Wandelen Gozo

Wandelen langs de noordkust op Gozo

Van Gharb langs de kust naar de Salt Pans

Laatst bijgewerkt:

Er is veel om van te genieten op het Maltese eiland Gozo, waar de ontwikkeling minder sterk aanwezig is dan op het nabijgelegen Malta. In plaats van woontorens vind je op Gozo pittoreske dorpjes en prachtige, ongerepte landelijke landschappen. Bovendien is het eiland veel groener dan Malta, waardoor het een ideale bestemming is voor wie graag wandelt. Het serene landschap biedt tal van opmerkelijke geologische kenmerken, historische bezienswaardigheden en andere bijzondere attracties. Kortom, Gozo is de perfecte plek om op ontdekkingstocht te gaan met je wandelschoenen aan.

Mooie plekken om naartoe te wandelen op Gozo

Er zijn verschillende wandelroutes en plekken op Gozo om te bezoeken. Gozo is het tweede grootste van de Maltese eilanden, maar met slechts 14 km bij 7 km op het breedste punt is niets op Gozo te ver weg, waardoor het de ideale keuze is voor een wandelvakantie.

Je kunt vele Gozo bezienswaardigheden met elkaar combineren en zo je eigen route samenstellen. De route die wij wandelden startte bij de Gharb Church, iets ten noordwesten van Victoria en eindigde bij de Salt Pans. Een route van zo’n 6-8 kilometer lang. Dit stukje van de noordkust pakt een aantal bekende bezienswaardigheden van Gozo, terwijl je ook door het prachtige landelijke landschap wandelt en een stuk van de prachtige kust ziet.

De Wied il-Mielah vallei

We liepen vanuit Gharb door het landelijke landschap, dat tijdens ons bezoek prachtig groen was en vol stond met gele bloemen. Na het volgen van het pad door de Wied il-Mielah vallei, bereikten we snel de kust. Deze vallei bevindt zich in Gharb, in de noordwestelijke hoek van het eiland Gozo.

Hoewel de natuurlijke megalithische boog over de zee, de Wied il-Mielah Window (It-Tieqa ta’ Wied il-Mielah), in 2017 instortte, biedt het uitzicht over de zee en de rotsen nog steeds een prachtig beeld. Naarmate we verder langs de kust liepen, werden de vergezichten alleen maar mooier. We kwamen ook langs de Għar tal-Qrewis, oftewel de Big Cave, vanaf waar we een adembenemend uitzicht hadden over de hoge kliffen van Gozo.

Wied il-Għasri

Daarna loop je langs Wied il-Għasri. De Għasri-vallei is een diepe, kloofachtige vallei met zeer hoge kliffen die zijn uitgehouwen in de Lower Coralline Limestone en de bovenliggende Globerigerina Limestone. De Għasri-vallei, is een prachtige plek voor een landelijke wandeling vooral in het voorjaar. Cactusvijgen en kappertjes groeien op en rond de droge stenen muren in en rond de vallei. In het late voorjaar wordt het gebied een tapijt van rode klaprozen. Helaas waren we net te vroeg voor de klaprozen en zaten de kappertjes ook nog niet aan de bomen. 

Aangezien de vallei een kronkelend pad volgt dat naar de open zee leidt, kun je aan het eind van de vallei, waar een kleine en afgelegen kiezelbaai ligt, genieten van een duik in de Middellandse Zee.

Billinghurst Cave 

De grot van Billinghurst ligt in een diep ingesneden hoek van de kustlijn aan de noordkust van Gozo, voorbij of ervoor (afhankelijk van waar je vandaan komt) de zoutpannen van Xwejni en ten westen van de punt van Reqqa, onder het dorp Żebbug. 

Met bijna 100 meter is dit een van de langste grotten van Gozo en een top duikplek. Vanuit de perspectief van de wandelaar zie je natuurlijk niks van het onderwaterleven. Maar de wandeling laat je een mooi stukje kust en kliffen zien. 

De zoutpannen (Salt Pans)

Dan ineens verschijnt de Xwejni Rock op de achtergrond. Op de voorgrond verschijnen de zoutpannen aan de noordkust van Gozo, net boven Marsalforn. Gozo heeft veel mooie plekken en dingen te doen, maar deze zoutpannen zijn een must om te zien. Het uitzicht van bovenaf op een schaakbord van in rotsen uitgehouwen zoutpannen is een bijzondere met de vreemd gevormde Xwejni Rock op de achtergrond. De 350 jaar oude zoutpannen bij Xwejni Bay strekken zich ongeveer drie kilometer uit langs deze kust. 

De kustlijn bij Xwejni is bezaaid met kalksteen rotsformaties die door de jaren heen zijn gevormd door de kracht van de zee. Deze rotsen bieden een prachtig uitzicht op de heldere Middellandse Zee en zijn een populaire plek om te zwemmen, snorkelen en duiken.

De zoutpannen zijn ingebed in de Gozitaanse traditie van zeezoutproductie, een gebruik dat al generaties lang binnen de plaatselijke families wordt doorgegeven. Tijdens de zomermaanden kun je de plaatselijke bevolking zien die zoutkristallen van de rotswand afschraapt, allemaal met de hand verzameld, verwerkt en verpakt!

Route op de kaart

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis