De Garmin Instinct 2 Solar: must voor sportievelingen

Met een 80’s Casio look zou je niet verwachten dat de Garmin Instinct Solar 2 zoveel functies zou hebben, maar niks is minder waar. Deze GPS-horloge is inmiddels niet meer weg tijdens sportactiviteiten en de groene kleur staat ook nog eens leuk bij mijn dagelijkse outfits. Hoe ik ooit zonder deze horloge heb geleefd kan ik mij haast niet meer voorstellen. Bekijk mijn ervaring met de Garmin Instinct Solar 2, wat ik er fijn aan vind en wat er eventueel nog mist.

Garmin Instinct 2 Solar 

Je hebt de Garmin Instinct 2 en de Garmin Instinct 2 Solar. Het grootste verschil wordt al verraden door het woord Solar. De Garmin Instinct Solar valt op door de eindeloze batterijduur met zonnepanelen die opladen terwijl je onderweg bent. De batterijduur is aanzienlijk verbetert. De Garmin En daarnaast heeft de 2 Solar de beste kenmerken van de oorspronkelijke Instinct, zoals de supersterke behuizing en het contrastrijke scherm. 

De Instinct 2 Solar heeft daarnaast alle basisfuncties die elke GPS-horloge heeft en is daarom ideaal voor mensen die de hele dag GPS nodig hebben en niet afhankelijk willen zijn van een smartphone en de vaak minder lange batterijduur. Zoals wandelaars.

Basisnavigatie en bread-crumb mapping zijn krachtige hulpmiddelen voor vooraf geplande routes en navigatie. Zo hebben wij een wandeling puur en alleen op onze horloges gedaan. Dat werkte fantastisch. Ja, je hebt geen topografische kaarten, een kleurenscherm of muziekopslag, zoals de horloge van Luciano (Enduro), maar dit horloge is dan ook niet bedoeld om alles te zijn. 

Voordelen

  • Keuze uit verschillende maten (de standaard 45mm, en een nieuw model met een diameter van 40mm. )
  • Goeie GPS tracking
  • Extra lange levensduur van de batterij
  • download aangepaste apps en faces om het horloge je eigen te maken
  • duidelijk zichtbaar in alle lichtomstandigheden 
  • Koppelbaar met je Garmin Edge fietsnavigatie computer
  • 3 leds achterop om hartslag nauwkeurig te meten

Nadelen

  • Geen muziekmogelijkheden, wel bedienen Spotify met je horloge

 Robuust, met alle functies die je nodig hebt voor expedities en avonturen.

Ontwerp

Hoewel sommigen het ontwerp wellicht wat simpelof te robuust kunnen vinden, vind ik die simpelheid, of 80’s look wel fijn. Zoals de meeste lezers weten draag ik graag sportieve outfits, soms met een nette touch, voor mij is deze horloge dan ook de perfecte stijl. 

Je hebt alles wat je nodig hebt in een paar knoppen en de volgorde voelt zo natuurlijk aan dat zelfs ik dat nog snap. De Garmin Instinct 2 is veel uitgebreider dan je op het eerste gezicht zou verwachten: hartslagmeting, interne GPS, eenvoudige navigatie en het meten van heel veel sporten. Niet alleen hardlopen, maar ook klimmen, skaten, BMX, fitness, gravelbike en veel meer. En dat voor een een bescheiden prijs.

Kenmerken 2 Solar

Een non-colour, no-touch, E ink-look display biedt alle functies en informatie die je nodig hebt voor je sportactiviteiten en in het dagelijks leven. 

De mogelijkheid om vooraf geladen routes te gebruiken en breadcrumb mapping helpt bij het navigeren in onbekend terrein of bij slecht zicht zoals mist. Door de 2 Solar te verbinden met je smartphone zijn er vele functies mogelijk zoals meldingen en muziekbediening, wat handig is in het dagelijks leven. Je kunt antwoorden op berichten, inchecken op apps zoals Swarm, zien hoeveel stappen je hebt gelopen en veel meer. Naast sporten is deze horloge dus ideaal om snel op de hoogte te blijven en simpel berichten te sturen. 

Wat ik sinds de aanschaf van het horloge ook gebruik zijn de gezondheidsgegevens. Ik vind het heerlijk om mijn hartslag- en slaapgegevens bij te houden. Ook handig in het dagelijks leven zijn de hoogtemeter, barometer en het kompas. 

