Ontdek de Čikola-kloof met klettersteigen (via ferrata)

De Čikola canyon is een diepe kloof, met steile rotsen en de heldere Čikola-rivier in Kroatië, in de buurt van de steden Šibenik en Split. De kloof is op sommige plaatsen wel 170 meter, en heeft een totale lengte van 14 kilometer. Dit maakt het een uitstekend terrein voor tal van buitenactiviteiten. Hier kun je canyoning proberen wanneer er voldoende water is, wandelen, ziplinen en vrij klimmen of klettersteigen. Dat laatste is een aanrader als je net iets anders wilt proberen dan wandelen, maar niet wilt touwklimmen, Hoe klettersteigen – of via ferrata genoemd – in de canyon is, en waar je dat kunt doen lees je op Lone Drifters.

We gebruiken de termen via ferrata en klettersteigen door elkaar, maar hiermee wordt hetzelfde bedoeld.

De Čikola-kloof

De Čikola-kloof wordt doorsneden door de Čikola-rivier, die door de eeuwen heen deze diepe kloof heeft uitgesleten. Het resultaat is een indrukwekkende natuurlijke omgeving waar klimmen en klettersteigen perfect mogelijk zijn.

Klettersteigen in de Čikola-kloof biedt je een avontuurlijke manier om de prachtige omgeving van dichtbij te verkennen. De aangelegde route is niet erg lang, slechts 2 kilometer, maar kan uitdagend zijn als je niet veel ervaring hebt met klettersteigen.

De uitgezette route is uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals stalen kabels, metalen treden en ladders die in de rotsen zijn verankerd. Zo kun je met je eigen klettersteig gear of gehuurde spullen zelf de route veilig te navigeren en beklimmen. 

Heb je nog nooit aan klettersteigen gedaan, dan lees je hier meer over klettersteigen.

Het enige wat je nog hoeft te doen is te genieten van de adembenemende uitzichten op de omringende natuur.

Mijn ervaring met klettersteigen in de kloof

Als enthousiaste klimmer en ervaren klettersteiger vond ik de route goed te doen. In het begin moest ik even wennen aan het idee dat ik mezelf moest vastklikken. Over het algemeen waren de meeste gedeeltes van de route goed begaanbaar qua breedte en steilheid. Soms klom ik langs een steile wand met een lader en de rivier net niet recht onderje, terwijl ik op andere momenten vrij kon wandelen, iemand kon inhalen en geen gebruik hoefde te maken van de klettersteigkabels.

Veiligheidstip: Waar wel kabels hangen adviseer ik je wel om je vast te maken voor je eigen veiligheid.

Het laatste stuk kan voor minder ervaren klimmers wat angstaanjagend zijn, omdat je over een rots loopt waar het lijkt alsof er weinig houvast is voor je schoenen. Zolang je geen last hebt van hoogtevrees en je schoenen een goed profiel hebben, is het echter goed te doen. Zelf draag ik altijd mijn Northface Vectiv of draag ik mijn boulderschoenen voor goede grip.

Voor de lunch raden we je aan om een mooie plek langs de route te kiezen, bijvoorbeeld aan het water.

Op pad met een professionele gids

Ga je voor het eerst klettersteigen, of vind je het spannend om een nieuwe route te proberen. We raden je dan aan om een tour te boeken bij Sibenik Outdoor Adventure. Onder begeleiding van een professionele gids leer je de basisvaardigheden van via ferrata en hoe je op een veilige manier de prachtige natuurlijke omgeving kunt verkennen. Wij waren een ochtend en middag op pad met twee gidsen van Sibenik Outdoor Adventure, twee enthousiaste, gecertificeerde en ervaren vrouwen die ons hielpen met de route, zorgden voor onze veiligheid, wat basisprincipes leerden en ons van lunch voorzagen. 

Deelnemers vanaf 10 jaar kunnen al deelnemen aan deze tour. 

Beste periode voor ferrata in de kloof

De Čikola-kloof is het hele jaar door een geweldige bestemming voor via ferrata. Elk seizoen biedt een unieke sfeer en prachtige landschappen. In de lente en zomer is de omgeving goed begroeid en in de herfst veranderen de bladeren in prachtige herfstkleuren, wat zorgt voor een schilderachtie omgeving. Zelfs in de winter heeft de kloof zijn eigen charme, met mogelijkheden om de besneeuwde kliffen te bewonderen.

Het begin van de beklimming ligt op ongeveer 25 minuten van Šibenik of een uur rijden van Split, en de rit door het binnenland van Dalmatië is erg schilderachtig.

De Čikola-kloof is zeker een plek die wij aanraden om te bezoeken, of dat nou puur als stop is of als klettersteig avontuur. 

Route

Als je een eigen auto hebt kun je zelf naar de start van de via ferrataroute rijden. Na het einde van de route kun je een stuk boven de canyon teruglopen (wat sneller gaat dan de klettersteigroute obviously.

Combineer een ochtend via ferrata met een bezoek aan Krk nationaal park om het beste uit de omgeving te halen.

Scroll naar boven