Zoveel kost het om op vakantie naar Costa Rica te gaan

Costa Rica is een prachtig land met een unieke natuur en een rijke cultuur. Maar hoe duur is een reis naar Costa Rica? De kosten van een reis naar Costa Rica variëren afhankelijk van de duur van je reis, je reis stijl en de activiteiten die je wilt doen. In dit artikel geven we je een overzicht van de kosten van een reis naar Costa Rica, inclusief vliegtickets, accommodatie, activiteiten en eten. We delen ook onze eigen kosten en een schatting voor jouw Costa Rica reis.

Dagbudget Costa Rica

Costa Rica is het duurste land van Midden-Amerika, maar het absoluut waard. Als je tijdig boekt en let op je uitgaven kun je de kosten drukken. Accommodaties zijn er voor elk budget en in het laagseizoen zijn goede hotels erg goed te betalen.

Op tijd boeken kan je veel geld schelen. Je reist dan wat minder spontaan, maar betaalt wel een stuk minder dan op het laatste moment boeken. Desondanks is Costa Rica het meer dan waard.

Een rondreis door Costa Rica kost gemiddeld € 50,- tot €100,- per dag. Dit is inclusief eten, overnachten en activiteiten. De ene dag zul je iets meer uitgeven dan de andere dag. Het dagbudget van je vakantie in Costa Rica is sterk afhankelijk van je manier van reizen, wanneer je in Costa Rica bent en hoe ver van te voren je boekt. Met € 80,- per dag zit je aardig goed. 

Onze Costa Rica reis
In 3 weken gaven een vriendin en ik bijna  1700,- (p.p.) uit exclusief vliegticket (2019). Die prijs bestaat uit accommodaties, koken en uit eten gaan, activiteiten en autohuur. De prijs kon ik delen met een vriendin. Ik heb goedkopere hostels afgewisseld met luxere hotels. De prijs voor autohuur lag toen veel lager dan na Corona.

Hieronder vind je het gemiddelde dagbedrag van rondreizen door Costa Rica met voorbeeld prijzen voor overnachten, eten en drinken, transport en eventuele activiteiten:

Kosten Costa RicaPrijs in euro’s
Vliegticket Costa RicaVanaf € 648,- vlieg je van Amsterdam naar San Jose
Autohuur Costa Rica Rond de € 1400,- (inclusief alle verzekeringen die je nodig hebt)
Benzine Costa RicaEen volle tank per keer kost ongeveer € 40,-.
Overnachten Costa RicaHotels verschillen per bestemming. Kosten tussen de € 30,- en € 100,- per kamer
Eten & drinken Costa RicaUit eten gaan kost ongeveer € 10,-. Boodschappen doen is een stuk goedkoper
Activiteiten Costa RicaActiviteiten in Costa Rica kosten tussen de $ 15,- en $ 80,- afhankelijk van wat je wilt doen
Taxi Costa RicaIn San Jose van het vliegtuig naar de stad kost ongeveer € 13,-

In Costa Rica betaal je met de Costa Ricaanse colon. Daarnaast kun je ook in dollars betalen.

Pakketreis naar Costa Rica

Je kunt er ook voor kiezen om een een rondreis te boeken bij een reisorganisatie als Tui.nl. De gemiddelde reisduur is 10 dagen en de gemiddelde prijs is € 2.000,- per persoon. Deze prijs is inclusief vliegtickets, accommodatie, activiteiten en ontbijt. De prijs kan variëren afhankelijk van de reisduur, het type accommodatie, de activiteiten die je wilt doen en de tijd van het jaar.

Vliegen naar Costa Rica

KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Costa Rica.

Een werp op Skyscanner en we zien dat je in de goedkoopste maand vanaf  € 561* naar Costa Rica vliegt via de kortste route. Echter ben je dan wel langer onderweg.

Juli en augustus zijn duurdere maanden om te vliegen naar Costa Rica. Vanaf Duitsland kun je trouwens goedkoper naar Costa Rica vliegen. Het kan dus uit om verschillende vertrek bestemmingen uit te zoeken.

Vluchten naar Costa Rica

Hoelang is het vliegen naar Costa Rica?

