Garmin Enduro 2 review: mijn favoriete horloge voor lange trail runs

Sinds ik aan trailrunnen doe loop ik tegen hele andere zaken aan dan bij het reguliere hardlopen. Je krijgt ineens vaker blaren, kleding begint te schuren, je moet een tas mee en mijn horloge en telefoon gaan niet lang genoeg meer mee. Maar aan dat telefoongebruik tijdens trailrunning, daar is verandering in gekomen sinds ik de Garmin Enduro 2 heb. Na mijn trailrun ging de batterij nog dagen mee, terwijl mijn oude horloge halverwege al uitviel (weg Strava data). Maar dat de Enduro 2 een lange batterijduur heeft, wist je waarschijnlijk wel. De Enduro heeft daarnaast nog meer mooie functionaliteiten daar ik voorlopig geen andere horloge meer wil. Bekijk hieronder mijn mini-review van de Garmin Enduro 2. 

Enduro 1 vs 2

De Enduro 2 is beter dan de eerste Enduro en is een van de beste Garminhorloges, vooral voor ultrarunners en andere duursporters. Het design van de Enduro 2 is vergelijkbaar met de originele en de Fenix ​​7 horloges. In tegenstelling tot de Enduro 1 is er maar één model te kiezen. 

De Enduro 2 horloge is iets dikker dan de Enduro 1 (15,6 mm versus 14,9 mm) en de diameter van de behuizing is 51 mm.

Voordelen

  • Mooi ontwerp
  • Epische levensduur van de batterij
  • Topografische kaarten
  • Nieuwe functionaliteit voor routebegeleiding
  • Heldere zaklamp

Nadelen

  • Kan wat groot zijn voor sommigen, met mijn smalle polsen had het horloge niet veel groter moeten zijn
  • Te duur als je het horloge niet voor (professionele) sportdoeleinden gebruikt 

Ontwerp

Gezien zijn formaat zal de Enduro 2 niet iedereen aantrekken. Velen zullen het horloge te robuust vinden. Maar ultrarunners en lange afstandsfietsers en andere duursporters zullen het design waarschijnlijk voor lief nemen voor meer functies, de veel langere levensduur van de batterij en de nauwkeurigheid. Met mijn small polsen past deze Enduro 2 prima. 

De horloge is gemaakt van stevig titanium, met een Power Sapphire glazen lens die net als de vorige Enduro kan opladen op zonne-energie. Door de zonnecellen in de randen onder het scherm wek je energie op als je buiten bent. Hier heb je niet persee zon voor nodig, maar alleen buiten zijn is al genoeg. 

De Enduro 2 werd geleverd met twee banden. De Ultrafit band met klittenband zit vooral erg fijn tijdens de trailrun en heb ik daarom niet eens vervangen. Hoewel ik het horloge dagelijks draag en de dikkere siliconen band juist bdoeld is voor dagelijks gebruik. De reden is waarschijnlijk ook omdat ik zoveel gebruik maak van de Enduro als hardloophorloge – en dat veel doe – dat ik niet constant hoef te switchen tussen bandjes. 

De zaklamp die erop zit is ook heel handig. Voor trailruns maak ik natuurlijk gebruik van een hoofdzaklamp, maar de zaklampfunctie op de horloge kan heel handig zijn. Even snel van je campingplek naar de wc lopen bijvoorbeeld of in noodgeval hulp roepen is ook handig. De zaklamp is ook dimbaar en in een rode stand te zetten. Dat laatste kan handig zijn om te zien en gezien te worden. 

Kenmerken Enduro 2

Met een upgrade van de al lange levensduur van de batterij van het origineel is de Enduro een indrukwekkende horloge. Touchscreen, topografische kaarten en geheugen ruimte voor muziek zorgt ervoor dat ik mijn smartphone gewoon thuis kan laten. Mijn favo nummers kan ik gewoon op de Garmin watch zetten, erg fijn!

De geheugenruimte voor interne muziek maakt Evelyn jaloers. Maar meer dan het tracken van sportactiviteiten en dagelijks gebruikt heeft zij ook niet nodig, wat de Instinct 2 Solar de perfecte horloge voor haar maakt. 

Hardloopkenmerken

Met Garmin LiveTrack kan ik Evelyn mij live laten volgen via de Garmin. Zij kan dan in real-time mijn locatie bekijken met de Garmin Connect Mobile app. Dit is vooral handig als ze mij wilt zien bij het finishen, aangezien de tijd daarvan toch lastig in te schatten is. 

