Natuur op Malta: de mooiste plekken

Malta is een eilandstaat die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, maar wist je dat het ook een schat aan natuurlijke schoonheid herbergt? Van adembenemende binnenzeeën en rotsformaties tot fascinerende grotten en onderwaterlandschappen, Malta biedt vele natuurlijke bezienswaardigheden om te ontdekken en te verkennen. In deze blogpost delen we enkele van de meest spectaculaire natuurlijke attracties van Malta, waaronder de Binnenzee en Fungus Rock in Dwejra op Gozo en de ongelooflijke onderwaterwereld rondom de Maltese eilanden.

Salt Pans

De Saltpans aan de noordkust van Gozo, net boven Marsalforn, zijn een fascinerend en belangrijk kenmerk. Ze behouden een oude handel en vaardigheid door een van de belangrijke natuurlijke grondstoffen van Gozo te oogsten – zout. Tijdens deze wandeling die wij langs de oostkust van Gozo maakte kom je langs deze bijzondere vormen met op de achtergrond een mushroom achtige rots.

Pans op Malta

Blue Grotto

De Blue Grotto is een schitterende plek met prachtige grotten en een mooie kustlijn. De grotten zijn ontstaan door de stroming en de golven en ze weerspiegelen de kleuren van de onderwater flora. Als de zon erop schijnt, lichten de zeven grotten felblauw op. Het diepste punt van de grot, de Bell Tower Cavern, is 26 meter diep.

Bij Wied iz-Zurrieq kun je traditionele vissersbootjes vinden van de Il-Blue Grotto Boat Service, die je voor ongeveer €8 naar de Blue Grotto kunnen brengen.

  Bekijk ook deze wandeling die langs de Blue Grotto loopt.

Mixta Cave (L-Għar tal-Mixta (Mixta Cave)

Het uitkijkplatform Mixta Cave, geeft je uitzicht op het rode strand van de Ramla baai en aan de overkant de iconische Calypso Cave. Deze grot vind je hoog boven zeeniveau. De naam Mixta komt ook van het woord “mxett” wat overwinteren betekent.

Het schijnt dat the grot gemaakt is door mensen om zich te beschermen tegen boten van invaders en om te schuilen en als uitzichtpunt voor indringers.

Om bij de grot te komen moet je een klein stukje lopen vanaf de parkeerplaats. Dan loop je langs het huis van een local die hier al jaren in rust woonde, tot de grot werd ontdekt door ‘instagram ‘. Tegenwoordig lopen er tientallen mensen langs zijn huis om in de grot te kijken. Om bij de grot te komen moet je altijd langs het huis van de arme man lopen. Schuin tegenover het huis van de man is een trappetje naar beneden en zie je gelijk het uitzicht op de zee. 

 Fun fact: De bewoner heeft allerlei waarschuwingsborden geplaatst waar soms (on)bedoeld grappige teksten op staan geschreven. 

Dwejra Bay

Dwejra, met zijn dramatische kustformaties en de zee die over de rotsen loopt, is een prachige plek en thuis basis van de Fungus Rock. In Dwejra kun je ook de toren bezoeken die in 1652 tijdens het bewind van grootmeester Lascaris werd gebouwd om de voorheen onverdedigde kust van Dwejra te bewaken. Daarnaast kun je een boottocht maken bij de Inland Sea naar de voormalige Azure Windo

Fungus Rock

De Fungus Rock of, zoals het lokaal bekend is, “Il-Ġebla tal-Ġeneral”, de rots van de generaal, wordt zo genoemd ter herinnering aan de Italiaanse generaal die eeuwen geleden om het leven kwam toen hij toezicht hield op de steengroeven in het gebied. Dat hij hier toezicht hield had te maken met wat er op de Fungus Rock groeide.

Op de fungus rock zou een speciale plant groeien waarvan men geloofde dat deze medicinale en helende werkingen zou hebben. Deze rots zou in de tijd van de Knights of Malta daarom ook goed bewaakt zijn. Werd je gepakt bij het stelen van de plant, dan werd je veroordeeld tot de dood of levenslang roeien voor de Knights’ galleys.

Inland Sea

De Inland Sea is een zoutwatermeer op het eiland Gozo, dat op een natuurlijke manier is gevormd en verbonden is met de zee via een tunnel. Deze Binnenzee is gelegen in Dwejra op Gozo.

De lokale bevolking neemt graag een duik in de Inland Sea en recreatieve duikers gebruiken het vaak als startpunt voor hun duik, bijvoorbeeld door de tunnel naar de zee.

Als de zee kalm is, kun je een korte boottocht maken met een van de kleine bootjes. De tocht duurt ongeveer 15 minuten en gaat meestal door de tunnel naar open zee, langs het voormalige Azure Window naar Fungus Rock en weer terug.

St Peter’s Pool

St. Peter’s pool wordt omgeven door een ruig, bijna maanachtig landschap. Vlakke kalkstenen rotsen domineren de baai die aan beide zijden uitstrekt. Het water is hier kristalhelder, zo helder dat je de bodem van de zee kunt zien, net als in een zwembad. 

Hoewel dit een steile klif is en er geen strand is, kun je via de ladders op verschillende punten het water gaan.

Blue Lagoon (Camino)

De Blue Lagoon op Comino is een voormalig toevluchtsoord voor piraten vanwege de verborgen locatie tussen de rotsen van Camino. Deze Blue Lagoon is tegenwoordig een populaire attractie en volgens sommigen een must-see tijdens een bezoek aan Malta. Het is een beschutte baai met schitterend blauw en helder water, ideaal om te duiken en snorkelen. Het water is meestal rustig en je kunt tientallen meters diep kijken.

Er is geen zandstrand maar toch kun je vrij gemakkelijk de zee inlopen. Er is ook een mogelijkheid om een ligbed en parasol te huren waardoor het ietwat toeristisch is.

FAQ

Heeft Malta mooie natuur

Zeker, hoewel vooral bekend door historische dorpjes heeft Malta een prachtige kustlijn, rotsformaties, flora en fauna en een veel grotten.

Hoe is de natuur van Malta?

De natuur van Malta is werkelijk betoverend. Het eiland wordt omringd door de helderblauwe wateren van de Middellandse Zee, die een prachtig contrast vormen met het ruige landschap. De kustlijn van Malta biedt een adembenemend uitzicht op steile kliffen, afgelegen baaien en schilderachtige stranden met fijn zand.

Wat is het mooiste deel van Malta?

Dat is natuurlijk subjectief maar velen vinden de Blue Lagoon het mooiste van Malta.

Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een op maat gemaakte reis, een individuele reis of een groepsreis? Bekijk dan een selectie van onze favoriete reisorganisaties

Wanneer je iets koopt via links op onze website, dan steun je ons zonder dat het jou iets extra's kost en zo kunnen wij onze content gratis houden. Niks boeken maar heb je iets aan onze content gehad? Dan kun je ons een kopje koffie donerenDankjewel voor je steun. ♥️

Plaats een reactie