ‘i’-tje. Dit zijn betekenisvolle plekken zoals plantages, uitzichtpunten, landgoederen en natuurverschijnselen als een smeltwaterdal.

Maar je krijgt ook informatie te zien over de natuur om je heen, zoals wild, vogels, insecten, planten en de invloed van de mens daarop. Met de app ben je bewuster van de verschillende bezienswaardigheden’ op de wandelroute en sta je er even bij stil, heel handig. 

Highlights onderweg

Vlak nadat we Amerongen hebben achtergelaten staan we alweer op het hoogste punt van de Heuvelrug: de Amerongse berg (69,2m). Als we de route langzaam vervolgen worden we getrakteerd op verschillende uitzichten: van de Geldersche Vallei tot het rivierenlandschap. We passeren heide, paden met enorme bomen en landgoederen. Onderweg hebben we ook nog fantastisch uitzicht over een motorcrosswedstrijd. 

Omdat we flink doorlopen zijn we vergeten te pauzeren. We nemen een korte break bij een klein vijvertje waar kinderen met hun netjes zitten te vissen. Niet lang daarna bereiken we Rhenen. Mijn vriend kleed zich snel om in het bos en neemt afscheid. Hij gaat de route terug hardlopen. Hij traint voor een Ultra Marathon dit jaar en kan de extra kilometers hard gebruiken. 

De laatste kilometers

Ik heb nog 8 kilometer te gaan en loop door het centrum van Rhenen. Gelukkig kom ik al gauw uit bij de Grebbeberg. Ik maak een enorme klim de berg op en laat het iets drukkere Rhenen achter mij.

De laatste kilometers zijn zwaar. Hoewel ik wel vaker 20+ kilometer wandel en nog heb getraind voor deze etappe, voel ik het op het eind in mijn bovenbeen en voeten. Ik ben kapot. Misschien dat ik nog wat last heb van Corona, dat ik 3 weken eerder had. Of misschien ben ik minder fit dan ik dacht. Bij het eindpunt staat mijn vriend alweer klaar met de auto. Wat een timing. Ik strompel met mijn laatste kracht naar de auto. Bijna 2.000 calorieen en iets meer dan 20 kilometer staat op de teller. 

We rijden met de auto in 10 minuten naar Hotel de Wereld in Wageningen, waar we begroet worden door de eigenaar. Aan het eind van de wandeling kun je ook de bus pakken die je in 10 minuten naar Wageningen brengt. 

Hotel de Wereld

Een jaar eerder sliepen we ook in Hotel de Wereld, waar veel kamers in een thema zijn ingericht. Deze keer mogen we in de Pipi Langkouskamer overnachten. Een kamer ingericht in de stijl van Astrid Lindgren, de Pipi Langkous bedenker.

Leuk detail is de speciale mat voor je wandelschoenen. Als we onze schoenen uitdoen vallen er stukjes zand en blaadjes uit.

Benieuwd naar de kamers? Kijk dan in dit artikel over Hotel de Wereld.

We sluiten onze dag af met een heerlijke douche en daarna een 4-gangen diner. Na 2-gangen beginnen we te gapen, we zijn echt heel moe. Zodra de laatste gang op is, duiken we snel onze kamer in en niet lang daarna zijn we in dromenland. 

De wandeling smaakt zeker naar meer lange wandelingen in Nederland.

Etappe 5 informatie

Aantal kilometers (etappe 5): 20 km
Hoogteverschillen: 265 m klimmen en 275 m dalen
Duur van de wandeling: 5,5 – 6 uur

De reis met SNP maken 

Je kunt natuurlijk zelf over de Utrechtse Heuvelrug wandelen, maar hoe fijn is het om deze complete wandeling met 5 etappes deels voor je te laten organiseren. De wandeling maak je zelf, SNP Natuurreizen zorgt voor bijzondere overnachtingsplekken na elke etappe. Je bagage wordt ook nog eens voor je vervoerd. Loop je de volledige 100 kilometer lange wandelroute, dan start je in Huizen en eindig je in Wageningen. Je wandelt per dag zo’n 18 tot 21 kilometer.

SNP Natuureizen is de specialist in Europa op het gebied van actieve reizen, wandelen en fietsen. Bij SNP Natuurreizen boek je actieve rondreizen naar bestemmingen, bijvoorbeeld naar landen als Oostenrijk en Portugal. Maar ook in Nederland biedt SNP tal van reizen aan die je kunt boeken. Tijdens de reizen van SNP Natuurreizen beleef je écht de natuur en verblijf je altijd in kleinschalige accommodaties.

Bekijk deze wandelreis op SNP Natuurreizen

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes en trektochten over de Utrechtse Heuvelrug, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Onze ervaring met de reis + wandeltocht

Het fijne aan wandelen met SNP is dat je een route volgt met de SNP-app, dat je overnacht in afwisselende accommodaties en dat je bagage wordt vervoerd. Onze ervaring met deze wandeling, het gebruik van de app en de overnachting die erna is geregeld was in ieder geval erg goed. Door middel van de app was de route goed te vinden, de app werkt prima en de overnachting met heerlijk diner erna was precies wat we na zo’n lange wandeling nodig hadden.

Zoek je deze zomer nog iets te doen, trek dan je wandelschoenen aan en ga wandelen op de Heuvelrug! 

Meer lezen

  • Zelf deze route lopen, kijk dan op oppad.nl om de Heuvelrughike zelf te lopen
Scroll naar boven