Doen in Levi Lapland: ontdek de winterse activiteiten

Sneeuwwitte landschappen, een roze lucht bij zonsopgang en temperaturen tot onder het vriespunt: dit zijn de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke, magische wintervakantie in Levi. Levi ligt in het hart van Lapland, Finland. Je kunt er in de winter bijzondere en/of avontuurlijke activiteiten ondernemen: van sneeuwscooter rijden tot skiën of snowboarden en huskysafari’s. En met een beetje geluk spot je in Levi ook het Noorderlicht. Ontdek op Lone Drifters tips en wat te doen in Levi in de winter.

Levi Lapland

Ik herinner me nog goed toen ons vliegtuig op het vliegveld van Levi landde en ik die heldere rozige lucht zag met op de voorgrond de besneeuwde dennenbomen. Dit was precies het beeld dat ik van Lapland had. Dit belooft veel goeds. In de bus van het vliegveld naar het centrum van Levi ging ik voorin zitten om de adembenemende landschappen in mij op te nemen. Dit is waar ik jaren van droomde, wat een sprookjesachtig landschap. 

Levi ligt in het noordwesten van Finland, in de gemeente Kittilä, ongeveer 170 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Het bevindt zich in het hart van Lapland, bekend om zijn prachtige natuur en wilde omgeving.

Eenmaal ingecheckt in onze cabin gaan we eerst uit eten in een van de eerste barretjes die we tegenkomen. We proosten met een wijntje op deze fantastische vakantie. Maar niet te veel, want we willen vanmiddag direct al de piste op. 

Wat te doen in Levi

Skiën en snowboarden

Levi is een van de grootste en populairste skigebieden in Finland. Het gebied biedt voor elk niveau skiër- of snowboarder uitdagingen. Je vindt er meer dan 43 kilometer aan skipistes, die geschikt zijn voor alle niveaus. De pistes in Levi variëren in moeilijkheidsgraad. Van blauw tot zwart. Voor kids is er Kid’s Land om goed te leren skiën. De pistes eindigen in het centrum van Levi.

Lees meer over wintersport in Levi

Sneeuwscooteren

Een van de populairste activiteiten in Levi is sneeuwscooter rijden. Na mijn redelijk toeristische ervaring met scooter rijden in de woestijn van Egypte had ik er nog wel wat twijfels over.

Maar eenmaal op die scooter in de natuur van Levi, verdween dit gevoel direct. Het stuur is nog vrij zwaar om vast te houden en ik heb moeite met gassen en goed sturen. Gelukkig had ik het vrij snel door. We rijden samen door besneeuwde landschappen, over open vlaktes en door bossen. De sneeuw ligt er meters hoog en het landschap is adembenemend mooi. 

Na 15 kilometer komen we bij een ijsbar. We bestellen een warme chocolademelk en komen bij van de eerste kilometers. We bestellen een warme chocolademelk en komen bij van de eerste kilometers. Ik open mijn warmtepads en stop deze snel in mijn schoenen. Ondanks dat ik skisokken aan heb in mijn snowboots is het achterop erg koud. De tenen merken dit het snelst.

In de handvaten zit verwarming dus mijn handen hebben gelukkig nergens last van. Na de pauze rijden we verder door het prachtige witte landschap in het donker. Het is een onvergetelijke ervaring om de pistes van Levi te zien, verlicht door de sneeuw. Om de pistes van Levi heen. We komen nog langs een rendierboerderij en rijden over de piste weer richting het meer waar de scooterverhuur gelegen is. 

Tip: Omdat je tijdens deze activiteit vooral stil zit, is extra laagjes warme kleding een aanrader!

Bezoek een huskyboerderij

Bij de hondensleeboerderijen en kennels in de buurt van Levi kun je honderden honden ontmoeten. Sommige sledehonden nemen ook deel aan internationale sledehondenraces, waarvan de langste wedstrijden ongeveer 500 kilometer zijn (Gold Rush Run)! 

