Zoveel kost het om op vakantie naar Costa Rica te gaan

Laatst bijgewerkt:

Wil je weten hoeveel een rondreis door Costa Rica kost? In dit artikel delen wij onze ervaringen en kosten van onze reis door Costa Rica. Ook delen wij voorbeeldkosten van een rondreis door Costa Rica.

Dagbudget Costa Rica

Costa Rica is het duurste land van Midden-Amerika, maar het absoluut waard. Als je tijdig boekt en let op je uitgaven kun je de kosten drukken. Accommodaties zijn er voor elk budget en in het laagseizoen zijn goede hotels erg goed te betalen.

Op tijd boeken kan je veel geld schelen. Je reist dan wat minder spontaan, maar betaalt wel een stuk minder dan op het laatste moment boeken. Desondanks is Costa Rica het meer dan waard.

Een rondreis door Costa Rica kost gemiddeld € 50,- per dag. Dit is inclusief eten, overnachten en activiteiten. De ene dag zul je iets meer uitgeven dan de andere dag. He dagbudget van je vakantie in Costa Rica is sterk afhankelijk van je manier van reizen, wanneer je in Costa Rica bent en hoe ver van te voren je boekt. Met € 50,- per dag zit je aardig goed. 

Mijn Costa Rica reis

In 3 weken gaven een vriendin en ik bijna  1700,- (p.p.) uit exclusief vliegticket. Die prijs bestaat uit accommodaties, koken en uit eten gaan, activiteiten en autohuur. De prijs kon ik delen met een vriendin. Ik heb goedkopere hostels afgewisseld met luxere hotels en de prijs voor autohuur lag toen veel lager dan na Corona.

Hieronder vind je het gemiddele dagbedrag van rondreizen door Costa Rica met voorbeeldprijzen voor overnachten, eten en drinken, transport en eventuele activiteiten:

Kostenposten in Costa RicaPrijs
Vliegticket Costa RicaVanaf € 648,- vlieg je van Amsterdam naar San Jose
Autohuur Costa Rica 4×4 Daihatsu voor 3 weken met automaat kost rond de € 1400,- (incl. alle verzekeringen die je nodig hebt)
Benzine Costa RicaEen volle tank per keer kost ongeveer € 40,-.
Overnachten Costa RicaHotels verschillen per bestemming. Kosten tussen de € 30,- en € 100,- per kamer
Eten & drinken Costa RicaUit eten gaan kost tussen de 4000 tot 8000 SOL (ongeveer € 10,-). Boodschappen doen is een stuk goedkoper
Activiteiten Costa RicaActiviteiten in Costa Rica kosten tussen de $ 15,- en $ 80,- afhankelijk van wat je wilt doen
Taxi Costa RicaIn San Jose van het vliegtuig naar de stad kost ongeveer € 13,-

In Costa Rica betaal je met de Costa Ricaanse colon. Daarnaast kun je ook in dollars betalen.

€ 1,- is ongeveer 647,577 colones (sept. 2022).

Vliegen naar Costa Rica

Helaas is het niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar Costa Rica te vliegen. Vaak maak je een tussenstop in Panama of Amerika. Mijn vliegticket kostte € 549,- (British Airlines, uitgevoerd door American Airlines).

Een werp op Skyscanner en we zien dat je in de goedkoopste maand vanaf  € 531* naar Costa Rica vliegt via de kortste route. Echter ben je dan wel langer onderweg.

Juli en augustus zijn duurdere maanden om te vliegen naar Costa Rica. Vanaf Duitsland kun je trouwens goedkoper naar Costa Rica vliegen. Het kan dus uit om verschillende vertrek bestemmingen uit te zoeken.

Hoelang is het vliegen naar Costa Rica?

  • 11:45 rechtstreeks vanaf Amsterdam
  • 14:30 met een overstap in Panama

Een auto huren in Costa Rica

De voordelen van het huren van een auto in Costa Rica zijn eigenlijk wel logisch: ga waar en wanneer je maar wilt. Je komt op plekken waar je niet of minder gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. Maar het is wel een stuk duurder dan reizen met get openbaar vervoer.

