Ik ging raften op de ruige Pacuare-rivier in Costa Rica

Costa Rica is een van de mooiste bestemmingen om te raften, met name op de Pacuare-rivier door het regenwoud. Het wilde water van de rivier van 19 mijl valt in de de klasse III-IV en is zeker geen makkelijke om in te raften, maar absoluut niet onmogelijk als beginner. Tijdens het avontuur kom je langs watervallen, weelderig bos, exotische planten, vogels en andere dieren terwijl je peddelt door spannende stroomversnellingen.

Raften in Costa Rica

Ga je raften in Costa Rica, dan is dat een tropisch avontuur boordevol rijke ervaringen die je nooit zult vergeten. Je kunt op een aantal plekken in Costa Rica raften, maar geen rivier is zoals de Pacuare.

De stroomversnellingen vallen in de klasse II tot klasse IV stroomversnellingen van moeilijkheid, waarvan V de moeilijkste is.

De Pacuare-rivier stroomt in het Caribisch gebied. Raft je over de rivier, dan kom je meerdere watervallen tegen en peddel je langs het regenwoud. Ook kom je een oude kabelbaan tegen die de inheemse bevolking gebruikt als ‘vervoersmiddel’ om de rivier over te komen (en toeristen die bij de lodges willen komen).

Maar ik kan helemaal niet raften, mag ik dan meedoen?

Ja zeker, niemand van onze groep op 1 persoon na had raftervaring. Je begint in het water in een stroomversnelling van level 0, wat betekent dat er eigenlijk bijna geen wild water is. Langzamerhand bouwt de versnelling zich op.

Basic termen leren

Om te raften moet je luisteren naar de instructies van de raftinstructeur. Je leert eerst de basic termen van de raftinstructeur die achterin de boot zit. Denk aan forward en backward.

Voor als de rivier iets ruiger wordt dan leer je nog andere termen als lean forward en left-forward. Je zit in de raft dan ook aan de linker of rechterkant met je kont op de rand van de boot. De andere voet klik je in speciale randjes en dan zou je in principe niet uit de boot moeten vallen.

In principe, want mijn reisgenote en een andere Nederlandse vielen bij de gemakkelijkste stukken al uit de boot ;-). Niks aan de hand, de instructeur haalt je er uit en gelukkig kon dat ook op dat moment omdat we nog aan het raften waren in level 0/1. Een voordeel van raften in Costa Rica is dat het water niet, zoals in landen als Canada, ijskoud is.

Maar wees niet bang: uit de boot vallen komt nauwelijks voor. De instructeur wilde ons net vertellen wat je moet doen als je in het water valt: achterover liggen met je rug in het water zodat je geen rotsen kunt raken met je gezicht.

Raften met Tico’s River Adventures

Onze instructeur Fabio heeft meer dan 15 jaar ervaring met raften en geeft les bij Tico’s River Adventures. Wij boekten onze raftavontuur bij ons hostel, Boutique Hostel Casa de Lis, in het nabijgelegen Turrialba, de basis voor liefhebbers van raften. Het hostel is van een Nederlandse eigenaresse. De receptie medewerkster was toevallig een vrijwilligster uit Nederland en kwam die dag met ons mee raften.

Raften via Turriabla

De vrijwilligster vertelde ons dat de eigenaresse van het hostel met verschillende raftorganisaties had gewerkt, maar dat ze reizigers doorstuurt naar Tico’s vanwege de goede ervaringen. Andere organisatie hadden problemen als te laat komen en er vielen teveel mensen in het water tijdens het raften.

Ik kan je Tico’s dan ook zeker aanraden en deze te boeken via het hostel om de locals te ondersteunen.

Mijn ervaring met raften is sowieso goed omdat ik mijn hele leven al wilde raften, maar het kwam er maar niet van! Zelfs niet tijdens onze wereldreis door onder andere Canada en Nieuw-Zeeland. Waar je goed moet kunnen raften. Gelukkig kon ik het goed maken in Costa Rica.

basis voor liefhebbers van raften

Hieronder mijn plusjes en minnetjes voor Tico’s Adventures.

  • Fabio heeft jarenlange ervaring
  • Er raft een fotograaf mee in een kano
  • Het middageten is verrukkelijk: wraps met verse groente die meegaan in een ton in de raft, ja echt!
  • Tico’s komt je op tijd ophalen
  • Tijdens het raften op rustige stukken vertelt Fabio over de flora en fauna

En de minnetjes

  • Fabio duwde mij uit de boot toen hij vroeg of we wouden zwemmen 😛
  • Fabio gooide constant water over mij en deed alsof hij het niet was. Kortom je hoort het al: een grapjas. EN nee, ik heb geen minpunten, de raftervaring was fantastisch.

Zoveel kost raften

Raften met Tico’s Adventure kost 48.000 colones/80 dollar (ong. €73 ). De prijs ligt bij de meeste raftorganisaties rond hetzelfde bedrag.

Alle foto’s die door Tico zijn gemaakt kosten nog eens 6000 colones/10 dollar (€9,08). De kosten van de foto’s hebben we verdeeld over de groep: iedereen betaalde dus 10 dollar).

Overnachten in Turrialba

Turrialba is de op één na hoogste vulkaan van Costa Rica. Het gelijknamige plaatsje is de basis voor liefhebbers van raften. De Pacuare-rivier is een van de beste rivieren ter wereld en het is daarom ook een must om hier te gaan raften.

Liever wandelen? In het omringende Turrialba Volcano National Park maak je prachtige wandelingen door het regenwoud.

Je kunt van deze halvedag ervaring ook een overnachting maken. Dit wou ik heel graag doen, maar helaas zag mijn reisgenote dat niet zo zitten. Je raft dan een halve dag, overnacht midden in de jungle en de volgende dag ga je weer verder. De afstand van het raften blijft hetzelfde, maar het lijkt mij heel bijzonder om op de geluiden van de jungle in slaap te vallen. Bovendien zijn de lodges alleen bereikbaar via raft of een speciaal karretje. De raft en overnachting kun je o.a. via Viator (van Tripadvisor) boeken. Helaas niet bij Tico’s Adventures beschikbaar.

Deze tour maakten wij tijdens onze roadtrip door Costa Rica. Meer weten over onze route? Bekijk deze route door Costa Rica.