Wandelen rondom zendstation Radio Kootwijk in de Veluwe

Open heidevelden, de grootste actieve zandverstuivingen van West-Europa en het unieke zendstation Radio Kootwijk. Radio Kootwijk is 450 hectare groot en maakt deel uit van een aaneengesloten stuifzand- en heidegebied van 1800 hectare. Rondom dit uniek zendstation kun je verschillende korte en langere wandelingen maken. Een wandeling leid je door heide, bossen en zandverstuivingen met als eindpunt de bijzondere verschijning van Radio Kootwijk middenin de heide. Perfecte activiteit om in de kerstvakantie te doen dus! Ontdek op Lone Drifters Radio Kootwijk en de wandeling rondom dit unieke gebouw in de Veluwe.

Radio Kootwijk: voormalig zendstation

De bouw van Radio Kootwijk werd gestart rond 1918 om te dienen als een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën. Met name Nederlands-Indië. Architect Julius Luthmann ontwierp de zendtoren en maakte deze 48 meter hoog. Voor het ontwerp liet Luthmann zich inspireren door het Großfunkstation van Telefunken bij Nauen in Duitsland en door een sfinx. In 1923 werd het project afgerond.

Fun Fact: Van 2014 tot en met 2018 was zendstation Radio Kootwijk de thuisbasis van festival Grasnapolsky. Grasnapolski is een festival dat zowel indie als elektronische muziek aanbiedt, en daarbij een gezonde balans probeert te vinden tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen. Een weekend lang muziek en kunst op een bijzondere locatie. 

→ Wil je meer weten over de geschiedenis van Radio Kootwijk? Bezoek het voormalig gebouw dan met een gids. Inlezen over de geschiedenis? Overweeg dan onderstaand boek over Radio Kootwijk.

Wandelen rondom Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een uniek natuurgebied in de Veluwe, waar je kunt wandelen door heide, bossen en zandverstuivingen. Voor elke wandelaar en elke leeftijd is er een passende wandeling te vinden. In het gebied rondom Radio Kootwijk zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De kortste route is 2 kilometer lang en leidt je naar het oude zendstation. Vanaf de voorkant kun je mooie foto’s van het zendstation maken die, bij goed weer, mooi reflecteert op het water voor het zendstation.Je kunt ook de Heidewandeling van 12,5 kilometer wandelen waarbij je o.a. langs Radio Kootwijk en de schaapskooi Hoog Buurlo komt.

Bereid je wandeling voor

  • Rond de herfst en winter kan het modderig zijn tijdens het wandelen, zorg daarom dat je goede wandelschoenen draagt die tegen een modderstootje kunnen ;- )
  • Honden zijn aangelijnd welkom.
  • Ook fijn: de geasfalteerde paden rond Radio Kootwijk zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en handig voor ouders met een kinderwagen. Dit geldt niet voor de wandeling van 2 kilometer.

Heidewandeling (12,5 km)

Een van de routes die langs Radio Kootwijk gaat is de Heidewandeling (12,5 km). Wandelroute Heidewandeling is de rode wandeling en begint bij Schaapskooi Hoog Buurlo P-plaats Hoog Buurloseweg. De wandeling gaat langs Hoog Buurlo, Radio Kootwijk en over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe.

Wandelroute schaapskooi Hoog Buurlo – deze wandelroute is een speciale route voor blinden en slechtzienden met verhalen over de schaapskooi Hoog Buurlo op de Veluwe. 

→ Tip: alle gemarkeerde wandelroutes vind je op wandelkaart nr 24 Midden-Veluwe. Met deze kaart op zak kun je ook je eigen route uitstippelen.

→ Zorg dat je goed voorbereid gaat hiken, bekijk ook onze wandeltips.

Wandelen Radio Kootwijk

Parkeren bij Radio Kootwijk

Voormalig zendgebouw Radio Kootwijk ligt in een kwetsbaar natuurgebied. Met de auto rijd je dwars door het dorp Radio Kootwijk. Om natuur en inwoners van het dorp te ontzien betaal je een paar euro om dichtbij Radio Kootwijk te parkeren. Parkeren kan je op de parkeerplaats achter het voormalige hotel.

Gratis parkeren is ook mogelijk op de parkeerplaatsen bij Hoog Buurlo of bij ’t Leesten. Houdt er wel rekening mee dat het vanaf deze plekken nog een aantal kilometer lopen is naar Radio Kootwijk.

Scroll naar boven