Uiteraard kun je ook een hondensledetocht maken. Hoewel ik van tevoren mijn twijfels had of ik dit wel wilde doen – ik hou er zelf niet van om dieren voor me te laten werken – vond ik de tocht ontzettend mooi om te doen. De honden werden mega enthousiast toen de sledes er stonden en hielden niet op met blaffen tot ze mochten rennen. Zou dit betekenen dat ze het rennen ontzettend leuk vinden? Oordeel het zelf.

Bezoek een rendierboerderij

In de gemeente Kittilä zijn duizenden rendieren te vinden, wel twee keer zoveel (12.000) als de bevolking. Er zijn veel rendieren in de bossen en op boerderijen in de buurt van Levi, geen één leeft in het wild, wat betekent dat ze allemaal een eigenaar hebben.

In de zomer zwerven rendieren vrij rond in de bossen. In de winter vind je de rendieren op de farms. Een tip voor als je deze dieren gaat zoeken is het vermijden van harde geluiden en plotse bewegingen. Wij bezochten een farm waar we vooral genoten van de verhalen van de gids en het leven van gewoonten en het werk van rendierherders.

Er zijn verschillende tours die je naar een rendierfarm brengen en je kunt zelfs een kort ritje maken op een rendierslee. 

Lees meer over het bezoeken van rendieren in Lapland

IJsvissen in Levi

In Levi vind je tal van meren waar je natuurlijk vis kunt vinden. Althans, de jongens kwamen helaas zonder vangst weer terug. Het koude weer maakt het ijs de perfecte plek om je hengel uit te gooien en zalm te vangen. Je kunt het beste vissen met een excursie omdat je voor het vissen moet weten wat je doet. Tijdens een ijsvisexcursie in Levi leer je hoe je je eigen gat in het ijs boort (het ijs kan wel 80 cm diep zijn!) en je hengel uitgooit. Je gids helpt je met het kiezen van de juiste locatie en het gebruik van de juiste uitrusting. 

Tijdens het ijsvissen geniet je van de stilte van de wildernis en de opwinding van het binnenhalen van een vis. In ons geval helaas niet. Toch is het een ervaring die je een keer moet meemaken. 

Ook hier geldt weer: omdat je tijdens deze activiteit vooral stil zit, is warme kleding een aanrader!

Paklijst Lapland

Trek een paar sneeuwschoenen aan

Sneeuwschoenen worden aan je snowboots bevestigd, zodat je gemakkelijk over de sneeuw kunt lopen zonder uit te glijden. Het belangrijkste voordeel is dat ze je boven op de sneeuw houden in plaats van erin te zakken, wat voorkomt dat je er ongemakkelijk doorheen zakt. Iedereen die ooit in de sneeuw is gevallen tijdens het lopen, weet hoe lastig dat kan zijn. Het goede nieuws is dat sneeuwschoenen dit probleem kunnen oplossen.

Ga voor een lijst van mooie sneeuwschoen wandelroutes naar de website van Levi.

Let op dat wandelen en fietsen op de langlaufsporen verboden is. In Levi vind je aparte winterwandel- en fietsroutes.

Ga wintermountainbiken

Huur een mountainbike met extra brede banden en ontdek het sneeuwlandschap offroad. De banden van deze winterfietsen zijn perfect voor soepel, stabiel en gemakkelijk fietsen op sneeuw of ijs waardoor je moeiteloos kunt genieten van 12 kilometer aan speciaal onderhouden off-road paden voor wintermountainbiken.

Wat wintermountainbiking zo leuk maakt? Fietsen in de sneeuw geeft je een unieke ervaring als je van fietsen houdt (of het gewoon wilt proberen). De stilte van de winterse natuur om je heen terwijl je door de witte landschappen glijdt.

In Levi zijn drie onderhouden mountainbikeroutes direct vanuit het dorp. 

  • De Front Slopes-route begint bij Kids’ Land
  • De routes naar Kätkätunturi-val en het Immeljärvi-meer beginnen naast de kantoren van Levi Tourist Information en Kinos Safaris. Toegang tot de routes is ook mogelijk vanaf South Point (skiverhuur) en Restaurant Draivi

In Levi kun je ook deelnemen aan een begeleide fietstocht, waarbij de gids je naar de beste plekken leidt om het uitzicht te bewonderen Of wat dacht je van ’s nachts op zoek gaan naar het Noorderlicht?

