Autorijden in Costa Rica: ervaringen & tips

Ga je naar Costa Rica en twijfel je nog om met een huurauto op pad te gaan? Met een huurauto in Costa Rica zie je niet alleen veel meer, je hebt ook alle vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. Zie jij jezelf al voor je met je haren in de wind, de jungle om je heen en je handen aan het stuur? In deze blog deel ik alle ins & outs van het huren van een auto in Costa Rica. En we besteden aandacht aan onze eigen ervaring. Samen met een vriendin reisde ik namelijk 3 weken door Costa Rica met onze 4×4 huurauto.

→ Bekijk details en prijzen van autohuur met Sunny Cars of vergelijk huurauto’s bij Easyterra.nl

auto huren costa rica ervaring

Heb je een 4×4 nodig in Costa Rica

De meeste reizigers gaan een 4×4 huren in Costa Rica. 4×4 of 4WD en four wheel drive betekent dat de auto een vierwielaandrijving heeft. Vooral in het regenseizoen van Costa Rica (juni t/m november) kan dit heel handig zijn omdat sommige wegen in Costa Rica hobbelig zijn en onder water kunnen komen te liggen.

Een four wheel ligt hoger waardoor je minder snel met de onderkant tegen een hobbel aankomt. Ook heb je in Costa Rica veel steile wegen en dan is het wel fijn om dat beter aan te kunnen.

Ben je slecht in een hellingproef? Kies dan voor automaat zodat je zeker weet dat je de heuvel op komt.

Verkeersregels in Costa Rica: hier moet je op letten

Hoewel wij rijden in Costa Rica ervaren als veilig en rustig zijn er wel dingen waar je goed op moet letten zoals eindeloze obstakels (reductors), zorgeloze voetgangers aan de kant van de weg, gaten en hobbels en onvoorspelbare dieren en autobestuurders.

Mist costa rica auto

Een aantal tips voor op de weg:

In Costa Rica rijden ze net als bij ons in Nederland en België aan de rechterkant van de weg. Toeter als je iemand passeert zodat ze weten dat er iemand inhaalt.

Tenzij anders aangegeven, is de minimum snelheid op snelwegen 40 k.p.h. Je kunt je voorstellen dat je dus niet bepaald snel op je bestemming bent, neem dus de tijd als je een nieuwe bestemming uitkiest. Op snelwegen mag je 120 km/h, maar in de praktijk rij je veel langzamer (eerder 80-100).

De meeste wegen in Costa Rica zijn helemaal niet gemarkeerd met straatnaamborden.

Een navigatieapp wordt daarom ook aangeraden. In San Jose zijn grote straten soms gemarkeerd met borden of op de muren van gebouwen, maar vaker, helemaal niet. In plattelandsgebieden en kustplaatsjes zijn verkeersborden ook bijna nergens te vinden.

Wij gebruiken Maps.me, Google Maps en Waze. Als de ene app niet werkt hebben we in ieder geval een andere 😉

Koop je geen lokale simkaart en wil je gebruikmaken van Google Maps? Download dan van te voren de route die je wilt rijden.

Wegen in Costa Rica

De wegen variëren van goed geasfalteerde snelwegen met twee rijstroken tot zandwegen met kuilen en hobbels met verraderlijke rivierovergangen.

De meeste wegen in en rond de hoofdstad van San Jose zijn mooi en soepel, maar als je eenmaal de stad uit bent, kunnen de omstandigheden snel veranderen. Zo ben je in de hoge bergen met slecht zicht in het nevelwoud en zo kun je langs akkers of zandvlaktes rijden.

Doe daarom altijd vooraf onderzoek naar de wegen waarover je gaat rijden naar je nieuwe bestemming en check het weer. Kijk voor je de weg neemt ook of de weg een officieel wegnummer heeft. Alleen dan ben je verzekerd met je huurauto. 

Wat kost een huurauto gemiddeld in Costa Rica?

Hoewel je zou denken dat autoverhuur door de pandemie goedkoop zou zijn, is dat niet het geval. De vraag naar autoverhuur is enorm gestegen en er is een beperkte beschikbaarheid, dus verwacht geen goedkope autohuurprijzen.

Vóór de pandemie betaalden wij € 600,- aan autohuur. Dit jaar betaal je het dubbele voor een normale auto en € 1400,- voor een 4×4 in dezelfde maand (juni) voor 3 weken.

