Wat ik tijdens mijn tweede wereldreis anders ga doen

Dat ik dit jaar precies 10 jaar later weer lang op reis ga is puur toeval. In april 2007 stapte ik het vliegtuig in met een vriendin om – voor het eerst lang! – een half jaar te gaan reizen door Zuid Oost Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Hong Kong. Sinds die reis ben ik onrustig geweest: ik moest en zou nog zo’n lange reis maken.

Maar door het werken en studeren verstreken de jaren. En drie jaar geleden besloot ik er dan eens echt goed voor te gaan sparen: in juni van dit jaar ga ik dan eindelijk op mijn tweede verre (wereld)reis. En er zijn nu al wat dingen die anders gaan of ik anders wil gaan doen; puur uit ervaring, door leeftijd, maar ook door de komst van internet en technische snufjes. Vandaag de eerste uit de serie: wat ik anders ga doen.

Van girlstrip naar couple-travel

2007: in het laatste jaar van mijn HBO-opleiding, tijdens één van onze gezellige avonden voor het stappen, kwam ik met een goede vriendin in gesprek over ons afstuderen. Ik zei dat ‘een reis naar Thailand, op zoek naar mijn roots’ mij wel wat leek. Zij zei dat ze graag op wereldreis wou. En toen werd het idee geboren om samen op wereldreis te gaan. Voor mij was dit de Girlstrip die ik altijd al had willen maken: met een van je besties op reis gaan, wie wil dat nou niet? Je leert elkaar overigens wel heel goed kennen, maar we zijn nog steeds bevriend.

2017: waar ik in 2007 juist door mijn break-up graag op reis wou, ga ik nu samen met mijn vriend op reis. En dat maakt het reizen gelijk anders: het liefst ga je zo min mogelijk met je vriend op slaapzalen in hostels slapen. Maar hier en daar gaan we dat wel doen; je bent budgetreiziger of niet :P.

En misschien, heel misschien ga ik mijn familie thuis ietsje minder missen omdat je toch met je partner (heerlijk woord, ugh) samen bent. Omdat ik al 5 jaar met mijn vriend samenwoon denk ik dat we elkaar door en door kennen. Maar reizen is toch anders, je zit voortdurend op elkaars lip, en net zoals ik irritaties met die vriendin had, zal ik die ongetwijfeld ook met mijn vriend hebben.

Meer over het vinden van je backpackmaatje.

Slow-saving

2007: voor mijn eerste reis nam ik een jaar om te sparen. Ik dacht toen ook wel iets minder nodig te hebben: €7k, exclusief een wereldticket. Ik werkte toen in de avonduren bij een schoonmaakbedrijf en toen mijn afstudeerjaartje voorbij was nam ik een fulltime administratief baantje om al het verdiende geld te gaan sparen. Achteraf bleek ik niet genoeg te hebben gespaard voor Nieuw Zeeland #mysuccesstory.

2017: dat pakken we nu anders aan: voor de komende reis ben ik 3 jaar aan het sparen, maar dan hebben we het ook over €20-25k per persoon (mijn vriend en ik apart). En ik ga niet 6 maar 12 maanden weg – althans dat hopen we.

En weet je: het is veel fijner om langer te sparen, maar wel leuke dingen tussendoor te doen. Ik hecht veel waarde aan lekker een kopje koffie ergens te doen met vrienden.

En tussendoor maakte ik een reisje naar Peru om de bruiloft van vrienden te kunnen bijwonen. Wat ik de afgelopen drie jaar wel weinig deed: kleding kopen. Als ik al kleding kocht deed ik dat met name op Marktplaats of bij tweedehandswinkeltjes. En ik word gesponsord door boardsportmerken.

Relatief goedkope VS dure landen

2007: Na drie maanden als een koningin in Zuid Oost Azië te hebben geleefd, gingen we naar Australië. Wat een schok: €5 voor een broodje bij de Subway? Say whut? Als je gewend bent om uit eten te gaan voor €1-€2 dan is €5 voor een broodje om te lunchen wel afschrikwekkend duur, haha.

2017: Deze keer besluiten we om de wereld andersom te reizen. En dan van duurder naar goedkoper, naar ietsje duurder. In de VS, Hawaï en Nieuw Zeeland gaan we rustig aandoen. Dus AirBnB, kamperen en hostels in plaats van hotels, zodat we ongeveer op de helft van ons budget zijn als we in Azië aankomen. Het reisleven zal alleen maar gunstiger worden als we in Zuid Oost Azië aankomen.

Van traveldiary naar travelblog

2007: in 2005 had ik mijn allereerste website, het bloggen was toen nog vrij onbekend. Toen ik in 2007 op reis was hield ik een reisblog bij op het platform aroundtheglobe.nl. Ik ben daarna zelfs nog gevraagd om specialist te worden in Azie-reizen op het forum, maar daar had ik toen geen tijd voor. Van aroundtheglobe ben ik overgestapt naar het Blogger platform van Google, en toen naar een eigen gehoste website met Wordpress als CMS.

2017: wat betreft reisbloggen is er niks veranderd, ik ben nog steeds druk aan het schrijven over reizen. And so is the rest of the world. Reizen is altijd een passie geweest, net zoals schrijven (over reizen). Ik schrijf nog steeds eerlijke verhalen vanuit een passie en ben niet zoals de meeste bloggers van dit tijdperk aan het bloggen om er gratis reisjes mee te scoren.

Mijn manier van schrijven is wel anders geworden; ik ben – naar eigen zeggen – beter geworden en de website ziet er ook slicker uit. Behalve voor mijzelf, schrijf ik nu ook een beetje voor jullie. En je kunt ons dan ook zoveel mogelijk (een beetje offline hier en daar) live volgen via Instagram en deze blog.

Lees ook de leermomenten van Eva toen zij op haar eerste verre reis ging.

Herken je dingen uit deze lijst? En reis jij ook al zolang? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Scroll naar boven