Wat is trailrunning: het verschil met hardlopen uitgelegd

Als je van hardlopen houdt, maakt het niet zoveel uit waar je het doet, op de weg of op onverharde wegen. Maar ga je trailrunnen, dan maakt dat zeker uit. De ondergrond is anders en dus draag je ook andere schoenen. Wat is trailrunning en wat is het verschil tussen hardlopen en trailrunning? Wij leggen het je uit!

Dit is trailrunning

Het verschil tussen trailrunning en hardlopen is een beetje een grijs gebied. Maar om het gemakkelijk te houden noemen wij hardlopen op de weg: elke vorm van hardlopen op een verhard oppervlak. En trailrunning noemen wij hardlopen op oneffen terrein (inclusief joggen over een rustig pad midden in de stad).

Uitrusting trailrunning

Hoewel je in elke kleding kunt hardlopen, wordt er tegenwoordig zoveel kleding gemaakt speciaal voor trailrunnen, dat je op den duur wel wilt overstappen. Van Adidas tot Salomon en The North Face, tegenwoordig hebben deze merken speciale kleding voor trailrunnen. En toegegeven, deze gear maakt het je een stuk gemakkelijk om op onverharde grond te lopen.

Trailrunschoenen

In principe kun je op elke hardloopschoen natuurlijk hardlopen. Maar de uitrusting voor trailrunnen wordt tegenwoordig zo goed gemaakt, dat dat je voor trailrunning goede gear kan krijgen en misschien zelfs wilt hebben!

Trailschoenen zijn steeds beter geworden en afgestemd op de trailomgeving. Zo hebben trailschoenen buitenzolen met een soort van lamellen voor meer grip op los, ongelijk en glad terrein. Terwijl hardloopschoenen voor verharde grond relatief platte buitenzolen hebben voor meer snelheid en tractie op gladde oppervlakken.

Trailrunhorloges

Horloges gaan steeds langer mee, zo is de Garmin Enduro 2 echt een monster. De batterij van deze Garmin ging zelfs na een run van 14 uur – De Kullamannen – nog een paar dagen mee voordat deze opgeladen moest worden.

Hopelijk heb je zo een beter beeld gekregen van trailrunnen. Dit type hardlopen krijgt meer en meer populariteit dat zelf redacteur Evelyn is overgestapt op trailrunnen en binnenkort haar eerste trailrunwedstrijd van 10 kilometer gaan lopen! Het is dan geen UTMB, waar redacteur Luciano voor traint, maar de eerste stap naar misschien wel veel meer kilometers!

Dit vind je misschien ook leuk

NederlandWandelen

Ontdek het Speulderbos met de dansende bomen

Filipijnen

Reisroute Noord-Luzon: surfstranden, bergdorpjes & rijstvelden

Kerstmarkt Leuven
België

Kerst in Leuven: de mooiste Belgische stad om kerst te vieren

surfer in ijsland bij het water
GolfsurfenIJsland

Golfsurfen en skiën in één reis in IJsland

HawaiiVerenigde Staten

Tips voor rijden over de beroemde Road to Hana in Maui, Hawaii

Outdoor Lifestyle

Boardchick of the month: surfchick Winnie