Chamonix UTMB berg

Wat is de UTMB-race? Alles wat je moet weten over deze epische ultramarathon

Laatst bijgewerkt:

Vaste volgers hebben het vast gezien. Ik train hard om aan een een van de events van de UTMB mee te doen. Misschien heb je de term wel eens gehoord en vroeg je je al een tijd af: What the heck is UTMB. Anders zou je hier natuurlijk niet terecht komen. Óf je heb wat andere open vragen. In deze post verzamelden we de meeste gestelde vragen over de UTMB voor je. You’re welcome!

Wat is de UTMB-race?

Zit je in het ultra run wereldje of ken je iemand die erin zit, dan heb je de term Ultra Run vast wel eens horen vallen. De UTMB is uitgeschreven: de Ultra Trail du Mont Blanc. En het is een beroemde ultramarathonlooprace in Europa, beginnend en eindigend in het charmante dorpje Chamonix, in de Franse Alpen. 

De UTMB-race omvat ongeveer 170 km hardlopen en gaat rondom de Mont Blanc, de hoogste berg van West-Europa.

Chamonix UTMB berg

Wanneer vindt UTMB plaats?

De UTMB-race wordt elk jaar gehouden rond de laatste week van augustus / eerste week van september. In 2022 vond de The UTMB® Mont-Blanc plaats op 22 augustus 2022. 

Hoeveel mensen doen er mee aan de UTMB?

De UTMB is een jaarlijks event en er lopen per jaar ongeveer 2.300 mensen mee. Naast de hoofdrace, de UTMB-race, zijn er tijdens het event ook zes andere endurance-races, waarvan de meeste ook ultramarathons zijn met een afstand van 53 km (de OCC) tot 300 km (de PTL). In totaal rennen ongeveer 10.000!() mensen tijdens de Ultra-Trail du Mont Blanc-evenementenweek.

Welke races vinden plaats tijdens het UTMB race-event

De andere UTMB ultramarathon races die tijdens de UTMB raceweek worden gehouden zijn, en waar je je voor kunt opgeven, zijn:

  1. TDS – “Sur les Traces des Ducs de Savoie” – 145km en 9.100m stijging – point-to-point van Italië naar Frankrijk
  2. CCC – Courmayeur-Champex-Chamonix – 101 km en 6.100 m stijgen – punt-tot-punt van Italië naar Frankrijk, via Zwitserland (dit is waar Lone Drifter Luciano voor hoop te kwalificeren in 2023)
  3. OCC – Orsières-Champex-Chamonix – 55 km en 3.500 m stijgen, punt tot punt van Zwitserland naar Frankrijk
  4. PTL – Petit Trotte a Leon – 300 km en 25.000 m stijgen, dit is een niet-competitief evenement, in teams van 2-3 personen die zelfvoorzienend zijn

Er zijn ook twee andere races, YCC en MCC, die kortere races zijn voor respectievelijk jongeren en vrijwilligers/leden van de lokale gemeenschap.

Waarom is de UTMB-race zo beroemd?

De Ultra Trail du Mont Blanc ultramarathon is beroemd vanwege de uitdaging (het is een van de zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld) en de route. Hoogtewinst tijdens de Ultra Trail du Mont Blanc beslaat meer dan 10.000 m (c.33.000 ft) klimmen en hetzelfde dalen.

De route is natuurlijk al een beste aantal kilometers. 

Maar de route gaat langs het prachtige Chamonix om de enorme bergen heen. De route wint elk jaar steeds meer aan populariteit van buitenlandse hardlopers en deelname wordt dan ook steeds lastiger gemaakt. 

Hoe doe je mee aan de UTMB-race(s)

Om mee te doen aan de UTMB-editie van 2023 heb je twee opties:

  • Verzamel Running Stones door deel te nemen aan het Ultra-Trail World Tour circuit
  • De nodige kwalificatiepunten verzamelen door deel te nemen aan de kwalificatieraces

Om mee te kunnen doen aan de UTMB moet je meedoen aan een loterij. Deze running stones vervangen het vorige systeem van utmb kwalificatiepunten.

Een Running Stone is één deelname aan de UTMB World Series Eindloterij (UTMB, UTMB PTL, UTMB TDS, UTMB OCC, UTMB CCC of UTMB MCC). Deze verdien je door deel te nemen aan één van de UTMB World Series races. Er zijn verschillende afstanden (20K, 50K, 100K en 100M categorie). Ze vinden wereldwijd plaats, dus een UTMB kwalificatiewedstrijd vinden is meestal niet moeilijk.

Zodra je running stones hebt verdiend, heb je een geldige en actuele UTMB-index nodig.

Die krijg je door in de afgelopen twee jaar deel te nemen aan één van de UTMB World Series Majors, event races of een UTMB index race.

Dan (en alleen dan) kun je je Running Stones gebruiken om deel te nemen aan een race via de UTMB loterij.

Als je wordt geselecteerd via de loterij, verdwijnen de Running Stones. Als je niet wordt geselecteerd, komen ze terug op je rekening.

UTMB Running Stones vervallen niet, maar je moet er in de afgelopen twee jaar minstens één hebben verdiend om mee te kunnen doen aan de loterij.

Trainen

UTMB-kwalificatieraces?

UTMB-kwalificatieraces zijn allemaal trailraces die over de hele wereld plaatsvinden en die een wisselend aantal ITRA-punten opleveren bij voltooiing (en sommige moeten binnen een bepaalde tijdslimiet worden voltooid om mee te tellen). Vaak geldt, hoe langer de afstand, hoe meer punten ze opleveren.

Er zijn veel opties op elk continent om genoeg punten te verzamelen, maar houd er rekening mee dat als je bijvoorbeeld 10 punten nodig hebt om mee te doen aan de UTMB-loterij, je ze van slechts twee races hoeft te halen, dat wil zeggen twee races die je ofwel 5 geven. +5 of 4+6 punten – je kunt geen 5x gemakkelijkere 2-punts races lopen en toch een UTMB-bib aanvragen 🙂

Hoelang heb je om de UTMB-race uit te lopen?

Naast tijdsbarrières tijdens de UTMB-race, hebben lopers tot 46.30 uur om deze te voltooien. De meeste mensen kunnen verwachten dat ze twee nachten op de UTMB-cursus zijn, aangezien de race de eerste avond om 18.00 uur begint. De snelste finishers kunnen het parcours in minder dan 21 uur afleggen!

Wat heb je nodig tijdens de hardloopwedstrijd van de UTMB?

De paklijst voor de UTMB om te dragen en mee te nemen bestaat uit verplichte kits. De lijst met vereisten kan tussen de jaren en zelfs op de racedag veranderen, afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden. Investeer sowieso in een goede drinkrugzak, hoofdlamp, waterdichte jas, wandelstokken, smartwatch en een aantal goede trailrunningschoenen. Waarschijnlijk heb je deze ultraloopkleding sowieso nodig in de maanden voorafgaand aan de race, terwijl je je training opbouwt.

Bekijk ook onze short paklijst voor jouw volgende trailrun!

Faq

Moet je je kwalificeren voor de UTMB?

Ja. En de UTMB-serie is door de toegenomen populariteit alleen maar moeilijker geworden om je voor te kwalificeren.

Hoe doe ik mee aan de UTMB-race in Chamonix

Om mee te doen aan de editie van 2023 heb je twee opties:
– Verzamel Running Stones door deel te nemen aan het Ultra-Trail World Tour circuit
– De nodige kwalificatiepunten verzamelen door deel te nemen aan de kwalificatieraces