Gebruiksgemak

Het gebruikersinterface is intuïtief en gebruiksvriendelijk. De knoppen op de Instinct 2 zijn goed voelbaar en gemakkelijk in te drukken, ook met je minder goede hand, bijvoorbeeld als je nog even snel al fietsend je trackingknop wilt indrukken. De vijf voelbare knoppen zijn functioneel en voelen prettig aan, vooral tijdens het bewegen.

Het menusysteem is gemakkelijk te volgen en ik had er de gebruiksaanwijzing niet eens voor hoeven te lezen. Je kunt de horloge configureren via de  Garmin app maar ook op het horloge zelf. Alle instellingen werken erg logisch en eenvoudig zodra je doorhebt hoe het menusysteem werkt. Je kunt zelf tools en widgets tovoegen en verwijderen. Fiets je vaker, dan zet je de optie fietsen hoger dan andere sporten zodat je snel je horloge op fietstracking kan zetten. Het horlgoe is dus goed aan te passen aan jouw gebruik zodat je alleen de informatie ziet die voor jou belangrijk is.

Batterijduur

De levensduur en mogelijkheid om via de zon op te laden is misschien wel de meest gewaardeerde functie van dit horloge. De duur wordt natuurlijk bepaald door de hoeveelheid zon die je overdag ontvangt en ook je locatie speelt een rol. Deze functie werkt het best bij weinig wolken en direct zonlicht. Zit je een hele dag op kantoor of vooral in de indoor gym, dan laad je natuurlijk minder op. 

De GPS-modus zal ook meer batterij verbranden dan dagelijks gebruik. Ga je hiken en heb je een route ingeladen, dan is je horloge erna natuurlijk sneller leeg. De Instinct 2 heeft niet de batterijduur van de high-end modellen die meer dan 100 uur op een enkele keer laden, GPS gebruiken. Als je een ultra trail gaat rennen en meer dan 12 uur battery life nodig hebt, dan kun je echter beter naar andere horloges kijken, zoals de Enduro die Luciano voor ons reviewde. Maar daar betaal je ook voor. 

Garmin app

Ik gebruik de Garmin app met name voor het synchroniseren van activiteiten naar Strava (sportprestaties) en My Fitness Pal (eetgedrag). Dit omdat ik er al mee werk en daar erg tevreden over ben. De Garmin app gebruik ik meer om andere gegevens bij te houden zoals hoe goed ik heb geslapen (hoewel ik het horloge niet elke nacht draag), hoeveel stress ik ervaar en hoe mijn harslag is. Ook vind ik het bijhouden van menstruatiegegevens heel handig, hier had ik een andere app voor en die heb inmiddels verwijderd. 

Conclusie

Ik ben fan van de Garmin Instinct 2 Solar. Hoewel ik niet veel vergelijkingsmateriaal heb, voelt deze horloge goed aan, vind ik het design mooi en bevat de 2 Solar alle functies die ik nodig heb tijdens het sporten en in het dagelijks leven. Niet alle toeters en bellen van de topmodellen, maar zeker ook niets wat je niet nodig hebt. 

De Instinct 2 is perfect voor expedities in het hooggebergte, op gletsjers en in woestijnen waar veel zonlicht te verwachten is. Dit horloge is daar lekker robuust voor en opgeladen via de zon, gaat het horloge lang mee. Als duurzaamheid en batterijduur je grootste behoeftes zijn, dan is dit jouw horloge. 

Voor dit bedrag heb je echt een goed horloge en alle functiesets die je van een GPS-horloges in deze prijsklasse moet verwachten. Extra functies zijn leuk, zo kijk ik soms met jaloezie naar de Enduro van Luciano, maar daar betaal je dan ook voor. Als je besluit dat de zonnefunctie niet nodig is, kun je ook de standaardversie kopen en flink wat geld besparen. Maar het is wel de moeite waard de extra investering te overwegen om te voorkomen dat je vaak moet opladen.

Bij de keus voor jouw GPS-horloge moet je rekening houden met de mogelijkheid om je horloge op te laden. Als het opladen van je horloge tijdens een lange reis een zorg minder is, is de 2 Solar een top horloge! 

Scroll naar boven