Op wereldreis eerste update

Op wereldreis gaan is voor mij niet iets wat ik ineens besloot te gaan doen. Het omzetten van die knop om te gaan al helemaal niet. Het idee om op wereldreis te gaan spookt al bijna 10 jaar door mijn hoofd. Eigenlijk al na mijn eerste lange reis in 2007 (inmiddels bijna 10 jaar geleden oh my gosh!) wou ik alleen maar weer weg. Maar als je van een reis terugkomt heb je uiteraard weinig geld – ik moest mijn reis in 2007 überhaupt inkorten en Nieuw Zeeland skippen omdat het geld op was.

→ Update: uiteindelijk heb ik dat flink ingehaald en zijn we 10 weken in Nieuw-Zeeland geweest!

Het was dus logisch om direct aan het werk te gaan toen ik terug kwam in Nederland. Gelukkig kon ik tijdelijk bij mijn moeder wonen en een beetje sparen. Van werken kwam opnieuw studeren en het plan was om tijdens de studie een buitenlandstage te gaan doen. Daar kwam natuurlijk niks van successtory, want hoe groot je plannen ook zijn, in de realiteit gaat het vaak anders.

Grote plannen, weinig actie

Bij mijn vriend liet ik het woord wereldreis steeds vaker vallen en steeds meer werd het onze wereldreis. In 2013, na mijn afstuderen, besloot ik dat ik weer wou gaan sparen voor een toekomstige lange reis. Maar echt concrete plannen hadden we nog niet genaakt. Ik kreeg mijn eerste fulltime baan bij een groot IT-bedrijf na het afronden van mijn derde studie en spaarde toen met gemak ruim €800 per maand.

Al gauw kwam ik op een totaal gespaard bedrag van een paar duizend euro uit. Maar dat bedrag groeide steeds minder snel. Ik vond dat ik ook mocht genieten en besloot om zo nu en dan toch te reizen, tsjaje bent Travelblogger of niet.

2015 werd 2016 en uiteindelijk 2017

De vertrekdatum van onze wereldreis verplaatste van eind december 2015 naar december 2016 en uiteindelijk naar juni 2017. Waarom juni? Omdat ik uiteindelijk werd gevraagd om terug te komen bij mijn eerste baan. Nu heb ik een baan tot mijn reis en kan ik naast extra ervaring nog lekker sparen.

Ik heb echt mijn best gedaan om het spaardoel eerder te halen. Ik heb voor mijn 31e verjaardag zelfs een werkvisum voor Nieuw Zeeland (dat is de maximum leeftijd) aangeschaft zodat ik binnen een jaar (voor eind 2015) weg zou gaan. Een soort stok achter de deur, maar het is niet gelukt om genoeg te sparen.

Moeizaam sparen

2015 was een zwaar jaar wat betreft sparen (sparen is sowieso zwaar): ik moest belasting betalen in plaats van dat ik het terug kreeg.

We moesten extra bijbetalen aan gas en ik bleek geen recht te hebben op zorgtoeslag, yea (en moest ruim €1500 terugbetalen).

In 2016 werd ik daarnaast onverwacht 2 maanden werkloos en kreeg ik een ongeluk met mijn fixed gear, waardoor ik nog steeds op een rekening van €500 van de ambulance wacht.

In 2016 heb ik desondanks veel weten in te halen. Ik heb nu €16.000 gespaard en mag blij zijn als ik tegen juni 2017 de €20.000 aantik.

Ons doel was €25.000 per persoon, maar dat gaat mij in ieder geval niet lukken. Mijn vriend daarentegen heeft het bedrag al bijna in the pocket en kan hierdoor nog veel leuke betaalde dingen doen. Hij is een betere spaarder, maar verdient ook beter, wat natuurlijk veel scheelt. Bij mij moest de knop om, om te starten met sparen terwijl mijn vriend al een bedragje op zijn spaarrekening staan en heb ik nog nooit meer dan €4.000 in heel mijn leventje bij elkaar weten te sprokkelen #soproudofmenow.

→ Lees ook: Zo spaar je wel voor een wereldreis

En nu?

De komende maanden ga ik jullie op de hoogte houden van de status van het sparen. En uiteraard antwoord geven op alle vragen die jullie, maar ook ik zelf heb over:

So I would say: stay tuned for more, asap!

Dit vind je misschien ook leuk

Tijger India
CambodjaChina

Backpackroutes door Azië: inspiratie voor je rondreis

Japan

Dagtrip vanuit Osaka: Koya-San, het mooiste bergdorpje van Japan?

Foto park zeedijk
Nederland

Getest: Park Zeedijk, slaap midden in de natuur van Goeree-Overflakkee

Start laatste ronde Kardingerbultra 2023
FietsenHardlopen

Strava review: dit is waarom wij Strava zo fijn vinden

JapanReistips

Japan etiquette: dit moet je weten voordat je naar Japan reist

Outdoor Lifestyle

Boardchick of the week | Sanne de Jong