De enige planning waar je rekening mee hoeft te houden is je eigen planning. Vooral als je niet al te veel tijd hebt in Costa Rica, is het huren van een auto je geld dubbel en dwars waard. Je hoeft immers niet te wachten op transport.

Kosten autohuur

Vóór de coronapandemie betaalden wij € 600,- voor het huren van een (4×4) auto voor 3 weken. Tegenwoordig betaal je (helaas) het dubbele voor een normale auto en € 1400,- voor een 4×4 in dezelfde maand (juni) voor 3 weken.

Prijzen benzine

De gasprijzen in Costa Rica zijn de afgelopen jaren steeds gestegen, maar veranderen niet per provincie: overal in het land ligt de prijs van benzine op hetzelfde bedrag per liter.

Mist costa rica auto

De kosten van gas zijn gestegen. De huidige gaskosten in Costa Rica bedragen ongeveer 800-900 colones per liter. Super is wat duurder.

Diesel is in Costa Rica eigenlijk goedkoper dan gas. Diesel in Costa Rica kost ongeveer 720 colones per liter.

Gemiddeld voor een reis van 1 week rijd je ongeveer 500 kilometer. In een SUV geef je ongeveer € 70,- tot € 95,- aan benzine uit.

De formule om km per liter te krijgen is 100 gedeeld door 8 = 12,5, wat betekent dat je auto je 12,5 km op één liter geeft.

  • Wij huurden onze auto met Sunny Cars. Wil je ook gaan autorijden in Costa Rica? Bekijk ook onze tips en ervaring met autorijden in Costa Rica.
  • Het kan ook uit om een autoreis via een reisorganisatie zoals Riksja Travel te boeken. Hierin zitten de autohuurkosten en de mooiste accommodaties inbegrepen.

Overnachten in Costa Rica

In Costa Rica vind je accommodaties voor elk budget. Wij sliepen zowel in goedkopere hostels tot de mooiste (eco)lodges.

Wij boeken vaak bij Booking.com omdat je vaak nog tot 24 uur van te voren kan annuleren. En hoe vaker je boekt, hoe meer je korting krijgt als Genius Member.

→ Bekijk ook: dit zijn onze favoriete hostels & hotels in Costa Rica

Eten & drinken in Costa Rica

Uit eten gaan in Costa Rica kost meer dan je zou denken en is de afgelopen jaren zelfs nog duurder geworden. Hoofdgerechten beginnen bij ongeveer $ 10 a 12,- in San Jose, en kunnen het dubbele zijn in de populaire kustplaatsen.

Ga je uit eten bij een lokaal restaurant, ook wel Sopa genoemd, dan hoeft uit eten gaan niet duur te zijn.

Activiteiten in Costa Rica

Activiteiten in Costa Rica zijn niet goedkoop, maar zeker wel bijzonder om te doen, zoals raften en ziplinen door de jungle.

  • Raften over de Pacuare rivier is ontzettend gaaf omdat het een van de weinige raftplekken is waar het water niet al te koud is. Raften op de Pacuare rivier kost $ 80,- (inclusief vervoer en lunch)
  • Toegang tot verschillende nationale parken kost ongeveer $ 15,- per park. Ziplinen kost tussen de $ 50′- en $ 60,-.
raftbootje bij Pacuare rivier Costa Rica

Reisorganisaties naar Costa Rica

Vaak kan het ook uit om (deels) met een reisorganisatie op pad te gaan. Of misschien vind je het wel veel fijner om met een reisorganisatie op pad te gaan.

Met 333 Travel kun je met bouwstenen je eigen reis samenstellen of een bestaande reis aanpassen naar jouw wensen aan de hand van bijvoorbeeld onze reisroute door Costa Rica. Laat je ook inspireren door de gratis reisgids van Costa Rica die zij aanbieden.

FAQ

Wat kost een reis naar Costa Rica?

Een rondreis door Costa Rica kost gemiddeld € 50,- tot € 80,- per dag, afhankelijk van je manier van reizen en wanneer je reist. Wat kost een maaltijd in Costa Rica: € 10,- tot € 12,- per maaltijd. Een

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica

Je kunt het gehele jaar naar Costa Rica reizen, maar de beste tijd is van december tot en met april. Dec-april is het droge seizoen (zomer).

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters