Zo plan je de ultieme roadtrip door Frankrijk

Frankrijk is de ideale bestemming om te ontdekken met de auto of camper voor een roadtrip. Vanuit Nederland ben je in een paar uurtjes rijden al in Frankrijk. En hoewel het relatief dicht bij huis is, geeft Frankrijk je toch het gevoel dat je ergens anders bent. En het leuke aan Frankrijk? Er is voor elke type reiziger wel iets te doen.

Bekijk op Lone Drifters de beste tips voor het plannen van je roadtrip door Frankrijk.

Gerelateerde reizen met eigen auto

Reizen naar Frankrijk met de auto

Maak je een roadtrip door Frankrijk met je eigen auto, houdt dan rekening met het volgende.

Tol betalen

Op sommige wegen betaal je tol, tol (peage). Dit kun je vermijden door in je navigatieapp in te vullen dat je tolwegen wilt vermijden.

Op de meeste Route National wegen vragen ze geen tol maar dat betekent wel dat je langer onderweg bent en je misschien meer benzine kwijt bent. Het is dus maar de vraag of je roadtrip dan wel goedkoper gaat worden.

Meer informatie over hoeveel tol je moet betalen? Kijk dan op de website van Via Michelin of Mappy voor een overzicht van alle tolprijzen voor auto’s én campers.

→ Bekijk onze tips voor het maken van een roadtrip.

Auto/camper huren

Heb je geen eigen auto? En denk je erover om een auto te huren? Maak dan gebruik van een autohuurvergelijker. Op de websites van Skyscanner en Easyterra kun je gemakkelijk auto’s vergelijken en huren.

Zit je eraan te denken om een camper te huren? Roadtrip met een camper of busje? Wat dacht je van een roadtrip door Frankrijk met een Volkswagen (VW) busje? Via GoBoony kun je een VW busje huren van een verhuurder. GoBoony is een soort Airbnb onder de campers.

Ga je met de auto een roadtrip door Frankrijk maken? Zorg dan dat je de verplichte milieustickers, een alcolholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in je auto hebt liggen.

Bepaal je accommodatie

Je kunt in Frankrijk van accommodatie naar accommodatie reizen, kamperen of in een busje slapen. Kamperen is natuurlijk het goedkoopste, afhankelijk van je eisen voor de campingplekken (ook campings kunnen heel duur zijn, vooral in Frankrijk).

Vakantiehuisjes en parken in Frankrijk

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje? Hieronder hebben we een paar leuke tips voor je oor het huren van een huisje in Frankrijk.

Natuurhuisje

Met Natuurhuisje ben je ervan verzekerd dat je op een mooie plek in de natuur slaapt. Soms is dat afgelegen, de andere keer is het bij iemand op het land. Alle vakantiehuisjes van Natuurhuisje staan midden in de natuur of een natuurrijke omgeving.

Campings

Wij maken voor campings gebruik van de website van de betreffende camping of de website van de ANWB. De websites van Franse campings zijn niet altijd gebruiksvriendelijk en daarom vinden we de ANWB een fijne optie.

Hotels

Hoewel wij het liefst via de eigen website van een hotel boeken vinden we Booking.com toch wel heel handig. Het aanbod is groot, de website is duidelijk en vaak kun je je hotel ook 24 uur van te voren annuleren.

Kosten roadtrip Frankrijk

Je geeft gemiddeld zo’n € 61,-(budgetreizigers) per dag uit aan je vakantie. Denk aan € 12,- voor maaltijden voor één dag (uit eten, dus geen boodschappen) en € 9,- aan lokaal vervoer uitgegeven.

Ook is de gemiddelde hotelprijs in Frankrijk voor een stelletje € 70,-. Je geeft gemiddeld zo’n € 61,-(budgetreizigers) per dag uit aan je vakantie. Denk aan € 12,- voor maaltijden voor één dag (uit eten, dus geen boodschappen) en € 9,- aan lokaal vervoer uitgegeven.

Ook is de gemiddelde hotelprijs in Frankrijk voor een stelletje € 70,-. Bekijk alle kosten voor een roadtrip door Frankrijk.

Paklijst roadtrip Frankrijk

Afhankelijk van hoe je naar Frankrijk reist heb je verschillende spullen nodig in je paklijst. Naast een uitgebreide paklijst voor een autovakantie vind je hieronder items specifiek voor Frankrijk.

Milieusticker- Let erop dat op grond van de nieuwe wetgeving (Crit’Air), Franse steden en departementen een milieuzone kunnen instellen. Als een milieuzone is ingesteld, mag je er alleen in met een geldige milieusticker. Er zijn twee soorten milieuzones: de permanente en tijdelijke milieuzone.

Het is dan ook handig om een sticker voor je roadtrip door Frankrijk te kopen, ook wel een certificat qualité de l’air, of CQA en vignette Crit’Air genoemd.

Bekijk of je auto in aanmerking komt voor een sticker. Komt je voertuig in aanmerking voor een certificat qualité de l’air? Voor nog geen €5,- heb je al zo’n sticker.

Meer informatie over een milieusticker vind je op certificat-air.gouv.fr. Meer informatie over milieustickers vind je ook op ANWB.nl

Wegenkaart – het scheelt tijd als je van te voren je roadtriproute door Frankrijk uitstippelt. Natuurlijk kun je het zo flexibel mogelijk houden, maar als je ongeveer weet waar je naartoe wilt dan kun je op papier via de fijne oude manier, op een papieren wegenkaart voor Frankrijk of via Google Maps je route uitstippelen.

Kies het beste reisseizoen voor Frankrijk

En waar is het wanneer mooi weer in Frankrijk? De beste reistijd voor Frankrijk is tussen mei en met september. De gemiddelde temperatuur is dan in heel Frankrijk tussen de 21 en 28 graden, met de meeste kans op zonnig weer in juli en augustus.

Het grootste deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat: relatief milde winters, geen extreem hete zomers en regen gedurende het hele jaar.

Aan de Franse kust heerst het mediterrane klimaat. Van de zuidoostkust tot de grens aan Spanje en Italië: warme droge zomers en relatief milde winters.

Het klimaat van de Cote D’Azur, in het oosten van het mediterraan klimaatgebied is het zonnigste van Frankrijk. In juli en augustus is het aan de kust van Frankrijk erg druk, omdat niet alleen de Fransen, maar ook andere Europeanen Frankrijk bezoeken.

Wil je een koelere zomer dan de kust van Frankrijk? Het hooggebergte klimaat van de Franse Alpen in het zuidoosten is relatief koel. De winters zijn hier koud en er valt relatief veel neerslag. De bergen zijn erg geschikt voor outdooractiviteiten.

Gorges du verdon drone shot

Roadtrip Frankrijk routes

Waar wil je naartoe tijdens je roadtrip door Frankrijk? Kies een route op basis van je bezienswaardigheden en dingen te doen. Inspiratie nodig voor je route door Frankrijk, bekijk de mooiste plekken van Frankrijk of de mooiste streken.

Heb je ideeën nodig voor je route door Frankrijk? Bekijk dan ook onze voorbeeld routes door Frankrijk.

Veelgestelde vragen (FAQ)