Over klettersteigen

Klettersteigen, ook wel bekend als via ferrata (Italiaans voor 'ijzeren weg'), is een spannende activiteit die bergbeklimmen en wandelen combineert. Het stelt avontuurlijke individuen in staat om op veilige wijze steile rotsen en bergachtig terrein te verkennen met behulp van een vastgelegd systeem van staalkabels, ladders, treden en andere beveiligingsmiddelen die aan de bergwand zijn bevestigd. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van klettersteigen:

Veelgestelde vragen

Waar komt klettersteigen vandaan?

Het concept van via ferrata is ontstaan in de Alpen, voornamelijk in de Eerste Wereldoorlog, toen soldaten staalkabels en andere hulpmiddelen gebruikten om strategische bergpassages veilig te kunnen passeren. Na de oorlog evolueerde dit tot een recreatieve activiteit voor bergliefhebbers.

Welke uitrusting heb ik nodig voor klettersteigen?

Naast standaard bergsportuitrusting zoals stevige schoenen, helm en geschikte kleding, heb je een klimgordel, klettersteigset en klettersteighandschoenen nodig. Bekijk onze lijst met dingen die je nodig hebt om te klettersteigen.

Is klettersteigen gevaarlijk?

Met de juiste uitrusting en kennis is klettersteigen over het algemeen veilig. Het risico is vergelijkbaar met andere bergsporten, maar naleving van veiligheidsprocedures en het dragen van de juiste uitrusting zijn cruciaal om ongevallen te voorkomen.