Bekijk alle fietsverhuur winkels in Levi

Ga langlaufen

Langlaufen is een sport waarbij je op ski’s door de sneeuw loopt. Het is een uitstekende manier om van de winter te genieten en aan lichaamsbeweging te doen.

In tegenstelling tot alpineskiën, waarbij je van hellingen afdaalt, is langlaufen gericht op het voortbewegen over vlakke of glooiende terreinen. Je gebruikt je stokken om je voort te bewegen, en je ski’s zijn speciaal ontworpen om je te helpen vooruit te komen over sneeuw.

In Finland is langlaufen de populairste vorm van lichaamsbeweging in de winter, vooral onder de lokale bevolking. Het is absoluut iets wat je moet proberen als je in Finland bent. 

Levi heeft een uitgebreid en goed onderhouden netwerk van langlaufpaden, waardoor het een van de beste plekken in Finland is om deze activiteit te ervaren.

Het Noorderlicht zien

Het Noorderlicht is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. In Levi heb je goede kans om het Noorderlicht te zien. Als de lucht helder is, heb je een grote kans om het Noorderlicht vanaf november tot ongeveer maart te zien. De lichten kunnen soms al om 5 uur ’s middags verschijnen (jep, dan is het nog pikkedonker in hartje winter). Over het algemeen is tussen 8 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts de beste tijd om het Noorderlicht te zien. In Levi heb je ongeveer 111 dagen per jaar de kans om deze aurora borealis te waarnemen. 

Tip: download de app My Aurora Forecast (Iphone / Android) en zet je notificaties aan

Het zien van de Noordelijke Lichten was natuurlijk een van de redenen waarom ik naar Levi wilde. Ik voelde me dan ook een heel gelukkig mens toen ik het in Levi zag! Het gevoel dat iets wat op een wolk lijkt steeds feller groen wordt en begint te bewegen is onbeschrijfelijk!

Waar kun je het Noorderlicht zien in Levi? Om het Noorderlicht te zien of te fotograferen, moet de lucht helder zijn en moet je ver weg zijn van overtollig licht. In Levi zijn er verschillende begeleide tours voor degenen die het Noorderlicht willen zien. Noorderlichttours kunnen plaatsvinden op sneeuwschoenen, per hondenslee, scooter of zo gek als je het maar kunt verzinnen. Kies één van de meren in Levi of een andere open plek voor de beste spot om het Noorderlicht te fotograferen/zien.

Lees ook: Zo fotografeer je het Noorderlicht

Ga in een Finse Sauna

De Finse sauna is ontstaan in Noord-Europa, specifiek in Finland, Zweden en Rusland. Het is oorspronkelijk ontworpen om te helpen bij het bestrijden van de lage wintertemperaturen in de regio, die bijzonder streng zijn. En dat hebben wij gemerkt. Met temperaturen van -30 is een sauna om je dag af te sluiten echt heel fijn.

De sauna-cultuur is essentieel voor de meeste Finnen. Het gebeurt thuis of in openbare sauna’s en gaat verder dan alleen maar wassen. In de sauna reinigen mensen niet alleen hun lichaam, maar ook hun geest en vinden ze innerlijke rust. Wij hadden een privé sauna in onze accommodatie, maar Levi heeft een aantal uitstekende wellnesscentra waar je kunt genieten van een ontspannende massage of sauna. Wat dacht je van de Traditional Riverbank Sauna in Elves Village of bij Water World Levi at the Levi Hotel Spa.  

Ben je klaar voor een onvergetelijke wintervakantie? Boek dan nu je reis naar Levi!

Naar Lapland met Tui

Wij boekten deze reis met TUI en overnachtten in Kelo Star Cabins, een knusse cabin in het hart van Levi. Bekijk deze reis van Tui op de website van Tui.

Scroll naar boven