5 tips om snel te sparen voor een wereldreis

Geld

Wij krijgen heel vaak de vraag hoe wij een jaar op reis konden (zonder tussendoor te werken). En het antwoord is heel flauw: sparen. Heel hard sparen. Vandaag vertel ik je hoe wij meer 25.000 per persoon spaarden voor onze wereldreis en hoe ook jij kunt sparen voor een wereldreis of je volgende vakantie!

1. Reken uit hoe groot je wereldreisbudget moet zijn

Niet geheel onbelangrijk: maar hoeveel heb jij nodig voor een wereldreis. Op internet vind je gelukkig genoeg dagbudgetten voor verschillende landen, zo hebben wij er ook eentje online staan.

Schrijf op naar welke landen je wilt en wat het dagbudget is per land. Hoelang heb je nodig per land? Reken dan uit hoeveel het dagbudget x het aantal dagen is. Doe dat voor elk land waar je naartoe wilt.

Vind je het lastig te bepalen hoeveel je moet sparen voor een wereldreis?

Wij zijn voor het gemak uitgegaan van € 50 per dag per persoon. In landen als Canada en Amerika ga eerder over dat dagbedrag heen en in landen als Cambodja kom je echt wel onder € 50 per dag uit. Zo zit je ongeveer op een gelijk bedrag.

Wil je iets luxer reizen dan backpacken? Dan kun je ook uitgaan van € 75 of € 100 per dag. Je gaat immers maar 1 keer (of 2 in mijn geval :)) op wereldreis toch?

Naast het dagbudget voor je wereldreis moet je ook rekening houden met andere kosten zoals een wereldticket, een reisverzekering, een nieuwe backpack en andere musthaves voor op reis.

2. Reken uit hoeveel je kunt sparen

Schrijf nu alle kosten en baten op.

  • Hoeveel komt erin (dus je loon, extra inkomsten, zorgtoeslag etc.) en hoeveel gaat eruit totdat je op wereldreis zou kunnen.
  • Hou rekening met vaste lasten zoals je huur, telefoon- en fitnessabonnement en vergeet Netflix en Spotify niet. Verder moet je hier goed inschatten (tenzij je dit al weet natuurlijk) hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen. Het bedrag dat je overhoudt is het bedrag dat je kunt sparen!

Wij zouden volgens de berekening €50 x 365 = €18.250 moeten kunnen sparen. Uiteindelijk zijn we weggegaan met € 25.000 per persoon. Zo konden we nog naar landen als Japan en in een camper wonen.

3. Begin met besparen

Heb je nou niet genoeg geld over per maand? Kijk dan waar je kan besparen. Je kunt namelijk al snel geld besparen op dingen die je helemaal niet nodig hebt.

  • Boodschappen, het geld vliegt in de supermarkt echt uit je portemonee  – lees dit handige artikel van PorteRenee om te besparen op boodschappen;
  • Geef minder geld uit aan koffie to go en neem je eigen koffie mee
  • Bespaar energie door bijvoorbeeld je was te drogen aan een droogrekje, ledlampen te gebruiken etc.

geef wat minder koffie uit bij de Starbucks en neem je eigen koffie mee etc. Zijn er kortingsbonnen waar je gebruik van kunt maken bij boodschappen.

Verder kun je eraan denken om dingen zelf te maken. Gat in je tshirt? Misschien kun je ‘m nog fixen met naald en draad?

Vind je besparen moeilijk? Denk er dan vaak aan wat je met die extra €10 die zo snel opgaat aan een sandwich in de pauze: wat kan ik met €10 in Cambodja doen? Wij weten dat wel: een hele dag eten! Bekijk alles in perspectief en dan wordt je veel beter in sparen, we’re sure of it!

4. Red je het niet? Probeer extra bij te verdienen

Kan je nog niet extra sparen? Denk er dan eens aan om extra bij te verdienen.

  • Hoeveel uur zou je extra kunnen werken bij je huidige baan?
  • Misschien kun je geld verdienen met aandelen. Zo verdienen wij nu geld met het kopen van aandelen via Bux Zero. Meld je je hiervoor gratis aan via onze, dan krijgen jij en ik beide een gratis aandeel. Registreer je hier.
  • Kan je extra klusjes doen? Met de hond wandelen, op events werken? Of geld verdienen met bijvoorbeeld je eigen reisblog?
  • Zet je spullen op tweedehands verkoopwebsites/apps zoals Marktplaats of Vinted,
  • Misschien heb je een andere baan nodig?

5. Ga reizen én werken in het buitenland

Een populaire manier om een wereldreis te maken is door te werken én reizwn.

Verdien je niet genoeg aan je werk in Nederland?

Waarom niet werken in het buitenland?

Er zijn genoeg kansen in de wereld zolang je niet kieskeurig bent – en dit is tenslotte geen carrière die je begint, het is gewoon een manier om geld te verdienen om te reizen.

Wat zijn jouw tips & tricks om te sparen?

Video en podcast

Geen zin om te lezen? Luister hiernaast naar de podcast of bekijk de video hieronder.