Met de ClimbPro kom ik meer te weten over de omgeving en over prestaties tijdens het klimmen. Je weet bijvoorbeeld op elk moment op hoeveel afstand de volgende helling ligt, en vooral hoe zwaar die is. Er gaat niets boven geestelijke voorbereiding toch 😉

In bepaalde modus wordt ook grade-adjusted pace geactiveerd. Dit laat je zien hoe je tempo op een helling zich vertaalt naar als je op een vlakke ondergrond zou lopen. Dit is een handige functie mij als trailrunner, om te zien hoe je je tempo moet of kunt aanpassen. Je kunt ook met een automatisch rusttime laten detecteren hoeveel tijd je doorbrengt bij aid stations tijdens een run. 

Behalve trailruns vind je tal van sportprofielen op de horloge:  van binnen en buiten klimmen, boulderen, surfen tot aan mountainbiken, skiën, snowboarden en kajakken.

Health

Wat ik ook op de horloge vind zijn Body Battery, Pulse ox, hartslag en stressniveau’s. Deze zijn onderdeel van de functie Health Snapshot die ik niet in mijn oudere Garmin had en die de Instinct 2 Solar van Evelyn ook heeft. We vergelijken vaak onze stresslevels en body battery met elkaar om te kijken wie er meer stress heeft. Ook fijn vind ik de functie die aangeeft dat ik klaar ben om te trainen.

Veiligheid

Op de Garmin Enduro 2 zit ook een veiligheidsfunctie met automatische incidentdetectie. Een handige functie die wij ook op onze Garmin Edge 830 hebben. Je kunt een aangewezen contactpersoon waarschuwen met je live locatie. Iets wat vooral Evelyn een gerustellend gevoel geeft vind als ik een lange trailrun ga lopen. 

Gebruiksgemak

Het gebruikersinterface is intuïtief en gebruiksvriendelijk. De klassieke vijf knoppen zijn aanwezig, met de knoppen start/stop, bac/lap, up, down en light aangevuld met een touchscreen. Je kunt zowel het touchscreen of de knoppen gebruiken om door het horloge te navigeren. Het touch sceen is vooral handig bij de bediening van de nieuw toegevoegde topo kaarten.

Batterijduur

De horloge is gemaakt van (geüpdate) Power Sapphire glazen lens die net als de vorige Enduro kan opladen op zonne-energie. Door de update kan deze horloge nog efficiënter zonne-energie ‘pakken’ dan zijn voorganger. Met tot 34 dagen in smartwatch-modus (46 met zonne-energie) en maar liefst 110 uur in GPS-modus (150 met zonne-energie) kun je veel, heel veel open zonder je horloge uit te zetten. Na mijn Kullamannen trailrun dit jaar van 100 kilometer, was de horloge na de race nog dagen te gebruiken. 

De SatIQ is een nieuwe functie die automatisch detecteert welke GPS-modus het beste is om de batterij te sparen zonder dat je verliest op navigatie. De levensduur van de batterij is absoluut waanzinnig en met de ervaring van nu hoef ik het horloge zeker niet meer dan 1x per maand op te laden.  

Garmin app

Ook ik gebruik de Garmin app met name voor het synchroniseren van activiteiten naar Strava (sportprestaties). De Garmin app gebruik ik net als Evelyn, vaker om andere gegevens bij te houden zoals hoe goed ik heb geslapen hoeveel stress ik ervaar en hoe mijn hartslag is. 

Conclusie

Zoek je een robuuste horloge voor duursporten die super nauwkeurig werkt, dan is de Garmin Enduro 2 jouw horloge. Het horloge is een alleskunner maar zeker niet voor iedereen. Behalve dat het een prijzige horloge is, kunnen de functies teveel voor je zijn. De functies zijn vooral bedoeld voor duursporters; d beste batterijduur, health metingen, sensoren en meer. 

Ga je net als ik lange trailruns doen, dan is deze horloge onmisbaar in je hardlooplijst. Ook huttentochliefhebbers, die afhankelijk zijn van hun smartphone en elektriciteit zullen veel aan dit horloge hebben door de lange batterijduur, topokaarten en een heleboel andere trail-specifieke functies. Geef je niets om kaarten, dan is de Instinct 2 Solar een goed alternatief. Bekijk onze review van de Garmin Instinct 2 Solar. 

Meer lezen over mijn hardloopwedstrijden? Bekijk dan mijn lijst van hardloopwedstrijden.

Dit vind je misschien ook leuk

KamperenReistips

Coleman review: de ideale tent voor een roadtrip?

Iglo zonsondergang
NederlandReistips

14 super leuke tips voor een weekend weg in Nederland

Outdoor Lifestyle

Boardchick van de week: Francisca Meijer

Outdoor Lifestyle

Waarom de Fjällräven Kajka 35 ideaal is voor jouw trektocht(en)

Golfsurfen

Interview met surfster Nienke over surfen en haar werk als begeleidster voor surfen met een beperking

Fietsen

Dit is waarom je een elektrische mountainbike wilt hebben