Puzzelen en fit tegelijk: ga boulderen

Klimmen zonder touw, ook wel boulderen, is een upcoming sport in Nederland. De bouldercentra in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is dat boulderen nou precies?

Wat is boulderen?

Boulderen, of bouldering in het Engels, betekent volgens Cambridge Dictionary:

“an activity in which people climb up and over rocks at fairly low heights without using ropes”. Een boulder, die gekleurde blok waar je aan hangt is “a very large rock”.

Buiten klim je dan ook daadwerkelijk op een grote rots. Maar binnen klim je aan een klimwand.

Er zijn in man made boulders verschillende routes die je kunt volgen, die worden aangegeven door gekleurde boulders. Zo begin je vaak met een makkelijke route als beginnende boulderaar of als pro om op te warmen. Daarna volg je steeds moeilijkere routes, zonder een touw.

Maar hoe zit dat dan als je valt? Onder je ligt een dikke mat zodat je zacht valt. Je bent namelijk niet gezekerd en dat is een van de grote verschillen tussen boulderen en klimmen.

Boulderen is ook wel puzzelen. En het viel me op dat veel mensen die boulderen, in de ICT werken. En dat komt denk ik door het puzzelen. Puzzelen met je lichaam. Je moet je hoofd gebruiken omdat je bij elke route een oplossing voor het probleem moet verzinnen.

En dat maakt de sport ook een sociale activiteit in plaats van competitief: samen werk je aan de oplossing van die puzzel.

In onze lokale boulderhal genieten wij vaak nog na de sessie van een biertje of kop koffie met klimbuddy’s. Geen saaie plastic stoelen in een ruimte met keiharde dancemuziek. Gewoon een chill muziekje, een fijne bank en napraten over klimmen.

Welke spieren train je met boulderen?

Er is een steeds grotere groep mensen die boulderen als alternatief voor de sportschool: het is leuker dan een beetje met de gewichten voor de spiegel staan.

“Oud-bondscoach Wouter Jongeneelen beschrijft de klimmer als een slimme en eigenzinnige figuur die nieuwsgierig is en niet bang om zichzelf tegen te komen. (Siked.nl)”.

De die hard klimmers zijn outdoormensen, zij klommen binnen om te trainen voor de rotsen buiten.

Als je bouldert, gebruik je al je spieren, spieren waarvan je niet wist dat je ze had. De spierpijn voel je in je vingers en onderarmen, maar ook je schouders, buik en bovenbenen. Boulderen is een leuk alternatief voor fitnessers. En je kunt het ook prima individueel doen.

De verhouding van spieren en gewicht is wel belangrijk: elke extra kilo die je naar boven moet sleuren maakt het lastiger. Een beetje conditietraining kan dan ook geen kwaad.

Daarnaast is lenigheid erg belangrijk en die worden op natuurlijke wijze getraind. Je armen zijn belangrijk voor de dynamische sprongen die je maakt. En je bovenlichaam is erg belangrijk voor evenwicht: klimmen is een sport waarbij je je lichaam en je balans traint.

Beginnen met boulderen?

Probeer het een keer. Klim zoveel mogelijk met gestrekte armen zodat het je minder kracht kost. En durft andere klimmers te vragen om tips. Zo vraag ik mijn vriend nog steeds tips, ook al klim ik zelf ook wel een tijdje. Hij heeft er net meer oog voor (toeval dat hij programmeur is?).

En laat je vooral niet afleiden door ingewikkelde boulders. Ik heb zo vaak gehad dat ik dacht “daar kom ik nooit bij”. En vijf pogingen later haalde ik de route dan toch. Hoe vaker je klimt, hoe sneller je klimniveau stijgt, je merkt het heel snel! En je gaat er goed van uitzien ;-) Je traint namelijk veel spieren tegelijk!

Lees ook: wat heb je nodig om te boulderen

Boulderen voor kids

Wil je met een kind boulderen? Kinderen mogen over het algemeen pas na hun 7e jaar boulderen. De regels kunnen per boulderhal verschillen zoals speciale trainingen of onder toezicht en begeleiding van een ervaren trainer.

Moeilijkheidsgraden klimmen

Om de moeilijkheid van klimmen aan te geven zijn er schalen. Sommige schalen worden internationaal gebruikt, andere spelen alleen een regionale rol. Veelgebruikte schalen zijn de UIAA-schaal en de Franse schaal.

UIAA-SCHAAL

De UIAA-schaal wordt voornamelijk gebruikt bij het sportklimmen in Europa en bij voorkeur in West-Duitsland. Ook is deze erg populair in klimhallen. Theoretisch begint de schaal bij 1 en gaat door tot 11+

De beoordelingsschaal van de internationale klimassociatie en onderdeel van de SAC-schalen. Het wordt hier Een cijfer bevat dus 3 moeilijkheidsgraden. bijvoorbeeld 7,7+ en 7-. Om preciezer de moeilijkheidsgraad aan te geven kunnen er tussenliggende stappen worden toegevoegd. 7+/8- is dan een zware 7+ tot een zachte 8-.

GradenMoeilijkheid
3-6Beginners
6-7Gevorderden
8-10Klimmers
>10Crème de la crème van het klimmen.
Bron: Bergfreunde

Franse schaal

De Franse schaal in klimmen wordt vooral gebruikt in het Franse gebied en voor internationaal sportklimmen. De Franse schaal krijgt vaak een letter a, b of c achter het nummer. Een waarde kan ook een + krijgen. De – bestaat niet. De moeilijkheidsgraad 7 kan dus 6 moeilijkheidsgraden hebben.

Meer weten? Voor een super uitgebreide uitleg verwijs ik je door naar Bergfreunde: moeilijkheidsgraden uitgelegd.

FAQ

Hoe hoog wordt er maximaal geklommen bij boulderen?

4,5 meter/ Een rotsblok bestaat gemiddeld uit zes tot acht klimbewegingen en heeft een maximale hoogte van 4,5 meter, waardoor klimmen zonder zekeringslijnen mogelijk is. Valpartijen worden opgevangen door zogenaamde crashpads, oftewel op maat gemaakte bouldermatten.

Hoeveel kost boulderen?

Gemiddeld kost boulderen € 10 per keer. Je kan dan vaak zo lang klimmen als je zelf wilt op dezelfde dag. Ik heb zelf een tien-strippenkaart omdat ik een maandabonnement redelijk duur vind (zo’n € 40 per maand). Als boulder, ga ik minimaal 1,5 – 2 uur, je wordt vaak pas warm na een uur. Zorg dat je een goede warming-up doet en you’re good to go!

Waar kun je boulderen?

Boulderen kan in de buitenlucht op locaties als Fontaine Bleue in Frankrijk of in een klimhal. Bekijk ook de vijf vetste klimhallen van Nederland.

Waarom hoef je bij boulderen niet te zekeren

Valpartijen worden opgevangen door zogenaamde crashpads, oftewel op maat gemaakte bouldermatten. Met klimmen ga je niet hoger dan zo’n 4,5 meter. Daarom hoef je niet te zekeren. En dat betekent dat je ook alleen kan klimmen als je gaat boulderen (niet touwklimmen).