Doen in Lapland: bezoek een rendierboerderij 

Rendieren zijn een veel voorkomend verschijnsel in Lapland, en deze dieren zijn echt uniek. In Noord-Finland lopen ongeveer 200.000 rendieren rond. Elk rendier heeft een eigenaar, die het dier markeert met een individueel merkteken. In de zomer zwerven rendieren vrij rond in de bossen. In de winter vind je de rendieren op de rendierboerderijen. Dat is je kans om kennis te maken met deze prachtige beesten. 

Rendieren in Lapland

Rendieren zijn een waardevolle hulpbron voor de Sami geweest. De Sami waren het eerste en enige erkende inheemse volk van Noord-Europa en Scandinavië. In Finland leven de Sami in het noorden van Lapland.

Oorspronkelijk werden rendieren getemd voor melk en vlees, om zware lasten te dragen en te trekken, en als aas voor de jacht. Rendieren leverden ook materiaal voor kleding en gereedschap. Ze waren een essentieel transportmiddel in de noordelijke wildernis. Rendierhoeders trokken met hun rendieren van de zomerse bergvelden in het noorden naar de zuidelijke bossen in de winter.

Tegenwoordig worden rendieren minder gebruikt voor transport. Ze zijn vervangen door sneeuwscooters. Rendieren worden tegenwoordig vooral gebruikt op rendierboerderijen. Daar worden ze gebruikt voor rendiersledetochten en voor het produceren van rendiervlees, -botten, -geweien en -leer. Rendiervlees is namelijk een populaire delicatesse in Lapland.

Bezoek een rendierboerderij 

De kans om een rendier te zien in Lapland is het hele jaar door erg groot, aangezien deze dieren vaak dicht bij wegen en huizen grazen. Ook is het niet ongewoon om rendieren te zien tijdens het skiën of snowboarden. Hoewel ze vrij rondlopen, zijn rendieren half tam, half wild. Elk rendier dat je in een Fins bos ziet, is eigendom van een herder. Je kunt je kans nemen om een rendier in het wild te spotten of een bezoek aan een rendierboerderij maken om kennis te maken met de lokale cultuur en het dagelijkse leven van rendierboeren.

Er zijn verschillende tours die je naar een rendierfarm brengen, of je kunt natuurlijk zelf naar een boerderij rijden. Tijdens onze reis in Lapland verbleven wij in het dorp Sirkka in Levi, in de gemeente Kittilä, waar je veel rendieren kunt vinden. Je kunt op veel plekken in Lapland een rendierboerderij bezoeken, maar in Levi zijn er wel twee keer zoveel rendieren (12.000) dan de bevolking. Er zijn veel rendieren in de bossen en op boerderijen in de buurt van Levi.

Wij boekten deze rendiertour in Levi via het platform Manawa, om kennis te maken met de rendieren, te luisteren naar de verhalen van de rendiergids en om ze te mogen voeren. Je mag ook een ritje maken op een rendierslede, maar je kunt er ook voor kiezen om dit over te slaan, aan jou de keuze of je dit verantwoord vindt. Een ritje met een rendierslede is van origine een oude Sami-manier van vervoer.