Het verschil tussen boulderen en klimmen? Wij leggen het uit

Boulderen en klimmen, twee verschillende sporten die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat is het verschil precies?

Boulderen is een tak van de klimsport, waarbij je korte, krachtige routes klimt op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. Valpartijen worden opgevangen door zogenaamde crashpads, oftewel op maat gemaakte bouldermatten. Je bent dus niet gezekerd, iets wat je wel moet zijn bij het klimmen.

Lees ook: wat heb je nodig om te boulderen

Dit maakt boulderen toegankelijker dan routes klimmen, omdat je geen zekercursus hoeft te volgen. Ben je een individuele sporter? Dan is deze sport ideaal voor jou. Je kan namelijk ook prima alleen klimmen als je gaat boulderen!

indoor klimmen aan de muur

Boulders zijn technischer en dynamischer dan klimroutes. De laatste jaren is het indoor-boulderen enorm gegroeid en wordt het gezien als het nieuwe fitness. Dat merken wij vooral omdat het steeds drukker wordt in de boulderhal en steeds meer mensen mee willen boulderen. Super leuk!

Samengevat

De belangrijkste verschillen tussen boulderen en klimmen zijn samengevat:

  • De hoogte: boulderen vindt plaats op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog, terwijl klimmen plaatsvindt op klimwanden van meer dan 4,5 meter hoog.
  • Zekeren: Bij boulderen ben je niet gezekerd, terwijl je bij klimmen wel gezekerd bent door een zekeraar.
  • Toegankelijkheid: Boulderen is toegankelijker dan klimmen, omdat je geen zekercursus hoeft te volgen.

Lees meer over het kopen van je eerste boulderschoenen: Hier moet je op letten

Is boulderen iets voor jou?

Ben je op zoek naar een nieuwe sport die zowel uitdagend als toegankelijk is? Dan is boulderen misschien wel iets voor jou. Je kunt gemakkelijk beginnen in een van de vele klim- en boulderhallen die we in Nederland hebben. Wij hebben alles over boulderen uitgelegd in dit artikel.