  • 11:45 rechtstreeks vanaf Amsterdam
  • 14:30 met een overstap in Panama

Een auto huren in Costa Rica

De voordelen van het huren van een auto in Costa Rica zijn eigenlijk wel logisch: ga waar en wanneer je maar wilt. Je komt op plekken waar je niet of minder gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. Maar het is wel een stuk duurder dan reizen met get openbaar vervoer.

De enige planning waar je rekening mee hoeft te houden is je eigen planning. Vooral als je niet al te veel tijd hebt in Costa Rica, is het huren van een auto je geld dubbel en dwars waard. Je hoeft immers niet te wachten op transport.

Kosten autohuur

De prijs van een huurauto is in de afgelopen jaren flink gestegen. Voor een normale huurauto betaal je tegenwoordig het dubbele dan voor de coronapandemie, namelijk € 1200,- voor 3 weken. Een 4×4 huurauto is nog duurder, namelijk € 1400,-. Voor actuele prijzen kun je het beste kijken op de website van auto verhuurder sunny cars.nl.

Bekijk ook onze tips en ervaring met autorijden in Costa Rica.

Prijzen benzine

De gasprijzen in Costa Rica zijn de afgelopen jaren steeds gestegen, maar veranderen niet per provincie: overal in het land ligt de prijs van benzine op hetzelfde bedrag per liter.

Mist costa rica auto

De benzineprijzen in Costa Rica zijn gestegen. De prijs van benzine is ongeveer verdubbeld ten opzichte van een paar jaar geleden. In een SUV kost een week rijden in Costa Rica ongeveer € 70,- tot € 95,-.

Overnachten in Costa Rica

In Costa Rica vind je accommodaties voor elk budget. Wij sliepen zowel in goedkopere hostels tot de mooiste (eco)lodges.

Wij boeken vaak bij Booking.com omdat je vaak nog tot 24 uur van te voren kan annuleren. En hoe vaker je boekt, hoe meer je korting krijgt als Genius Member.

→ Bekijk ook: dit zijn onze favoriete hostels & hotels in Costa Rica

Eten & drinken in Costa Rica

Uit eten gaan in Costa Rica kost meer dan je zou denken en is de afgelopen jaren zelfs nog duurder geworden. Hoofdgerechten beginnen bij ongeveer $ 10 a 12,- in San Jose, en kunnen het dubbele zijn in de populaire kustplaatsen.

Ga je uit eten bij een lokaal restaurant, ook wel Sopa genoemd, dan hoeft uit eten gaan niet duur te zijn.

Activiteiten in Costa Rica

Activiteiten in Costa Rica zijn niet goedkoop, maar zeker wel bijzonder om te doen, zoals raften en ziplinen door de jungle.

  • Raften over de Pacuare rivier is ontzettend gaaf omdat het een van de weinige raftplekken is waar het water niet al te koud is. Raften op de Pacuare rivier kost $ 80,- (inclusief vervoer en lunch)
  • Toegang tot verschillende nationale parken kost ongeveer $ 15,- per park. Ziplinen kost tussen de $ 50′- en $ 60,-.
raftbootje bij Pacuare rivier Costa Rica

Reisorganisaties naar Costa Rica

Vaak kan het ook uit om (deels) met een reisorganisatie op pad te gaan. Of misschien vind je het wel veel fijner om met een reisorganisatie op pad te gaan.

Met 333 Travel kun je met bouwstenen je eigen reis samenstellen of een bestaande reis aanpassen naar jouw wensen aan de hand van bijvoorbeeld onze reisroute door Costa Rica. Laat je ook inspireren door de gratis reisgids van Costa Rica die zij aanbieden.

FAQ

Hoe duur is het in Costa Rica?

Een rondreis door Costa Rica kost gemiddeld € 50,- tot € 80,- per dag, afhankelijk van je manier van reizen en wanneer je reist. Wat kost een maaltijd in Costa Rica: € 10,- tot € 12,- per maaltijd. Een

Wat is de goedkoopste periode om naar Costa Rica te reizen?

De goedkoopste tijd om Costa Rica te bezoeken is tijdens het groene seizoen of regenseizoen, van mei tot november. Omdat de grootste toestroom van toeristen Costa Rica bezoekt tijdens het droge seizoen (december tot en met april), is dat de duurste tijd om Costa Rica te bezoeken.