De goedkoopste tijd om een ​​auto te huren in Costa Rica is tijdens de laagseizoenen, zoals mei, juni en september – november. Dit zijn de maanden met weinig toerisme en je kunt tot een paar weken van tevoren nog wel iets vinden.

Onze ervaring met het huren van een auto in Costa Rica

Wij vonden het heerlijk om de vrijheid van een huurauto in Costa Rica te hebben. Onze ervaring met Sunny Cars is overigens erg positief. Ik vulde de verkeerde afhaaldatum in bij het boeken van de auto op sunnycars.nl. Daar kwam ik de volgende dag pas achter. Toen ik met Sunny belde konden ze het gelukkig nog aanpassen. Ook het ophalen en terugbrengen van de huurauto in Costa Rica ging smooth, net als toen ik via Sunny een auto huurde in Marokko. Kortom goede ervaringen!

Twijfel je nog via welk bedrijf je een auto wilt huren? De voordelen van Sunny Cars op een rijtje:

  • Geen extra verzekeringen afsluiten
  • Geen verborgen kosten
  • Geen gedoe ter plaatse
  • Wél zorgeloos rondrijden en 24/7 persoonlijke ondersteuning
  • Groen rijden: Sunny Cars zorgt er samen met GreenSeat voor dat groener rijden mogelijk is. Door de CO2-uitstoot van jouw huurauto te compenseren, geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 en een verbetering van de leefomstandigheden van lokale families.

Boek je een auto via Sunny met iemand anders die een rijbewijs heeft? Boek dan ook een servicepakket ‘Extra bestuurder’. Daarbij is standaard 1 extra bestuurder inbegrepen in de huurprijs. De naam van deze persoon geef je bij het ophalen van de huurauto door. Zorg er wel voor dat de extra bestuurder ook het lokale huurcontract ondertekent in verband met de verzekeringsdekking (sunnycars.nl).

FAQ

Is een 4×4 wheel drive nodig in Costa Rica ?

Niet als je naar plekken gaat waar de wegen goed onderhouden zijn. Ga je naar bestemmingen waar de wegen onverhard zijn, dan wil je meer grip met een 4×4. Wil je naar Monteverde of Santa Teresa dan raden wij een four wheel drive wel aan.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig voor rijden in Costa Rica?

Nee, als je een Nederlands rijbewijs in je bezig hebt, zit je goed. Zorg wel dat je deze meeneemt naar de autoverhuurder.

Is autorijden in Costa Rica veilig?

Ja autorijden in Costa Rica is relatief veilig. Ik las toch ook veel slechter verhalen over autorijden in Costa Rica. Hou je daarom aan een paar regels zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan: Autoinbraken komen wel eens voor in Costa Rica, helemaal omdat de meest toeristen in dezelfde auto rijden en de auto’s gemakkelijk te herkennen zijn. Leg je spullen daarom nooit in zicht (ook geen tas met voor jou niet-waardevolle spullen). Soms ligt er een tak verticaal op de weg, dat betekent vaak dat er een enorme gat in de weg zit, rij daar dus omheen.

Hoe ziet het met tanken in Costa Rica

Kom je bij een tankstation dan hoef je niet zelf te tanken. In Costa Rica doen ze dit voor je. In de meeste plekken steden vind je een benzinepomp. Vraag bij de autohuur wat er in je tank moet en geef dit door aan de benzinepomp-medewerker. Je hoeft de tank nooit zelf te vullen. Betalen kan met cash en soms ook met je creditcard.

Mag je met een huurauto van Costa Rica naar Nicaragua of Panama rijden?

Het is niet toegestaan om met een huurauto van Costa Rica de grens over te gaan naar Nicaragua of Panama. Op deze manier kun je helaas geen roadtrip door Midden-Amerika met de auto maken. Toch de grens over? Lever dan eerste je huurauto in en huur een nieuwe auto in Nicaragua of Panama.

Wat is de leeftijd voor een auto huren in Costa Rica

De minimale leeftijd voor het huren van een auto in Costa Rica is 21 jaar.

Overtuigd om een auto te huren in Costa Rica? Bekijk dan ook onze route door Costa Rica voor reisinspiratie!